Pirmieji Rusijos ir JAV konsultacijų dėl PRG rezultatai paaiškės spalio pradžioje

Pirmieji Rusijos ir JAV konsultacijų dėl priešraketinės gynybos (PRG) problemų rezultatai bus žinomi spalio pradžioje.

Tai pirmadienį pranešė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas tradiciniame šalies prezidento ir vyriausybės narių pasitarime.

Rusijos diplomatijos vadovas sakė, kad spalio pradžioje jis ir užsienio reikalų ministras bus informuoti apie konkrečius gynybos ir užsienio reikalų ministerijų tarpžinybinės delegacijos konsultacijų su JAV pareigūnais rezultatus.

Pasak S.Lavrovo, ministrams pristačius pirmuosius rezultatus, apie juos bus pranešta Rusijos ir JAV prezidentams.

Po pirmojo konsultacijų rato Vašingtone liepos 30-31 dienomis bus dar ne mažiau kaip 2-3 susitikimai, turintys įvykti iki spalio pradžios, pranešė S.Lavrovas.

Pasak jo, Rusijos delegacija vadovaujasi direktyvomis, kurios buvo parengtos ir aprobuotos remiantis Rusijos ir JAV lyderių susitarimais.

„Direktyvos detalizuoja šiuos pasiūlymus, jose numatoma perduoti Amerikai atitinkamus dokumentų projektus”, – sakė ministras.

Jo nuomone, Rusijos delegacija „pasirengė neblogai”. „Tikimės, kad rezultatas suteiks vilčių, bent jau kalbant apie mūsų tolesnius kontaktus ir pozicijų aiškumą”, – pabrėžė S.Lavrovas.

Ministras pažymėjo, kad ši tema keliama ir Amerikos Kongrese, „kur JAV nacionalinės PRG kūrimą stengiamasi paversti valstybine politika ir tuo pat metu reiškiamos abejonės, ar pasiteisins išlaidos, skirtos Vašingtono siūlomoms schemoms”.

Pasak S.Lavrovo, praėjusią savaitę įvykęs Rusijos ir NATO tarybos susitikimas sukėlė didelį susidomėjimą Maskvos pasiūlymais dėl PRG.

„Mes tikimės, kad visa tai įgalins siekti susitarimų, kurie atitiktų mūsų

požiūrius”, – sakė diplomatinės žinybos vadovas.

Pirmasis dvišalės darbo grupės dėl PRG posėdis šiandien prasideda Vašingtone. Planuojama, kad už uždarų durų vyksiančios konsultacijos truks dvi dienas. Rusijos delegacijai jose vadovauja URM vadovo pavaduotojas Sergejus Kisliakas, atsakingas už strateginį stabilumą ir nusiginklavimą. Susitikimuose dalyvaus ir abiejų šalių karo žinybų atstovai.

Kaip anksčiau pranešė Valstybės departamento atstovas spaudai Seanas McCormackas (Šonas Makormakas), šio posėdžio tikslas – apsvarstyti prezidento Vladimiro Putino pasiūlymus, išsakytus Didžiojo aštuoneto viršūnių susitikime Vokietijoje ir susitikime su JAV prezidentu George’u W.Bushu (Džordžu V.Bušu) Kenebunkporte.

„Šis techninis vertinimas bus abipusis”, – sakė Amerikos diplomatinės žinybos atstovas.

G.W.Busho administracija, pažymėjo jis, taip pat neprieštarauja, kad Maskvos iniciatyvos dėl PRG būtų aptartos ir Rusijos bei NATO taryboje. „Aš tikiuosi, – sakė S.McCormackas, – kad kuriame nors etape klausimas iškils ir Rusijos bei NATO taryboje”.

Tačiau, pažymėjo diplomatas, iki konkrečių šios diskusijos apmatų dar neprieita. „Pirmuoju žingsniu taps mūsų ekspertų susitikimas, jie pateiks kruopštų techninį galimybių vertinimą”, – sakė S.McCormackas.

Jis priminė, kad rudenį, „apytikriai rugsėjį-spalį”, PRG problema bus svarstoma formatu „2+2”, dalyvaujant Rusijos ir JAV diplomatinės ir karinės žinybų vadovams.

Pasiūlymą, kaip išspręsti Maskvos ir Vašingtono santykius temdančią Amerikos PRG problemą Europoje, V.Putinas iškėlė po derybų su G.W.Bushu Hailigendame. Rusijos prezidentas tuomet kvietė naudotis Azerbaidžane veikiančia Gabalos radiolokacine stotimi ir atsisakyti planų dislokuoti PRG elementus Čekijoje ir Lenkijoje. Pasak V.Putino, tai padėtų ne tik „apgaubti” priešraketiniu skydu visą Europą, bet ir panaikintų visus Maskvos prieštaravimus.

Po mėnesio V.Putinas, jau lankydamasis JAV, pasiūlė G.W.Bushui išplėsti konsultacijas dėl PRG. Konkrečiai, Rusijos lyderis paragino kurti Maskvoje keitimosi informacija dėl PRG centrą, taip pat naudotis Rusijos pietuose statoma ankstyvojo įspėjimo apie raketų paleidimus stotimi.

V.Putino nuomone, Rusijos gynybos ministerijos ir URM tarpžinybinės delegacijos darbas dėl PRG turi būti derinamas su Rusijos ir NATO tarybos veikla.

„Šiuos du procesus reikia sujungti. Negi dirbsime dviem kryptimis, gvildendami tą pačią temą?” – sakė V.Putinas pirmadienį per pasitarimą su vyriausybės nariais.

URM vadovas S.Lavrovas savo ruožtu paaiškino, kad remiantis ankstesniais susitarimais būtent taip ir numatoma dirbti.

„Per artimiausius du mėnesius konsultacijos (tarpžinybinių delegacijų) bus baigtos. Lygiagrečiai su savo pasiūlymais supažindiname europiečius orientuodamiesi į tai, kad galutiniai susitarimai sulydys visą šį procesą”, – sakė S.Lavrovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.