„Nakties serenados” Palangos gintaro muziejaus terasoje

Šimtametė grafų Tiškevičių rezidencija, angliško stiliaus parkas ir dekoratyvinis naktinis apšvietimas. Vakarė pajūrio gaiva rūmų terasoje, kur serenadas griežia Lietuvos kamerinis orkestras. Gracinga klasika plevena, tirpsta sutemose, sukimba su aplinkos garsais ir kyla į stratosferą. Romantiškas apsupties realizmas susipina su euforišku garso simbolizmu.

Tokie vizualiniai ir garsiniai įvaizdžiai vyrauja unikaliame „Nakties serenadų” koncertų cikle, kurį nuo 1970 m. Palangos gintaro muziejuje rengia Lietuvos kamerinis orkestras, kasmet muzikuodamas su įvairiausiais Lietuvos ir užsienio solistais bei dirigentais. Beveik prieš penkis dešimtmečius prof. Sauliaus Sondeckio įkurtas, šiandien su skirtingais dirigentais bendradarbiaujantis orkestras gerai žino didžiausios meistrystės paslaptis ir kuria stilingas interpretacijas. Šiemet penkių koncertų klasikinės muzikos ciklas „Nakties serenados” prasidės rugpjūčio 4 d. ir tęsis iki rugpjūčio 11 d. Koncertų pradžia 21 val.

Pirmą „Nakties serenadų” vakarą, rugpjūčio 4 d., išgirsime įkvepiančius obojaus garsus, kurie Juozui Erlickui sukėlė visą spiečių minčių: „Aš pūsčiau žmonėms į ausis, o padangų nepūsčiau. Pūsčiau naktimis, nes tada geriau girdėti. <...> Pūsti reikia tik tada, kai yra įkvėpimas. Nors pats pūtimas – iškvėpimas. Tuos dalykus sunku suderint. Todėl nedaug pučiančių, o dar mažiau – klausančių.” Obojų tą vakarą pūs ryškus jaunosios kartos lietuvių instrumentininkas Robertas Beinaris. Koncerte taip pat skambės viena populiariausių W.A. Mozarto kompozicijų „Mažoji nakties muzika”

Rugpjūčio 6 d. „Nakties serenadų” koncerte dalyvaus kitas pūtikas – valtornistas Joachimas Pfannschmidtas. Nors jis yra garsiojo šiuolaikinės muzikos ansamblio „Ensemble Modern” narys, ne mažiau entuziastingai atlieka ir klasiką. Šį vakarą diriguos valtornisto kraštietis vokietis Georgas Maisas, anot Yehudi Menuhino, įkvepianti ir aktyvinanti asmenybė.

Kitus du „Nakties serenadų” vakarus dėmesio centre atsidurs žavios smuikininkės. Rugpjūčio 8 d. išgirsime Dianą Galvydytę – sėkmingai studijuojančią Londono karališkajame muzikos koledže, laimėjusią penkiolika tarptautinių konkursų ir koncertavusią ne vienoje garsioje Londono scenoje. O rugpjūčio 11 d. koncerte dalyvaus smuikininkė Susanna Yoko Henkel. Kritikai ją vertina už sugestyvias J. S. Bacho interpretacijas atsisakant abiejų kraštutinumų: hipertrofuotų romantinių gestikuliacijų ir autentiško barokinio šiurkštumo. Beje, S. Y. Henkel griežia 1705 m. Giovannio Battistos Rogerio pagamintu instrumentu. Šį, paskutinį, „Nakties serenadų” vakarą taip pat pasirodys Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija”, o programą diriguos Modestas Pitrėnas.

Galiausiai rugpjūčio 9 d. koncertas skirtas vokalinei muzikai, kurią atliks sopranas Milda Smalakytė ir bosas-baritonas Ignas Misiūra. M. Smalakytė it meteoras įsiveržė tarp pažįstamų solistų. Ji intelektuali, simpatinga, turinti prabangaus tembro balsą ir kūrybinį temperamentą, – rašė „Muzikos barai”. Tuo tarpu įvairiaplanis ir daugiakryptis dainininkas I. Misiūra jau seniai dalyvauja įvairiuose festivaliuose ir unikaliuose projektuose. Vakaro dirigentas – Robertas Šervenikas, pasak Margaritos Dvarionaitės, nuolat apsuptas muzikos ir semiantis ją pilnomis saujomis.

Kad išgirstum serenadą, tereikia prieiti prie lango…

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.