Pėdų ir nagų grybelį įveikia vaistai

Vienas malonumas vasarą į darbą atkulniuoti įsispyrus į lengvas, atviras basutes. Dar smagiau basas kojas ištiesti paplūdimyje ar pievoje. Tačiau nemažai žmonių net karščiausią vasaros dieną nenusiauna uždarų batelių. Paprastai jie slepia pėdas užpuolusį grybelį.

Šios ligos pažeisti nagai ir pėdos ne tik nepatraukliai atrodo, tačiau kenkia viso organizmo sveikatai, o įsisenėjusio grybelio gydymas – profesionalumo ir laiko reikalaujantis procesas.

Reklama padeda

Klaipėdos apskrities ligoninės Odos ir veneros ligų poliklinikos vedėja Aldona Kajutytė dienraščiui „Klaipėda” sakė, kad vis daugiau žmonių rūpinasi savo pėdų ir nagų sveikata, suprasdami, kad grybelis gali tapti ir kitų ligų – alergijų, įvairių odos egzemų, astmos priežastimi.

Be to, žmonės jau žino, kad kuo ilgiau atidėliojamas grybelio gydymas, tuo ilgesnio bei sudėtingesnio gydymo proceso gali prireikti.

„Pastaruoju metu farmacininkai aktyviai reklamuoja priemones nuo pėdų grybelio. Žmonės, suprasdami, kad pėdos – tai taip pat ir kojų nagai, perka tepaliukus, o nesulaukę norimo efekto ateina pas mus su priekaištais. Gerai, tuomet mes turime progą paaiškinti, kad pėdų ir nagų grybelis – skirtingos ir skirtingai gydomos ligos. Pageltusių, pažeistų, sustorėjusių nagų tepaliuku neišgydysi. Tam paprastai reikalingi geriami vaistai, o kai kuriais atvejais ir papildomos procedūros”, – sakė gydytoja.

Gydymas – nepigus

Pasak A.Kajutytės, klaipėdiečiai turėtų žinoti, kad geriausiai šio nemalonaus susirgimo atsikratyti padės profesionalo konsultacija.

„Sustatykite dešimt basakojų žmonių, sergančių pėdų ir nagų grybeliu, ir pamatysite, kad kiekvieno jų nagai atrodo kitaip. Todėl gydytojas, apžiūrėjęs kojas ir atlikęs laboratorinius tyrimus, geriausiai žinos, koks gydymas bus efektyviausias ir mažiausiai pakenks organizmui, – tikino ji. – Vaistų dozės, papildomos procedūros skiriamos individualiai. Vienam pakaks vaistus gerti tris mėnesius, kitam – šešis”.

Gydytoja dienraščiui sakė, kad nemažai ypač vyresnio amžiaus žmonių, apsikrėtę pėdų ir nagų grybeliu, net nesikreipia į medikus.

„Iš pažįstamų ar kaimynų jie jau žino, kad valstybė jau antrus metus vaistų, skirtų grybelio gydymui nekompensuoja, o ilgokai besitęsiančiam gydymui, reikalingi vaistai – gana brangūs”, – apgailestavo ji.

Skirtingų kompanijų gaminami geriami vaistai nagų grybeliui gydyti kainuoja nuo 160 iki 200 litų mėnesiui.

„Aš – ne sekretorė”

A.Kajutytė priminė, kad nagų grybelio gydymas kiekvienam užsikrėtusiam turėtų rūpėti ne dėl kosmetinių, išvaizdos dalykų, bet dėl sveikatos.

„Būna, kad ateina moteris ir sako, kad ryt išvažiuoja į kurortą, todėl jai gražių nagų reikia. Deja, gydymas užtrunka. Į medikus būtina kreiptis vos pastebėjus pirmuosius grybelio simptomus, – siūlė A.Kajutytė. – O su vyrais – kitaip. Jie dažniau suserga pėdų grybeliu, bet rečiau gydosi. Ateina pas mus vyriškis dėl kokios nors odos problemos, egzemos. Paprašome parodyti kojas. Jis ginčijasi, kad yra ne barbė ir ne sekretorė, jam ir gelsvi nagai tinka ir patinka. Tenka paaiškinti, kad kitos ligos, ta pati egzema gali kilti būtent dėl negydomo nagų grybelio. Įsisenėjęs grybelis tikrai kenkia. Įkvepiamos grybelio sporos gali erzinti kvėpavimo takus, pakenkti vidaus organams,” – tikino gydytoja.

Išvengti galima

Pasak A.Kajutytės, geriausias patarimas norintiems išvengti pėdų ir nagų grybelio – sunkiau įgyvendinamas. Privalu sveikai gyventi. Racionaliai maitinantis, sportuojant, nepatiriant streso ir išsaugojus stiprų imunitetą, organizmas pats susidoroja su prikibusia grybelio infekcija.

„Galima ir paprasčiau. Kiekvienas, grįžęs iš rizikingesnių vietų – viešų dušų, pirčių, baseinų, paplūdimio, svečių, turėtų švariai nusiplauti kojas, jas sausai nusišluostyti ir pasitepti bet kokiu priešgrybelinių savybių turinčiu kremu, – sakė ji. – Be to, tiek vyrams, tiek moterims reikia dažnai keisti kojines ir batus. Negerai kasdien avėti tuos pačius batus. Avalynė turi išdžiūti, išsivėdinti”, – patarė gydytoja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Pėdų ir nagų grybelį įveikia vaistai"

  1. emilija

    kam klaidinat zmones,kad nagų grybelis isgydomas. juk tik apgydomas ir tai su pblogejusiu skrandzio darbu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.