Nepaisydamas triuškinamo pralaimėjimo Japonijos premjeras sako nesitrauksiąs iš posto

Japonijos ministro pirmininko Shinzo Abe (Šindzo Abės) valdančioji koalicija triuškinamai pralaimėjo sekmadienį vykusius parlamento aukštųjų rūmų rinkimus, tačiau konservatyvusis premjeras pareiškė neketinąs trauktis iš savo posto.
„Esu nusiteikęs įgyvendinti savo pažadus, nors padėtis ir kebli”, – pareiškė Sh.Abe netrukus po to, kai pripažino, kad yra atsakingas už koalicijos patirtą nesėkmę.

„Mums reikia atkurti žmonių pasitikėjimą šalimi ir vyriausybe”, – žurnalistams sakė Sh.Abe, dėl virtinės skandalų sparčiai praradęs populiarumą.

Parama 52-ejų metų premjerui, valdžią perėmusiam iš populiariojo Junichiro Koizumi (Džiuničiro Koidzumio), per dešimt vadovavimo vyriausybei mėnesių sumažėjo perpus – iki maždaug 30 procentų.

Lemiamu veiksniu, turėjusiu įtakos rinkėjų nuotaikoms šių rinkimų išvakarėse, tapo nacionalinės pensijų schemos žlugimas: vyriausybinė agentūra prisipažino pametusi duomenis, susijusius su milijoninėmis išmokomis.

Pensijos – vienas esminių senstančios Japonijos visuomenės klausimų ir, nors skandalas kilo dar prieš Sh.Abe užimant premjero postą, daugelis rinkėjų abejojo, ar jis sugebės atlikti šį darbą.

Vyriausybės reputacija nukentėjo ir nuo virtinės skandalų, dėl kurių du ministrai turėjo atsistatydinti, o vienas nusižudė.

53-ejų Tomohiro Nakamura (Tomohiras Nakamura), vieno iš Tokijo bankų darbuotojas, rinkimų apylinkėje sekmadienį sakė ketinąs balsuoti už opoziciją.

„Neturiu kito pasirinkimo: Liberalų demokratų partijos politika nėra geriausios formos”, – sakė jis.

Sekmadienį vykę visuotiniai rinkimai buvo pirmi po to, kai prie vyriausybės vairo stojo Sh.Abe, kurio tikslas buvo grąžinti tautai pasididžiavimą po pralaimėjimo Antrajame pasauliniame kare. Vienas iš žingsnių, kuriuos buvo numatęs premjeras, buvo pacifistinės konstitucijos, kurią po karo Tokiją privertė priimti amerikiečiai, perrašymas.

Nors Sh.Abe vadovaujama koalicija ir pralaimėjo rinkimus į Patarėjų Rūmus, vyriausybė valdžios nepraras, nes kontroliuoja įtakingesnius parlamento žemuosius rūmus, kurie renka premjerą.

Visuomeninio transliuoto NHK skelbiami rinkėjų apklausos rezultatai rodo, kad Liberalų demokratų partija ir jos partnerė – Naujasis Komeitas laimės nuo 39 iki 55 vietų – gerokai mažiau negu 64 mandatai, reikalingi išsaugoti daugumą aukštuosiuose rūmuose.

Sekmadienio rinkimuose buvo varžomasi dėl pusės 242 vietų Patarėjų Rūmų mandatų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.