JAV Kongresas perdavė Rugsėjo vienuoliktosios įstatymo projektą pasirašyti prezidentui

JAV Kongresas penktadienį perdavė prezidentui Georgeui W. Bushui (Džordžui W.Bušui) pasirašyti įstatymo projektą dėl svarbiausių nepriklausomo 2001 metų rugsėjo 11-osios dienos teroristinių išpuolių tyrimo rekomendacijų įgyvendinimo.
Įstatyme numatoma per trejus metus įdiegti sistemą, kuri leistų rentgenu patikrinti visus keleiviniais orlaiviais gabenamus krovinius, taip pat pagerinti oro bei jūros uostų saugumo priemones ir skirti finansinę paramą tiems JAV miestams, kurie turi daugiausia galimybių tapti teroristų išpuolių taikiniu.

Per balsavimą, kuris demokratų vadovaujamame Senate vyko ketvirtadienio vakarą, įstatymo projektas buvo priimtas 85-iais balsais prieš aštuonis. Per balsavimą, kuris kitą dieną buvo surengtas Atstovų Rūmuose, jam buvo pritarta 371 balsu prieš 40.

G.W.Bushą šis įstatymo projektas pasieks praėjus trejiems metams nuo tada, kai nepriklausoma komisija, tyrusi rugsėjo 11-osios išpuolius, pristatė savo ataskaitą. Įstatymo projekto priėmimas Senate užtruko, nes demokratai nesutarė su respublikonais dėl rentgeno kontrolės sistemos oro uostuose detalių.

„Senato demokratai toliau sieks užtikrinti Amerikos saugumą, nepaisydami nebe vienerius metus trunkančio Kongreso ir (Baltųjų rūmų) administracijos neveiklumo”, – sakė Senato daugumos lyderis Harry Reidas (Haris Rydas).

„Įstatymo projekto priėmimas užtruko, o kadangi mūsų žvalgybos ekspertai teigia, jog dabar „al-Qaeda” yra pajėgiausia nuo pat rugsėjo 11-osios, tai ilgiau gaišti nebegalima, – pridūrė jis. – Viliamės, kad prezidentas Bušas pasirašys šį įstatymo projektą vos gavęs”.

Demokratų kontroliuojamų žemųjų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelosi) pareiškė, kad dėl to, jog buvo priimtos šios rekomendacijos, reikia padėkoti beveik trijų tūkstančių žmonių, žuvusių per teroro išpuolius Niujorke ir Vašingtone, artimiesiems.

„Mums tai nebūtų pavykę, jei ne drąsa ir ryžtas tų, kurie neteko artimųjų rugsėjo 11-ąją, – sakė N.Pelosi. – Rugsėjo 11-osios aukų šeimos savo skausmą pavertė stiprybe, kuri Ameriką padarė saugesne”.

„Įgyvendinus šias rekomendacijas, iš esmės pasikeis tai, kaip prezidentas ir Kongresas sprendžia reikalus, susijusius su terorizmu, – tai leis mums veikti vieningiau ir veiksmingiau”, – sakė ji.

Demokratų partijos atstovai šio įstatymo priėmimą laikė vienu savo prioritetu.

Jau kitais metais valstijos ir miestai, kuriuose, valdžios nuomone, ypač didelė teroristinių išpuolių tikimybė, papildomai gaus 1,8 mlrd. dolerių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.