Ausies skausmas

Virusinės kvėpavimo ligos sukeltą skausmą malšina bei gydo ir naminiai vaistai.

Išorinės ausies(ausies landos) uždegimą sukelia dažnas maudymasis, drėgnas klimatas, šiluma ar trauma valant ausį. Patekus infekcijai (virusai, bakterijos, grybeliai) gali iškilti pūlinys( furunkulas), atsirasti pūslelės( herpes), arba paraudimas ir paburkimas. Tai alerginės reakcijos ar nardymo pasekmė.

Skausmą gali sukelti ir ausies landoje įstrigęs svetimkūnis. Vadinamoji siera, spausdama ausies būgnelį, taip pat gali kelti skausmą. Pablogėja klausa, peršti, niežti landa, būna išskyrų.

Ūmiu vidurinės ausies uždegimu gali sirgti ir kūdikiai, ir senukai. Dažniau ligos sukėlėjai yra virusai, rečiau – bakterijos. Tai slogos bei kitų nosiaryklės ligų komplikacija, ypač būdinga vaikams iki 3 metų amžiaus, nes jų klausomasis( Eustachijaus) vamzdis yra trumpesnis, horizontalesnis. Kai nosiaryklę ir ausį jungiančio kanalo( klausomojo vamzdžio) gleivinė dėl uždegimo paburksta, vidurinėje ausyje ima kauptis skysčiai, gleivės, kuriose dauginasi virusai bei bakterijos. Ligonis karščiuoja, blogėja klausa. Jei iš ausies teka skysčiai ar pūliai, o skausmas sumažėja, tai rodo, kad pratrūko būgnelis. Klausa silpnėja ir dėl alerginės slogos(šienligės).

Aštrus, ūmus ausies skausmas, klausos pablogėjimas ir ūžimas ausyse būna skraidant lėktuvais, nardant, kai slėgio pasikeitimai pažeidžia būgnelį ar net jį prakiurdo.

Ausį dar gali skaudėti gendant dančiui, dėl galvos ar kaklo nervų, burnos gleivinės, seilių liaukų, veido daubų, apatinio žandikaulio sąnario patologijos. Venkite užterštų vandens telkinių, prieš maudynes užkimškit ausų landas vazelinu suteptu vatos gumulėliu.

Valgykite česnako, maisto papildų, kuriuose yra C ir E vitaminų, beta karotino bei flavonoidų. Susirgę miegokime ant aukštesnės pagalvės, kad ištekėtų skysčiai. Prie skaudamos ausies priglauskime į rankšluostį įvyniotą į šilto vandens pūslę. Skausmą malšina levandų, baltųjų mirtenių, ramunėlių eteriniai aliejai(5 lašus įlašinti į 0,5 lt verdančio vandens). Negalima lašinti aliejų, jei yra skaidraus skysčio, pūlių ar kraujo, nes tai gali būti būgnelio prakiurimo požymis. Į gydytoją reikia kreiptis, kai skausmas trunka ilgiau nei keletą dienų, ausyje yra svetimkūnis, teka kraujas ar skaidrus skystis, karščiuojama.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.