Uždraudė naudoti sintetinį dažiklį E 128 maisto produktuose

Europos Komisija 2007 m. liepos 26 d. Reglamentu Nr.884/2007 uždraudė naudoti maisto dažiklį E 128 (Raudonasis 2G).

Dažiklis – medžiaga, suteikianti maisto produktui spalvą ar ją paryškinanti, turinti natūralių maisto produktų ir žaliavų sudėtinių dalių, bet paprastai nevartojama kaip maisto produktas. Dažikliu laikomas preparatas, gautas iš maisto produktų ir kitų natūralių žaliavų, fizikiniu ar cheminiu būdu išgaunant pigmentus su atitinkamomis maistinėmis ar aromatinėmis sudėtinėmis dalimis.

Kadangi pirminis maisto priedų vertinimas buvo atliktas prieš daugelį metų, Europos Komisija numatė iš naujo įvertinti visus leidžiamus naudoti maisto priedus, patikrinant, ar galiojantis saugos vertinimas yra pagrįstas. Europos mokslininkų grupė, dirbanti maisto priedų, pagardų, perdirbimo medžiagų ir besiliečiančių su maistu medžiagų klausimais, iš naujo įvertino dažiklio E 128 (Raudonasis 2G) saugą ir nustatė, kad jis lengvai ir gausiai metabolizuojamas į aniliną, kas gali sukelti gyvūnų ir žmonių susirgimą vėžiu, taip pat iššaukti genetinius pakitimus gyvų organizmų ląstelėse.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojo Zenono Stanevičiaus teigimu, „maisto priedai gali būti naudojami kai yra pagrįsti duomenys, kad šių priedų vartojimas nežalingas sveikatai. Juos reikia nuolat stebėti ir prireikus iš naujo įvertinti, atsižvelgiant į kintančias naudojimo sąlygas ir naujausią mokslinę informaciją”.

Pagal iki šiol galiojusią Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą dėl maisto produktuose naudojamų dažų, šis dažiklis buvo priskirtas prie labai riboto naudojimo, jį buvo leidžiama dėt tik į „Pusrytines” dešreles, kurių sudėtyje ne mažiau 6 proc. grūdinių kultūrų ir į mėsainių mėsą, kurios sudėtyje 4 proc. daržovių arba grūdinių kultūrų. Abiejuose maisto produktuose didžiausias leistinas kiekis buvo 20 mg/kg.

Siekiant užtikrinti aukštą sveikatos apsaugos lygį, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba vykdė ir vykdo griežtą rinkos ir importo kontrolę, kad vartotojams nepatektų produktai su sveikatai pavojingu dažikliu E 128 (Raudonasis 2 G). Lietuvos gamintojai dažiklio E 128 gamyboje nenaudoja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.