Lietuviškojo kino gamybai – penki milijonai litų

Kino taryba prie Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos baigė skirstyti lėšas kino gamybos projektams. Iš viso jiems paskirstyta 4 990 000 litų iš valstybės biudžeto ir papildomi beveik 400 000 litų iš Nacionalinės kino rėmimo programos.

Lėšos skirtos 11 tęstinių projektų, 4 filmų parengiamųjų darbų projektams, 5 dokumentinių filmų projektams, 6 – vaidybinių ir 4 animacinių filmų projektams.

Kaip tęstiniams projektams lėšos skirtos net penkiems vaidybiniams pilno metražo filmams: „Perpetum mobile” (rež. Valdas Navasaitis), „Lisabona nulis du” (rež. Šarūnas Bartas), „Pasaulis – jėga”, vėliau pervadintam į „Varnų ežerą” (rež. Inesa Kurklietytė), „Atsisveikinimas” (rež. Tomas Donela) ir „Duburys” (rež. Gytis Lukšas).

Taip pat finansavimas skirtas tęstiniams vaidybiniams trumpo metražo filmams „Perlas” (rež. Laimantas Kairys) ir „Vilkas” (rež. Julius Ziz), dokumentiniams filmams „Vabzdžių dresuotojas” (rež. Linas Augutis ir Marek Skrobecki), skirtam lietuvių animacijos pradininkui Vladislovui Starevičiui, ir „Dangaus šešėlis” (rež. Romas Lileikis), dokumentiniam trumpo metražo filmui „Raumenų karalienė” (rež. Janina Lapinskaitė) apie žymiausią Lietuvos kultūristę Nataliją Murnikovienę bei animaciniam filmui „Strakalas ir Makalas” (rež. Juozas Sakalauskas) apie du kaimo juokdarius.

Filmų gamybos parengiamųjų darbų kategorijoje paremti šie projektai: režisieriaus Audriaus Juzėno filmas apie Chiunę Sugiharą „Kaunas, slaptai”, režisieriaus Romo Lileikio vaidybinis pilno metražo filmas „Tamarikso žydėjimas”, režisieriaus Gyčio Lukšo filmas „Ekskursantė” bei režisieriaus Sauliaus Drungos vaidybinio pilno metražo filmo „Anarchija Žirmūnuose” parengiamųjų darbų projektas.

Iš pateiktų vaidybinio trumpo metražo filmų projektų Kino tarybos nariai aukščiausius reitingus suteikė ir paramą skyrė režisierės Giedrės Beinoriūtės filmui „Balkonas” apie pirmą vienuolikmečių meilę ir jų tėvų skyrybas, Justino Lingio „Mokinukė” apie į senelio namus po klajonių sugrįžusią anūkę, Jūratės Samulionytės „Ne rutina” apie laikrodininką poną Henriką ir jam nutikusį keistą dalyką. Vaidybiniu trumpo metražo filmu „Gėlės” apie gėles pardavinėjančius vaikus kaip režisierius debiutuos Oskaras Koršunovas. Kultūros ministerijos finansuotą juostą jis režisuos kartu su Giedriumi Zubavičiumi.

Jau vyksta ir Kultūros ministerijos finansavimą gavusio vaidybinio pilno metražo filmo-operos „Rigoletas” filmavimas. Taip pat lėšos skirtos ir režisieriaus Kristijono Vildžiūno vaidybinio pilno metražo filmo projektui „Kai apkabinsiu tave”.

Dokumentinį pilno metražo filmą apie pakitusius vestuvių papročius kurs režisierius Audrius Stonys. Kitas dokumentinio pilno metražo filmo projektas, kuriam buvo paskirtos valstybės biudžeto lėšos, – Juozo Matonio „Menininkų portretai”.

Režisieriaus Audriaus Mickevičiaus dokumentinio trumpo metražo filmo projektas, palankiai įvertintas Kino tarybos narių, „Žmogus – arklys” pasakos apie žemdirbį Joną ir jo arklį, o Dianos ir Kornelijaus Matuzevičių dokumentinis trumpo metražo filmas „Čia ir dabar” – apie laukimą pensijų mokėjimo dieną.

Paremtas ir dokumentinių trumpo metražo filmų ciklo „Valstybės kino metraštis” kūrimas.

Su Kultūros ministerijos parama artimiausiu metu turėtų gimti režisieriaus Iljos Bereznicko animacinis filmas „Alberto nuotykiai” apie drambliuko ir jo draugo begemoto nuotykius, Antano Janausko „Urzgianti pagalvė” apie žmogelį ir jo minčių debesėlius, Algirdo Selenio ir Aurikos Selenienės „Lietuvių mitologinės būtybės” bei Jūratės Leikaitės „Laumių būrimai” apie vienišą vaikiną Joną ir į jo tinklus įkliuvusią Laumę.

Taip pat buvo nuspręsta skirti lėšas ir A.Matelio filmo „Prieš parskrendant į Žemę” gamybos išlaidoms kompensuoti.

Iš viso šiemet gautos 87 kino gamybos paraiškos: 11 tęstinės filmų gamybos projektų, 9 vaidybinio pilno metražo, 14 vaidybinio trumpo metražo, po 11 dokumentinio pilno metražo, dokumentinio trumpo metražo bei animacinių filmų, 18 filmų parengiamųjų darbų ir 2 filmų gamybos išlaidų kompensavimo paraiškos.

„Šiemet pateikta nemažai išties įdomių ir stiprių projektų. Parėmėme net septynis vaidybinių pilno metražo filmų projektus! Labai gaila, kad kino biudžeto neužteko paremti visus aukštus reitingus pelniusius projektus, kuriuos tikrai norėtųsi išvysti didžiajame ekrane. Kita vertus, norime atkreipti dėmesį, kad dalis paraiškų visgi buvo paruoštos silpnai – nepagrįstos sąmatos, nepatvirtinti susitarimai su ko-produkcijos partneriais, neišvystyti scenarijai. Raginame į tai atkreipti dėmesį prodiuserius ir juos ruošiančias institucijas, nes prodiuserio indėlis rengiant paraišką yra labai svarbus”, – teigia Kino tarybos nariai primindami, kad rudenį jau bus skelbiamas naujas paraiškų priėmimas.

Kino sklaidai šiais metais jau paskirstyta apie 600 000 Lt. Iš jų 240 000 Lt skirta kino programų projektams. Jų iš viso gauta 21, finansuotos 9: „Šiaurės šalių kino forumas Scanorama 2007”, „Penktasis tarptautinis animacinių filmų festivalis Vilniuje Tindirindis 2007”, „Vasaros MEDIA studija” tema „Dialogo meistriškumas kine”, „Vilniaus dokumentinių filmų festivalis”, „Tarptautinis vaikų ir jaunimo festivalis”, „Mediatekos veiklos plėtra 2007 m.”, edukacinė programa vaikams „Sukurkime naują pasaulį”, „Naujojo Rusijos kino dienos” ir „Pagaminta Lietuvoje” renginiai.

Viso 2007 m. kino biudžetą sudaro 7,5 mln. Lt. Tai – 2 mln. Lt daugiau nei pernai ir beveik dvigubai daugiau nei 2005 m.

Šiuo metu Kino taryba dar svarsto pateiktas Lietuvos tūkstantmečio programoje numatyto istorinio vaidybinio pilno metražo kino filmų paraiškas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.