Vargšams – dvigubi standartai

Savivaldybės specialistai, skirstantys pinigus įsiskolinimams už komunalinius patarnavimus padengti, vadovaujasi dvigubais standartais.

Vieniems didžiulės sumos yra skiriamos lengva ranka, tačiau kitiems, nors ir pristačiusiems reikalingus dokumentus, pasiūlomas apvalus nulis.

Įdomu tai, kad jau kelerius metus savivaldybė negali prisikviesti daugybės žmonių, kurie galėtų pasinaudoti tokia parama. Tačiau tiems, kurie ateina, karts nuo karto parodoma durų link.

Skriaudžia antstoliai

Tai, kad skoloms už komunalinius patarnavimus skirti pinigai pasiekiami ne visiems, kuriems parama priklauso, įsitikino Aldona Gudauskaitė.

Pensijos sulaukusi moteris gyvena Kauno rajone. Ji globoja klaipėdietį, sunkią psichikos negalią turintį Joganą.

„Nors juo rūpinuosi šimtu procentų, esu ne popierinė globėja. Todėl ir kyla daug problemų”, – neslėpė moteris.

Joganas šiuo metu gyvena jos bute.

Jam priklausantis dviejų kambarių butas uostamiestyje Žalgirio gatvėje yra išnuomotas.

Paklausta, kodėl taip reikėjo pasielgti, A.Gudauskaitė teigė, kad pasirinkti tokį gyvenimą privertė skolos.

Joganas visiems komunalinių paslaugų teikėjams skolingas jau ne vienerius metus.

Skola susidarė tuomet, kai jam itin pablogėjo sveikata ir jis išvyko į Kauną. Klaipėdoje nėra artimųjų, kurie galėjo sumokėti už butą. Įsiskolinimus padidino ir įsileisti nuomininkai.

„Kai skola pasiekė 10 tūkst. litų, komunalinių paslaugų teikėjai kreipėsi į teismą ir antstolius. Jau kelerius metus šie atima pusę Jogano pašalpos. Jis kas mėnesį gauna tik 230 litų. Kaip reikia gyventi?” – klausė neoficiali vyro globėja.

Šiuo metu Jogano skolos siekia apie 6 tūkst. litų.

Ieško kvailių?

Tam, kad situacija nors šiek tiek pagerėtų, A.Gudauskaitė kreipėsi į Klaipėdos savivaldybę, kad būtų skirta vienkartinė pašalpa įsiskolinimams padengti.

„Tuomet antstoliai nebebūtų nuskaičiavę pusę pašalpos, nebereikėtų buto nuomoti, jame galėtų gyventi pats Joganas”, – sakė moteris.

Tačiau savivaldybė į pagalbos šauksmą neatsiliepė – moteriai buvo atsakyta neigiamai. Motyvas – Joganas savo bute negyvena.

Vienkartinių pašalpų skoloms už komunalinius patarnavimus apmokėti skyrimo komisijos pirmininkas Vidmantas Plečkaitis neneigė, kad neįgaliam, mažas pajamas turinčiam žmogui parama nebuvo skirta.

„Nuvykome patikrinti to buto. Mūsų niekas į vidų neįsileido. Tačiau kaimynai patvirtino, kad butas yra nuomojamas. Vadinasi, žmogus gauna papildomų pajamų. Tad kodėl jam reikėtų skirti paramą? Būtų tas pats, jei ateitų kokio viešbučio savininkas ir prašytų pašalpos, nes klientai nesumokėjo už nakvynę”, – palyginimų ieškojo V.Plečkaitis.

Dar viena priežastis, kodėl nebuvo skirta parama, yra ta, jog pats Joganas savivaldybėje nepasirodė.

Todėl esą kilo įtarimų, kad paramos prašoma neskaidriai.

„Nereikia ieškoti kvailių ir atiminėti pinigų iš kitų žmonių”, – tvirtino V.Plečkaitis.

Nenori paramos

Tačiau akivaizdu, kad pinigai nebūtų atimti, nes jau keleri metai tokiai paramai skirtos lėšos neišdalijamos.

Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė sakė, jog kai kurie klaipėdiečiai net nežino apie galimybę gauti paramą sumokėti komunalines skolas.

„Pernai savivaldybė buvo išsiuntinėjusi laiškus 60 asmenų, kurie turėjo įsiskolinimų už komunalines paslaugas ir galėjo gauti paramos iš miesto biudžeto. Tačiau į kvietimą tvarkytis dokumentus atsiliepė tik kelios šeimos”, – sakė vedėja.

A.Liesytės teigimu, asmenims, norintiems, kad savivaldybė padengtų komunalinius įsiskolinimus reikia pateikti pažymas apie pastarųjų trejų metų pajamas.

Vedėjos nuomone, skolininkams trūksta atsakomybės, todėl jie ir nesitvarko dokumentų paramai gauti.

„Pernai savivaldybė kompensavo 345 tūkstančių litų komunalinių skolų 47 šeimoms ir pavieniams asmenims. Praėjusiais metais šiai paramai iš viso buvo skirta 606 tūkstančiai litų, tad liko nepanaudotų pinigų, kurie vėliau buvo skirti vienkartinėms pašalpoms”, – sakė vedėja.

Už remontą nekompensuoja

Šių metų pirmąjį pusmetį savivaldybė padengė 25 tūkst. litų komunalinių skolų septynioms šeimoms ir vienišiems asmenims.

Savivaldybė gali kompensuoti šildymo, vandens, dujų, elektros, namų valdų paslaugų įsiskolinimus.

Pasak A.Liesytės, kompensacija už komunalines skolas skiriama vieną kartą.

„Dažniausiai kompensuojama dalis skolų, tačiau yra buvę, kad vienai šeimai, kurioje buvo invalidė motina su keturiais nepilnamečiais vaikais buvo kompensuota 100 procentų – net 29 tūkstančiai litų skolų”, – sakė vedėja.

Ji teigė, kad pastaruoju metu gyventojai siuntinėjami į savivaldybę, kad jiems būtų sumokėti įsiskolinimai už daugiabučių namų remontą.

„Tačiau mes neturime teisės dengti skolų už namų remontą”, – sakė A.Liesytė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.