Iš miesto guis vaiduoklius

Apgriuvusių ir grėsmę keliančių pastatų savininkai bus baudžiami didesniais mokesčiais.

Skirtingai nuo savininkų, kurie turi tvarkingus ar neseniai pastatytus pastatus ir moka 0,8 procento nekilnojamojo turto mokesčio tarifo, vaiduoklių ir miesto gėdos savininkai mokės 1 procentą nekilnojamojo turto tarifo.

„Juodasis sąrašas”

Jau yra sudarytas „juodasis sąrašas” įmonių, kurios mokės didesnį nekilnojamojo turto mokestį.

Į jį patenka 31 įmonės pastatai. Tarp jų yra ne tik sandėliai Jūros g.1, Liepų g. 47, priklausantis bendrovei „Vaiduoklių draustinis”, Žvejų g. 8A, priklausantis bendrovei „Semperfis”, bei Žvejų g. 8B – bendrovei „Sphaera”, bet ir viešbutis J.Janonio g.2/Manto g.41, priklausantis bendrovei „Sidabrinis elnias” bei „Viktorijos” viešbutis, priklausantis bendrovei „Klaipėdos Viktorija”, esantis S.Šimkaus g.2/Vytauto g.21.

Tarp apleistų pastatų yra ir buvęs „Baltijos” kino teatras, taip pat daugybė prekybinių ir administracinių pastatų ir netgi šaudykla Pamario g. 8.

Baudos aplenkia

Savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Gediminas Pocius mano, kad net ir apmokestinus įmonių savininkus didesniais mokesčiais, dalis griuvenų ir miesto gėdos savininkai nuo jų sėkmingai išsisuks.

„Pakanka gauti leidimą statyboms, ir jų apmokestinti didesniais mokesčiais nebegalima. Leidimas statyti galioja dešimtį metų. Tiek laiko įmonių savininkai gali nemokėti didesnių mokesčių ir nieko nedaryti”,- teigė G.Pocius.

Gąsdins baudomis

Didesnių mokesčių išvengia ir įmonės, kurios neva remontuoja pastatus, bei žmonės, turintys gyvenamosios paskirties pastatus.

Pagal nekilnojamojo turto įstatymą fizinių asmenų turtas negali būti apmokestintas.

Todėl savivaldybės tarybos Ūkio komitetas ketina bausti griuvenų savininkus.

Statinių techninės priežiūros taisyklių nesilaikymas, kai yra pavojinga statinio deformacija ir griūties grėsmė, užtraukia baudą nuo vieno iki penkių tūkst. litų.

Iki šiol buvo bausti vieninteliai buvusio „Baltijos” kino teatro pastato savininkai. Tris kartus po šimtą litų skirtos baudos jų neprivertė pradėti tvarkyti pastato.

Rankos surištos

Bausti apsileidėlius galėtų ir savivaldybės darbuotojai. Tačiau kol kas nė vienas iš jų neturi administracijos direktoriaus įgaliojimo skirti baudas.

„Pastatų savininkus, kurie nesitvarko, sunkiai sekasi paveikti administracinėmis priemonėmis. Didžioji dalis statytojų ignoruoja kvietimus atvykti ir pasiaiškinti bei pateikti dokumentus dėl savo turto ir planų, kaip juos tvarkyti. Tenka siųsti pranešimus po keletą kartų. Ir vis tiek jiems neatvykus už akių imtis administracinių poveikio priemonių. Po to administracinėje komisijoje turto savininko nenaudai išsprendus bylą dažniausiai kaip prasideda teismų maratonas, kuriame priverstas dalyvauti tas pats specialistas, surašęs protokolą. Tam sugaištama labai daug laiko”,- teigė G.Pocius.

Skirs tvarkytojams?

Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus Statinių naudojimo priežiūros poskyris turi užtikrinti, kad kiekvienas turto savininkas, jo valdytojas arba samdomi specialistai tinkamai prižiūrėtų jo nuosavybės teise arba jam patikėjimo teise priskirtą turtą.

„Mūsų specialistai turi lipti ant kulnų tam, kad nuosekliai būtų vykdomi statybos techninio reglamento reikalavimai, kad pastatas išlaikytų esminius statinio reikalavimus, nustatytus statybos įstatyme”,- teigė G.Pocius.

Tačiau kol kas buvo svarstyta, ar įgaliojimus bausti skirti Viešosios tvarkos skyriaus specialistams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.