Nelygi santuoka – jausmų išbandymas

Per dideli skirtumai tarp sutuoktinių gali nuvesti iki skyrybų.

Visuomenėje daugėja nelygių santuokų. Vyras ir žmona skiriasi ne tik amžiumi, bet ir požiūriu į gyvenimą, vertybėmis, dar vaikystėje susiformavusiomis nuostatomis.

Šios dvi situacijos gali padėti suvokti, kad galbūt ir jūsų šeimoje kyla panašių problemų. Psichologo konsultacijos gali tapti išeitimi iš, rodos, beviltiškos situacijos.

Pasitarti su specialistu pravartu ir poroms, dar tik besirengiančioms kurti šeimą.

1 situacija

Robertas – klestintis verslininkas. Jis buvo du kartus vedęs. Vieną – iš meilės, kitą – dėl įsipareigojimų.

Antroji santuoka trunka jau 15 metų, auga šaunus dvylikametis sūnus, viskas lyg ir gerai. Tačiau sulaukęs 42 metų jis pajuto nuobodulį ir tuštumą. Jam atrodė, kad gyvenimas su visu savo žavesiu eina pro šalį.

Ir štai draugai supažindino su patrauklia rudaake. Netikėtai įsiliepsnojo jausmai, ir Robertas nepastebėjo, kaip širdį užliejo meilė. Jis ėmė blaškytis tarp dvie-jų moterų.

Ten – pareiga, čia – aistra ir nuostabi ateitis su mylimąja. Naujai mylimajai Robertas išleidžia daugybę pinigų: perka butą, automobilį, dovanoja brangius daiktus, prabangias atostogas.

Tačiau jo fantazijas temdo abejonės: „Ar manimi nesinaudojama? Gal ją traukia tik mano turtai?”. Jam nuolat reikia jos meilės įrodymų, amžinos ištikimybės priesaikų, o miela mergina ne taip dažnai jas dalija. Štai jis ir kankinasi, ar skyrybos su nemylima, bet ištikima ir patikima žmona vėliau nevirs vienatve ir nepateisintais lūkesčiais.

Myli ar išnaudoja?

Roberto abejonės suprantamos. Tokiais atvejais dažnai kyla klausimas: „Ar aš žmogui svarbus kaip vyras, o ne kaip turtingas ir už viską mokantis rėmėjas?”.

Esama požymių, pagal kuriuos galima suprasti, ar jus tikrai myli, ar išnaudoja. Jeigu sprendimas sukurti naują šeimą priklauso tik nuo šių abejonių, jas galima išsiaiškinti.

* Jeigu tokių abejonių kyla, vadinasi, būta preteksto. Nereikia mąstyti už savo merginą, bandyti atspėti jos mintis. Geriau atvirai aptarti nuogąstavimus, pasidomėti, ar ji turi jums klausimų, ir stengtis į juos atvirai atsakyti. Kalbėkitės ir dar kartą kalbėkitės – kalba tam ir duota.

* Pažiūrėkite, ar žmogus jumis nemanipuliuoja, nekelia ultimatumų: „Jeigu šito nepadarysi, mes išsiskirsime” arba „Aš laisva moteris, gyvenu savo gyvenimą, mes neturime ateities”. Jeigu nuolat girdite tokias frazes, verta susimąstyti. Tai manipuliacija.

* Pabandykite su išrinktąja aptarti, kokią regite savo santuoką po 5, 10, 15 bendro gyvenimo metų, ką ji norėtų veikti, kaip prisidės prie šeimos biudžeto, ar ketina apskritai dirbti. Taip galite sustiprinti savo įsitikinimą, kad jai esate reikalingas ne tik dėl materialios gerovės.

* Optimaliausias patikrinimo variantas – padėti mylimai merginai tapti finansiškai nuo jūsų nepriklausoma.

* Svarbiausias jūsų pasirengimo bendram gyvenimui kriterijus – dvasinė ramybė ir įsitikinimas, jog, nepaisant didesnės darbo apimties ir katastrofiško laiko stygiaus, išeidamas iš senosios šeimos jūs ir toliau liekate savo vaiko tėvu, su buvusia žmona palaikote santykius tik kaip tėvai. Nauja mylimoji visus šiuos sunkumus turi suprasti ir priimti, leisti jums pabūti su vaiku.

Prieš priimdami atsakingą sprendimą, būtinai pabūkite vienas, pamąstykite, kas gyvenime jums vertingiausia. Tik po to apsispręskite.

2 situacija

Į konsultaciją atėjo moteris, kuri yra gerokai vyresnė už savo vyrą.

„Mes susituokę 7 metus, man 38, vyrui – 29. Visi stebėjosi mūsų meile. Kaip tokiai gražiai, protingai, klestinčiai moteriai galėjo patikti jaunas pradedantis specialistas?

Iš pradžių žmonių reakcija mus netgi linksmino, bet po 5 santuokos metų prasidėjo barniai – man atrodė, dėl smulkmenų. Nesigailiu, kad nusprendžiau kurti šeimą su 9 metais jaunesniu žmogumi. Bet gal yra būdų, kurie padėtų išvengti nereikalingų konfliktų. Nenorėčiau, kad pasitvirtintų pikta linkinčių žmonių žodžiai, jog nelygios santuokos neilgaamžės.”

Pastaraisiais metais daugėja šeimų, kuriose vadovauja žmona, o vyras klauso nurodymų, lyg ir seka jai iš paskos. Tokiose šeimose žmona dažniausiai būna keleriais metais vyresnė už vyrą, pirmoji renkasi sutuoktinį. Rečiau pasitaiko šeimų, kuriose žmona 15-20 metų vyresnė. Visuomenė tokiomis santuokomis ypač domisi.

Vyrui – lyderio vaidmuo

Ką galima patarti norintiems pagerinti ir išsaugoti santykius, kai „šeimos galva” yra žmona?

Leiskite vyrui pačiam priimti sprendimus. Svarbiausia vyrų savybė – atsakingumas. Kas jūsų šeimoje atsako už sprendimų priėmimą? Geriausia, jeigu viską aptariate kartu, o paskutinį žodį taria vyras. Stenkitės santykiuose nedominuoti, pamažu įkūnykite posakį „už vyro”.

Visi pokyčiai šeimoje turi vykti laipsniškai, tolygiai. Pamąstykite, kokios jūsų savybės patraukė vyrą, ir stenkitės jų staigiai nekeisti, nes galite sulaukti priešingo efekto. Pati išsiaiškinkite, kuriose situacijose jūsų vyras – tikras lyderis, ir skatinkite tą jausmą bei pasididžiavimą.

Daugiau dėmesio skirkite išties moteriškiems darbams, maisto gaminimui, jaukumui, grožiui. Pamažu santykiai taps normalūs, atsiras galimybė gyventi su dvasiškai ir padėtimi lygiaverčiu partneriu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Psichologija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.