Varšuvoje rasti lenką santechniką – ne juokas

Vakarų Europoje lenkas santechnikas tapo mažai apmokamo imigranto, siekiančio pasinaudoti Europos Sąjungos (ES) plėtra į Rytus, simboliu.

Tačiau Lenkijoje juoko tai nekelia.

Buvusioje komunistinėje šalyje trūksta visų sričių darbuotojų, pradedant santechnikais ir baigiant lėktuvų pilotais. Tai sparčiai didina atlyginimus ir infliaciją bei grasina sustabdyti Lenkijos ekonomikos augimą.

Adrianas Višnevskis (Adrian Wisniewski) plėtoja nedidelį būsto remonto verslą Varšuvoje, kai gali rasti darbuotojų.

„Palaukite, turiu patikrinti, ar jis dar Lenkijoje”, – atsako A. Višnevskis į santechniko iškvietimą.

38 mln. gyventojų turinti Lenkija teigė, jog nuo narystės ES pradžios 2004 metais iš šalies išvyko maždaug 1,5 mln. darbuotojų. Daugelis jų pasirinko Didžiąją Britaniją ir Airiją.

„Tai didžiulė grėsmė ekonomikos augimui, ši problema gali sugadinti viską”, – teigė Užsienio reikalų tyrimų centro darbo rinkos ekspertė Kristina Iglicka (Krystyna Iglicka).

Oficialus Lenkijos nedarbas siekia 12 proc. ir yra didžiausias Europoje, tačiau jis slepia tikrąją padėtį, kad įmonės negali rasti darbuotojų.

Be to, daugelis užsiregistravusių bedarbių dirba nelegaliai. Daugelis kaimo gyventojų gyvena iš to, ką turi, ir aktyviai darbo nesiekia. Tačiau bedarbių skaičius šalyje yra mažiausias nuo praėjusio šimtmečio paskutinio dešimtmečio.

Ypač nerimauja statybų sektoriaus kompanijos, nes prieš 2012 metų Europos futbolo čempionatą, kurį Lenkija rengia kartu su Ukraina, turėtų gerokai sustiprėti statybų paklausa.

„Darbo jėga šiuo metu yra pagrindinis statybos įmonių nerimas, ši problema kelia grėsmę ateities augimui”, – sakė „BRE Bank” analitikas Kšištofas Radojevskis (Krzysztof Radojewski) ir pabrėžė, jog šiuo metu statybų kompanijoms jau trūksta 150-200 tūkst. darbuotojų.

Kartais darbų vykdytojai tiesiog nuvyksta į konkurentų statybos aikšteles ir išsiveža darbuotojus pasiūlydami didesnį atlyginimą. Kompanijos žino, kad neturi kito pasirinkimo kaip tik mokėti vis daugiau pinigų.

„Šiemet atlyginimus vidutiniškai padidinome 15-20 proc., bet jau pradėjome nuo gana aukšto lygio, nes pernai užmokestis augo 11 proc.”, – teigė kelius tiesiančios kompanijos „Eurovia Polska SA” generalinis direktorius Andžejus Višinskis (Andrzej Wyszynski).

Dauguma Vakarų Europos šalių nerimauja, jog darbo vietos iškeliaus į Rytus, tačiau Lenkija gali greitai prarasti šį pranašumą, nes per metus atlyginimų prieaugis viršija 9 proc.

„Jei tokia situacija tęsis, kas labai tikėtina, Lenkijos ekonomika ir Lenkijos verslas praras konkurencingumą”, – teigė darbdavių grupes „Lewiatan” atstovas Jeremis Mordasevičius (Jeremi Mordasewicz).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.