Horsensas – priešpaskutinė „Europiados” stotelė į Klaipėdą

Įsivaizduokite nedidelį miestuką, į kurį iš visos Europos suvažiuoja beveik 5 tūkstančiai dainininkų, šokėjų, muzikantų. Spalvingais, spalvingais tautiniais rūbais pasidabinę garbaus amžiaus vyrai ir moterys, šeimos su kūdikiais ant rankų, vietoje nenustygstantys vaikai ir paaugliai. Iki paryčių netylančios liaudies melodijos, orkestrų muzika, egzotiškų šokių ritmai ir aplink tvyranti giedra, pakili nuotaika.

Būtent taip atrodė liepos 18-22 dienomis Horsensas (Danija), kuriame 44-ą kartą vyko tarptautinis liaudies meno festivalis „Europiada”. Nors jame kasmet dalyvauja po kelis kolektyvus iš Lietuvos, šiemet mūsų šalies ir Klaipėdos vardas skambėjo dažniau nei įprastai.

„Europiada” atkeliaus į Klaipėdą

Ne tik todėl, kad festivalyje dalyvavusių Lietuvos ir uostamiesčio šokėjų bei dainininkų pasirodymai sulaukė audringų ovacijų. Po dviejų metų, 2009-iaisias Europos tautų tradicijų išskirtinumą puoselėjanti „Europiada” atkeliaus į Klaipėdą. Šios galimybės mūsų miestas laukė daugiau nei 10 metų, o intensyvios Lietuvos atstovės tarptautiniame „Europiados” komitete Gražinos Aleksandravičiūtės, miesto vadovų derybos su festivalio organizatoriais vyko bene 5 metus.

Europos miestai visaip stengiasi pademonstruoti savo išskirtinumą, plačius užmojus – kad tik prisišauktų „Europiadą”. Taigi Klaipėdai pasisekė…Turėsime galimybę išvysti ne tik margaspalvę Europos tautų liaudies kultūrą, parodyti savo sugebėjimus organizuoti didelius renginius, paskleisti Klaipėdos vardą po pasaulį. Miestas turės ir finansinės naudos. Dalyvius maitins uostamiesčio įmonės, jie lankysis mūsų kavinėse, pirks suvenyrus ir pan.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Socialinio departamento direktorės Nijolės Laužikienės, „Europiados” tradiciškai rengiamos ne sostinėse, o mažesniuose miestuose – siekiant pagyvinti jų kultūrines tradicijas. Klaipėda turi ne tik atviras erdves, kuriose puikiai įsikomponuos festivalio renginiai, bet ir patirties, organizuojant tokio dydžio šventes.

Lankėsi Madona

Šiemet „Europiadą” organizavę Horsenso atstovai dar prieš metus žadėjo, kad tai bus pats geriausias festivalis iš visų buvusių. Lyginti sunku, nes pirmą kartą ši šventė surengta 1964 m. Antverpene. O kiek jų buvo po to – įvairiose šalyse ir miestuose… Tačiau iš visų šių eilučių autorės regėtų „Europiadų” , Horsensas išsiskyrė puikiu šventės organizavimu. Viskas – nuo dalyvių maitinimo iki grandiozinių atidarymo, uždarymo renginių, pasirodymų gatvėse – surengta labai kokybiškai.

Šiemet Horsensas sulaukė 4700 „Europiados” dalyvių iš 24 šalių. Atvyko 178 įvairių žanrų kolektyvai: orkestrai, šokių, folkloro grupės, chorai. Šiemet Horsensas sulaukė kaip niekada daug vaikų kolektyvų.

Horsensas – apie 40 tūkstančių gyventojų turintis miestelis. Išsiskiria puikiai sutvarkytu jaukiu senamiesčiu – jame ir koncentravosi „Europiados” renginiai. Tačiau šis nedidukas miestas turi apie 4 tūkstančius žmonių talpinančią halę, kuriose lankėsi tokio ryškumo žvaigždės kaip Madona, „The Rolling Stones”, Paul McCartney, R.E.M. Čia vyko uždari „Europiados” kolektyvų pasirodymai.

Senamiestyje – šokiai iki ryto

Specialiai festivalio renginiams ant marių kranto, šalia jachtų uostelio, iki tol buvusiame plyname lauke, danai pastatė surenkamas scenas ir tribūnas, kur vyko atidarymo bei uždarymo renginiai. Prie Horsenso savivaldybės esančioje aikštėje per kelias valandas išdygo puiki scena, kurioje koncertavo viena žymiausių kubiečių salsa grupių – danų dovana festivalio dalyviams.

Dar viena šiųmetinio festivalio naujiena – „Europiados” naktys. Nuo 24 iki 3 val. nakties aikštėje prie miesto teatro, baruose vyko naktiniai grupių pasirodymai, į kuriuos susirinkę žmonės šoko įvairių tautų liaudies šokius. Į šiuos pasirodymus galėjo įsitraukti bet kas, todėl gana dažnai iki paryčių, čia pat susibūrusios įvairiatautės grupės grojo ekspromtu žinomas ir negirdėtas melodijas, o visi, kas netingėjo, trypė iki kojų nutirpimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.