Apdovanoti dar trys Klaipėdos kultūros magistrai

Vakar, minint 755-ąjį miesto gimtadienį, Pilies muziejaus poternoje Klaipėdos magistrų žiedais apdovanoti dar trys uostamiesčio kultūrai nusipelnę vyrai.

Tai – Klaipėdos dramos teatro aktorius, režisierius, Klaipėdos universiteto (KU) Režisūros katedros docentas Bronius Gražys, Lietuvos jūrų muziejaus įkūrėjas ir ilgametis jo vadovas, istorikas, rašytojas Aloyzas Každailis bei KU Choreografijos katedros profesorius, choreografas Juozas Gudavičius.

Šventinei ceremonijai renesanso laikų dvasios suteikė senovinės muzikos atlikėjai bei Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistai.

Visi trys šių metų kultūros magistrai – jau garbaus amžiaus. Visi – ne tikri klaipėdiečiai, o likimo į uostamiestį atblokšti arba šviesaus atminimo buvusio Vykdomojo komiteto pirmininko Alfonso Žalio pakviesti, atidavė pusę amžiaus, kad jūrininkų, žvejų, laivų statytojų miestas taptų Vakarų Lietuvos kultūros centru.

J. Gudavičiaus įkurta Choreografijos katedra tapo Lietuvos liaudies šokio puoselėtojų kalve, o jo sukurto šokios kompozicijas choreografijos pamokose mokosi visi vaikai.

A. Každailio pastangomis Kopgalyje įkurtas Jūrų muziejaus kompleksas tapo pačiu įdomiausiu ir lankomiausiu Lietuvos muziejumi, o B. Gražys džiugina ne tik Klaipėdos dramos teatro žiūrovus, bet ir savo teatrališka natūra, poezijos žodžiais nuspalvina kiekvieną didesnį ar mažesnį miesto kultūrinį įvykį.

Oficialiam renginiui žaismingumo suteikė KU šokėjų pora, atlikusi J. Gudavičiaus sukurto legendinio šokio „Klumpakojis” kompoziciją, romantikos – vaizdo filmukas, Lietuvos jūrų muziejaus sveikinimas A. Každailiui, šmaikštumo – Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininko Rimanto Černiausko perskaityta mįslė-odė B. Gražiui.

Klaipėdos magistrų regalijas – auksinius žiedus su deimantais – muziejuje saugomo renesansinio žiedo kopijas – bei liudijimus magistrams įteikė miesto meras Rimantas Taraškevičius.

Kultūros magistrus savo apsilankymu pagerbė ir padėkojo už jų nuveiktus darbus Klaipėdos miesto kultūrai prezidentas ir buvęs premjeras Algirdas Brazauskas.

Tokia ceremonija vyko penktą kartą. Kultūros magistrų žiedus uostamiestyje jau nešioja istorikas dr. Jonas Genys, dailininkas prof. Algis Kliševičius, aktorius Vytautas Paukštė, dirigentas Stasys Domarkas, poetas Gintaras Grajauskas, muzikologė prof. Daiva Kšanienė, režisierius Povilas Gaidys, Klaipėdos pilies džiazo festivalio iniciatorius, muzikantas Vytautas Grubliauskas, tapytojas Edvardas Malinauskas, teatro veteranas Balys Juškevičius ir choro dirigentas Kazys Kšanas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.