Palangoje – Sakralinės muzikos koncertai

Palanga, garsi vasaros linksmybėmis, kviečia ir tuos, kurie siekia atitrūkti nuo miesto šurmulio ir pilkos kasdienybės, nuo įprastų pramoginių renginių, apsilankyti ramesnėje aplinkoje, pajusti dvasios ramybę ir sielos atgaivą. Liepos pabaigoje – rugpjūčio mėnesį keturiais nepamirštamais koncertais minimas Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios 100 metų jubiliejus.

Neogotikinio stiliaus Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia jau nuo 1907 metų puošia Palangos Vytauto gatvę ir kviečia lankytojus, pabūti didingoje sakralioje aplinkoje bei pasigrožėti bažnyčios architektūra, meno vertybėmis. Jubiliejaus proga „Klasikos projektai”, Palangos miesto savivaldybė ir Palangos parapija rengia Sakralinės muzikos koncertų ciklą.

„Malonu organizuoti šiuos renginius, kai, tariantis su atlikėjais, jie išsyk sutiko atvykti į Palangą ir koncertuoti, – sakė „Klasikos projektų” programų direktorė Irena Didžiulienė. Malonu vasarojančiai Palangai pristatyti puikius artistus, muzikos šedevrus ir prasmingas poetines eiles”.
Pirmasis jubiliejų žymintis koncertas įvyko liepos 29 dieną ir atvėrė naują erdvę vasarojančiųjų muzikos popietėms. Pilnoje žmonių bažnyčioje vargonavo Dainius Sverdiolas, o klausytojus žavėjo lyrinis Julijos Stupnianek sopranas. Specialiai šiam koncertų ciklui įstabiai skambančius koncertinius vargonus atvežė ir pastatė pats Dainius Sverdiolas. Koncertą lydėjo gausūs aplodismentai ir susižavėjimo šūksniai, publika stojosi ir dėkojo atlikėjams.

Rugpjūčio 5-tąją Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje muzikinę literatūrinę kompoziciją „Ieškančiojo pėdsakai” atliks klaipėdiečių menininkės: solistė Valentina Vadoklienė, aktorė Regina Šaltenytė bei pianistė Miglė Mosėnienė. Menininkių artistiškumas, profesionalumas, subtilus muzikos ir žodžio sąlytis koncerte sukurs ypatingą meno aurą. Skambės kompozitorių klasikų kūriniai bei lietuvių poetų eilės.

Kitas sekmadieninis Sakralinės muzikos koncertas įvyks paskutinio vasaros mėnesio viduryje, rugpjūčio 12 -ąją. Palangos bažnyčioje koncertuos pasaulinį pripažinimą pelniusi dainininkė, Lietuvos Operos primadona Irena Milkevičiūtė. Ši solistė tituluojama viena ryškiausių Lietuvos muzikos kultūros asmenybių. Baigusi studijas Lietuvoje, ji stažavosi garsiojoje Milano „La Scaloje”, kur buvo pastebėta kaip „turinti gerą vokalo techniką, nepaprastai muzikali, puikiai stilių jaučianti” dainininkė. Pelniusi ne vieną garbingą apdovanojimą, solistė yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorė, dainuoja daugelį pagrindinių lyrinio ir dramatinio soprano partijų ne tik Lietuvos Operos, bet ir užsienio didžiosiose scenose. Šiame nuostabiame koncerte vargonuos dabartinės lietuvių vargonavimo mokyklos įkūrėjas, Respublikinės premijos laureatas profesorius Leopoldas Digrys. Grojęs daugybėje koncertų bei inicijavęs pirmuosius tarptautinius vargoninės muzikos festivalius Sovietų Sąjungoje, L. Digrys kartu su I. Milkevičiūte koncertuos ir Palangoje. Sakralinės muzikos koncertas skirtas J.S.Bacho ir italų senajai muzikai.

Rugpjūčio 19 dieną Sakralinės muzikos koncertų ciklą, skirtą Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios 100 metų jubiliejus, užbaigs profesoriaus Virgilijaus Noreikos bei pianisto Aleksandro Vizbaro rečitalis. Virgilijus Noreika – vienas žymiausių Lietuvos menininkų, turtingas įspūdinga muzikine biografija. Žymiojo Lietuvos tenoro Kipro Petrausko mokinys peraugo savo mokytoją, jau penktą dešimtmetį užima pirmaujančią poziciją lietuvių operinėje muzikoje kaip unikalaus, nepaprasto grožio tembro tenoras, yra laukiamas svečias užsienio scenose. Sukūręs per penkiasdešimt vaidmenų ir atlikęs daugelį pagrindinių partijų garsiausiose pasaulio bei Lietuvos kompozitorių operose, Maestro ir šiandien gausiai koncertuoja, džiugindamas klausytojus. Virgilijus Noreika yra gerbiamas už artistinį temperamentą bei gilų muzikos pajautimą, kuriuo pasidalins su klausytojais ir koncerto Palangoje metu. Skambės Maestro repertuaro aukso fondo kūriniai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.