Smurto krečiamame Irake skubios pagalbos reikia 8 mln. gyventojų

Irake plintantis smurtas, badas ir ligos stabdo ekonomikos raidą ir žlugdo pastangas atstatyti šalį, sakoma pirmadienį išspausdintame britų labdaros asociacijos „Oxfam” pranešime.
Beveik trečdaliui visų Irako gyventojų reikia nepaprastosios pagalbos, teigia „Oxfam” ir Irako nevyriausybinių organizacijų koordinacinis komitetas.

Pranešime sakoma, kad vyriausybė negali aprūpinti beveik 8 mln. gyventojų geriamuoju vandeniu ir maisto produktais, suteikti jiems pastogės ir garantuoti galimybės laikytis paprasčiausių sanitarijos normų.

Dokumento autoriai pažymi, kad padėtis šioje srityje nuo invazijos 2003 metais smarkiai pablogėjo.

Įvairių islamo grupuočių kova dėl valdžios, „al Qaeda” tinklo kovotojų veiksmai JAV vadovaujamos koalicijos pajėgoms nuvertus Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) režimą verčia būgštauti dėl visiškai realaus pilietinio karo šalyje.

„Mūšiai ir Irako institucijų silpnumas labai varžo humanitarinės veiklos galimybę. Tačiau pagalbą Irako žmonėms galima ir reikia didinti”, – pabrėžė

„Oxfam” direktorius Jeremy Hobbsas (Džeremis Hobsas).

Be to, nurodoma pranešime, dėl kovos veiksmų, kovotojų išpuolių ir kitų smurto aktų 4 mln. irakiečių buvo priversti palikti savo namus. Daugiau kaip 2 mln. yra persikėlėliai savo šalies teritorijoje, rašo autoriai; kiti 2 mln. pabėgo į gretimas valstybes.

Ketvirtadienį Jordanijoje įvyko tarptautinė konferencija dėl Irako, kurios dalyviai pažadėjo padėti pabėgėliams.

„Oxfam”, kaip ir kitos tarptautinės organizacijos, Irake nedirba nuo 2003 metų saugumo sumetimais, ir pranešimas pagrįstas duomenimis, kuriuos surinko Irako nevyriausybinės organizacijos.

Šalyje likusios vietinės labdaros organizacijos bijo priimti pagalbą iš valstybių, kurių kariuomenė yra Irake, todėl „Oxfam” ragina šalis, kurios nėra pasiuntusios savo karių į Iraką, didinti humanitarinę pagalbą.

Per tyrimą, kuris buvo atliktas prieš paskelbiant šį dokumentą, buvo patvirtinta, kad didžiausia problema, iškilusi šiandien irakiečiams, – tai ginkluotas susipriešinimas, bet „gyventojai vis labiau kenčia nuo ligų ir prastos mitybos”.

Autoriai teigia, kad 70 proc. iš 26,5 mln. šalies gyventojų negali normaliai gauti švaraus vandens, o iki įsiveržimo tokių buvo 50 proc. Ir tik 20 proc. irakiečių gyvena sąlygomis, atitinkančiomis sanitarijos normas.

Beveik 30 proc. visų vaikų pusbadžiauja, šis rodiklis gerokai blogesnis nei prieš ketverius metus. Maždaug 15 proc. irakiečių reguliariai negali nusipirkti maisto, nes tam neturi pakankamai lėšų.

Dar blogesnė švietimo padėtis: pranešimo autorių duomenimis, 92 proc. Irako vaikų turi sunkumų šioje srityje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.