Pamokos vyks tarp pastolių

Klaipėdoje neatsikratoma įpročio remontuoti mokyklas ir po rugsėjo pirmosios.

Jau tapo tradicija, kad pamokos prasideda tvyrant dažų smarvei ir aidint statybų triukšmui.

Tradicijų laikomasi ir šią vasarą. „Žaliakalnio” vidurinės mokyklos renovacija dar tik prasidės ir truks iki gruodžio mėnesio.

Tvyro nežinia

„Žaliakalnio” mokyklai šis rugsėjis – ypatingas. Ji taps gimnazija. Tačiau būsimąją mokslo metų pradžios šventę temdo nežinia.

Atostogaujantį mokyklos direktorių pavaduojanti Liubovė Livinskaja „Klaipėdai” pripažino, kad dar neaišku, kada prasidės remonto darbai. Jie – ne vienos dienos. Reikės ir langus pakeisti, ir atnaujinti fasadą, stogą.

„1952-aisiais pradėjusi veikti mokykla kapitaliai buvo remontuojama tik 1985 metais.

Džiaugėmės sužinoję, kad šiemet valdžia skyrė pinigų mūsų įstaigai atnaujinti. Remontas – būtinas. Pro kiaurą stogą jau sunkėsi vanduo, o langų rėmai – supuvę”, – pasakojo direktoriaus pavaduotoja.

Kentės chaosą

L.Livinskaja neslėpė apgailestavimo, kad vasarą, kai mokykla tuščia, laikas beprasmiškai bėga. „Higienos norma draudžia vienu metu vykti pamokoms ir remonto darbams. Dar nežinau, kaip rugsėjį suksimės iš šios padėties. Gal, kol bus atnaujinamas vienas korpusas, klases kelsime į kitą. Gal teks laikinai padirbėti dviem pamainomis. Gal mokslo metai prasidės savaitę ar dviem vėliau”, – spėliojo L.Livinskaja.

Ji vylėsi, kad renovacija prasidės šio mėnesio viduryje ir daugiau nei 700 gimnazistų teks trumpiau kentėti remonto chaosą.

Tačiau direktoriaus pavaduotojos norams turbūt nelemta išsipildyti.

Juokas pro ašaras

Švietimo įstaigų ūkio tarnybos viršininkės Violetos Gembutienės nuomone, remontas „Žaliakalnio” mokykloje tikrai neprasidės mėnesio viduryje.

„Iki rugpjūčio 16-osios turėtų būti paskelbta, kuri bendrovė laimėjo konkursą ir remontuos mokyklą. Po to darbus atliksiančiai bendrovei reikės susipirkti statybos medžiagas, suburti darbuotojus. Renovacija, ko gero, prasidės tik rugsėjį”, – svarstė V.Gembutienė.

Pasak jos, norą suremontuoti būsimąją gimnaziją pareiškė dešimt bendrovių. Už mažiausią kainą – beveik 3 milijonus 800 litų – atlikti darbus pasisiūlė „Konsolė”.

„Pramiegotą” vasarą, kai netrukdant mokiniams ir mokytojams buvo galima atlikti ilgai lauktą renovaciją, V.Gembutienė pavadino juoku pro ašaras.

Bijosi veto

Už tai, kad vasara nuėjo šuniui ant uodegos, Švietimo įstaigų ūkio tarnybos viršininkė kaltino popierizmą.

„Projekto derinimas prasidėjo dar kovo mėnesį. Delsti privertė ir Visuomenės sveikatos centro (VSC) reikalavimas, kad be mokyklos pastato būtų sutvarkyta ir sporto zona. Tačiau jai pinigų nenumatyta”, – aiškino V.Gembutienė.

Ji „Klaipėdai” teigė nežinanti, ar nesulauks dar vieno VSC veto. Gali būti uždrausta vienu metu vesti pamokas ir vykdyti remontą. Jį planuojama užbaigti tik gruodį.

Sulaukė skundų

„Remonto dulkės, dažų smarvė, triukšmas – dėl to vaikai mokykloje neturėtų kentėti. Higienos norma kategoriškai draudžia pamokas ir remontą vienu metu”, – pabrėžė VSC Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė.

Ji tikisi sulaukti iš atostogų sugrįžtančių atsakingų asmenų, su kuriais gal jau kitą savaitę aiškinsis, kaip naujieji mokslo metai vyks remontuojamoje „Žaliakalnio” mokykloje.

„Tai – bloga praktika. Jau tapo įprasta, kad Klaipėdos švietimo įstaigos kasmet remontuojamos prasidėjus mokslo metams. Esame sulaukę tėvų skundų. Remonto dulkėms ir kvapams ypač jautrūs alergiški vaikai”, – perspėjo A.Šlepetienė.

Neslėpė bejėgiškumo

Dėl „Žaliakalnio” mokykloje susidariusios situacijos savo bejėgiškumo neslėpė ir Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Ji neatmetė galimybės, kad konkurso dėl gimnazijos renovacijos rezultatai gali būti apskųsti.

Tuomet remonto pradžia vėl bus vilkinama.

„Šiandien pas merą apie tai kalbėsime. Švietimo skyrius mokyklos bendruomenei siūlys kelis išeities variantus. Tarp jų – laikinai, kol vyks remontas, „Žaliakalnio” gimnazistus paskirstyti po kitas mokyklas”, – sakė L.Prižgintienė.

Panašiai buvo pasielgta, kai vyko Gedminų pagrindinės ir M.Gorkio vidurinės mokyklų rekonstrukcijos.

Bandė pateisinti

Remontuoti švietimo įstaigas prasidėjus naujiesiems mokslo metams Klaipėdoje – ne naujiena.

2004-ųjų rugsėjis drauge su statybininkais buvo sutiktas S.Dacho vidurinėje mokykloje ir Vytauto Didžiojo gimnazijoje , o pernai – „Aukuro” vidurinėje mokykloje, vaikų lopšeliuose-darželiuose „Svirpliukas” ir „Čiauškutė”.

Dėl to Klaipėdos valdžia kaltino blogus orus, stiklo bei darbininkų stoką ir, žinoma, užsitęsusias konkursų procedūras.

„Blogai, kad pažeidžiama higienos norma. Tačiau Viešųjų pirkimų įstatymas yra toks sudėtingas, kad remontui palankūs vasaros mėnesiai sugaištami popierizmui”, – klaipėdiečius bandė pateisinti Švietimo ir mokslo ministerijos skyriaus vedėja Regina Klepačienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.