Lietuvos ir Lenkijos elektros tilto projektas pagrįstas, jei ES finansuos 75 proc. statybos

Lietuvos ir Lenkijos elektros tilto projektas yra techniškai, juridiškai ir ekonomiškai pagrįstas, jeigu ne mažiau kaip 75 proc. jo įgyvendinimo bus finansuojama iš Europos Sąjungos (ES) lėšų.

Tokią išvadą paskelbė darbo grupė, kurią sudaro šalių energetikos bendrovių – „Lietuvos energijos” ir „Polskie Sieci Elektroenergetyczne” – atstovai. Jie antradienį pasirašė baigtinį elektros energetikos sistemų sujungimo galimybių studijos dokumentą.

„Projekto įgyvendinimas leis užtikrinti Lietuvos ir Baltijos šalių elektros tiekimo patikimumą, integraciją į bendrą Europos elektros rinką ir sukurti sąlygas veiksmingiau išnaudoti energetinius šaltinius”, – sakė po dokumento pasirašymo „Lietuvos energijos” energetikos sistemos direktorius Vladas Paškevičius. Naujoji jungtis padės Lenkijai užtikrinti elektros tiekimą šalies šiaurės rytų regionui.

Lietuvos ir Lenkijos energetikos sistemoms sujungti numatyta nutiesti 154 km aukštos įtampos (400 kV) dvigrandę elektros perdavimo liniją nuo Alytaus iki Lenkijos Elko miesto. Išankstiniu vertinimu, projektas gali būti užbaigtas 2012 metais. Jo įgyvendinimui reikia 237 mln. eurų – 71 mln. eurų Lenkijos teritorijoje ir 166 mln. eurų – Lietuvos teritorijoje.

Perdavimo galios ir tarpsisteminių srautų tarp abiejų šalių užtikrinimui būtina išplėsti tiek Lietuvos, tiek Lenkijos vidaus elektros tinklus. Tam reikalingos ir papildomos investicijos – 371 mln. eurų Lenkijoje ir 95 mln. eurų Lietuvoje. Investicijas vidaus tinklų plėtrai turi užtikrinti pačios projekto šalys.

Pastačius elektros tiltą bus visiškai užbaigtas Baltijos energetikos žiedas, jungiantis Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos ir Lenkijos energetikos sistemas, kuris padės užtikrinti Baltijos šalių elektros tinklų saugumą ir patikimumą. Projektas yra įtrauktas į prioritetinių ES projektų sąrašą, o jo įgyvendinimui paskirtas koordinatorius.

Darbo grupė, atlikusi teisinę, finansinę ir techninę analizę parengė ir bendros įmonės, kuri įgyvendins energetikos sistemų sujungimo projektą, steigimo dokumentus. Įmonė bus steigiama Lietuvoje, o procedūras numatoma užbaigti šių metų rudenį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.