Lenkiją valdantys dvyniai Kaczynskiai nori pirmalaikių rinkimų koalicijos krizei išspręsti

Pirmalaikiai rinkimai yra vienintelė išeitis iš vidinių politinių kovų, apėmusių Lenkijos valdančiąją koaliciją, sakė šalies lyderiai dvyniai Lechas ir Jaroslawas Kaczynskiai (Lechas ir Jaroslavas Kačynskiai) antradienį paskelbtuose interviu.
„Negalime išvengti pirmalaikių rinkimų”, – dienraščiui „Gazeta Wyborcza” sakė prezidentas L.Kaczynskis.

Pastarąjį kartą lenkai balsavo 2005 metų rudenį, tačiau pirmalaikiai rinkimai yra „būtini, nes koaliciją sudariusios partijos nuolat kelia rūpesčių”, prezidento žodžius citavo laikraštis.

Ministras pirmininkas J.Kaczynskis savo ruožtu sakė manąs, kad „yra 90 proc. tikimybė”, jog lenkai šį rudenį vėl bus pakviesti prie balsadėžių.

„Geriausias būdas išspręsti dabartinę politinę krizę yra surengti pirmalaikius rinkimus”, – sakė jis savaitraščiui „Wprost”.

Eiliniai parlamento rinkimai turėtų įvykti tik 2009 metais.

Paskutinius visuotinius rinkimus nedidele balsų persvara laimėjo konservatyvi Kaczynskių partija „Įstatymas ir teisingumas”, tačiau jai pritrūko balsų, kad užsitikrintų daugumą parlamente.

Norėdami sustiprinti savo mažumos vyriausybę, Kaczynskiai 2006 metais sudarė koaliciją su ultrakatalikiška kraštutinių dešiniųjų Lenkų šeimų lyga (LŠL) bei populistiniu judėjimu „Savigyna”.

Tačiau trijų partijų vyriausybė pastarąjį mėnesį išgyvena krizę, kuri prasidėjo po to, kai J.Kaczynskis dėl korupcijos tyrimo atleido vicepremjerą, „Savigynos” lyderį Andrzejų Lepperį (Andžejų Leperį).

Iš pradžių grasinusi pasitraukti iš koalicijos ir taip sužlugdyti vyriausybę, vėliau „Savigyna” nusprendė susijungti su LŠL ir suformuoti naują judėjimą „Lyga ir Savigyna”.

Pastarosiomis savaitėmis „Įstatymas ir teisingumas” veda derybas su „Lyga ir Savigyna” dėl koalicijos išsaugojimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.