Partneriams šantažas nekenkia

Mažumos Vyriausybę siekiantis išsaugoti premjeras nelinkęs pyktis su konservatoriais. Vieną jų norą atostogaujantis Gediminas Kirkilas patenkino labai operatyviai, o rudeniop žada svarstyti ir kitus.

Rugsėjo mėnesį per numatytas konservatorių ir socialdemokratų derybas dėl tolesnės paramos mažumos Vyriausybei gali tekti kalbėtis ir apie Vilniaus tarybos reikalus bei dabartinio sostinės mero liberaldemokrato Juozo Imbraso ateitį. Tėvynės sąjungos (TS) Vilniaus skyrių sueiga partijos vadovybei siūlo į derybų darbotvarkę įtraukti klausimą dėl valdančiosios koalicijos sostinės savivaldybėje likimo.

Premjeras ir Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) vadovas Gediminas Kirkilas neatmeta galimybės, kad toks klausimas gali būti svarstomas. Tam pritaria ir TS lyderis Andrius Kubilius. Pats J.Imbrasas visą rugpjūtį gali dirbti ramiai. Ar konservatorių jam inicijuojama interpeliacija bus skelbiama, paaiškės tik rudenį.

Svarbūs Vilniaus reikalai

„Derybos yra derybos, viską, kas per jas vyksta, galima laikyti šantažu. Tokios jų sąlygos, ir nematau nieko bloga”, – paklaustas apie konservatorių reikalaujamus „mainus” LŽ sakė atostogaujantis G.Kirkilas. Jis pabrėžė, kad iš šešių Vilniaus tarybos Socialdemokratų frakcijos narių dabartinį merą remia tik keturi. „Sprendimą priimsime po derybų. Žinoma, lauksime argumentuotai išdėstytų interpeliacijos motyvų”, – teigė G.Kirkilas.

Pasak A.Kubiliaus, visiškai natūralu, kad TS skyriai svarsto santykių su socialdemokratais perspektyvą, formuluoja ir teikia savo siūlymus. „Dėl Vilniaus reikalų tikrai kalbėsimės su socialdemokratų vadovybe, nes manome, kad jiems, kaip ir mums, tie dalykai labai svarbūs”, – kalbėjo konservatorių lyderis.

Sostinės vicemeras socialdemokratas Algirdas Paleckis vakar tvirtino nematąs jokių galimybių partijos kolegoms pasitraukti iš valdančiosios koalicijos Vilniuje. Anot jo, LSDP tikrai nesutiks su konservatorių sąlyga neberemti liberaldemokratų. A.Paleckio nuomone, sostinės konservatoriai supainiojo savivaldos ir nacionalinę politiką.

Koaliciją purto skandalai

Jeigu būtų ieškoma galimybių užsitikrinti tolesnį valdančiosios mažumos Vyriausybės palaikymą, iš socialdemokratų reikėtų pareikalauti neremti koalicijos Vilniaus taryboje. Tokią rekomendaciją TS vadovybei suformulavo Vilniaus skyrių sueigos taryba.

Savo siūlymą Vilniaus konservatoriai aiškina tuo, kad „Tvarkos ir teisingumo” partijos atstovai neslepia tikslų pasinaudoti Vilniumi kaip tam tikru placdarmu politiškai reanimuoti nušalintąjį prezidentą bei partijos lyderį Rolandą Paksą, o „paksistinės” sostinės tarybos egzistavimui didžiulės reikšmės turi socialdemokratai. Konservatorių įsitikinimu, ši koalicija vis labiau klimpsta į korupcijos ir kitokius skandalus, todėl socialdemokratai neturėtų jos remti.

Telkiama nauja dauguma

Naują Vilniaus tarybos daugumą, konservatorių nuomone, galėtų sudaryti TS, Liberalų sąjūdis, Liberalų ir centro sąjunga, Rusų sąjunga ir dalis socialdemokratų. „Tėvynės sąjunga neis į jokias koalicijas ar sąjungas, kurių meras nebus konservatorius ir kurios vaidintų tik antraeilį vaidmenį miesto valdyme”, – sakoma sostinės konservatorių pareiškime.

Interpeliacijos Vilniaus merui perspektyvą jos iniciatoriai aptarė su visomis opozicinėmis tarybos frakcijomis. Nuspręsta palaukti iki rudens, kol savo poziciją aiškiau suformuluos dabar valdančiąją koaliciją remiantys Liberalų sąjūdžio atstovai.

Iš sąrašo išbraukė

Dar viena juoda katė, praėjusią savaitę perbėgusi per konservatorių ir socialdemokratų draugystės taką, – Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinio direktoriaus pavaduotojo Dariaus Jurgelevičiaus skyrimas į darbo grupę, kuri derėsis dėl naujos atominės elektrinės statybos. Tokį G.Kirkilo sprendimą konservatoriai pavadino provokacija. Vakar D.Jurgelevičiaus pavardė iš sąrašo buvo išbraukta. Kai kurie politikai šį faktą traktuoja kaip konservatorių įtaką mažumos Vyriausybės premjerui. Tai ypač akivaizdu artėjant deryboms dėl tolesnės paramos.

„Tikrai nebuvau už tai, kad specialiųjų tarnybų atstovai būtų įtraukiami į derybų grupes. Jie turi savo priemonių, kuriomis gali vykdyti priežiūrą. Toks buvo Seimo reikalavimas, todėl mes ir įtraukėme D.Jurgelevičių. Jei dabar Seimas nenori, išbrauksime. Kai Saugumo departamentas, Specialiųjų tyrimų ar kitos tarnybos prašys informacijos, mes tikrai duosime”, – vakar LŽ dėstė G.Kirkilas.

Tačiau A.Kubilius aiškino, kad Seimas dėl derybų grupės sudėties tikrai jokių nurodymų neteikė. „Tai Vyriausybės reikalas. Ji valdo akcijas ir turi ieškoti būdų, kaip susiderėti dėl geriausių sąlygų”, – sakė LŽ konservatorius. Politiko teigimu, Seimas priėmė pataisą, numatančią, jog parlamentarai nuolat gautų visą informaciją apie derybų eigą. „Mes suformuluosime dar vieną siūlymą, kad toje akcininkų sutartyje nacionaliniai Lietuvos interesai iš tiesų būtų apsaugoti, kad jiems nepakenktų privatūs interesai”, – pabrėžė A.Kubilius.

Konservatorių lyderis pasidžiaugė, jog premjerui operatyviai pavyko užgniaužti kylantį triukšmą dėl D.Jurgelevičiaus įtraukimo į derybų grupę. „Savo neigiamą nuostatą išsakėme gana aiškiai. Laikome tai sąmoninga, o gal ir netyčia išsprūdusia provokacija”, – teigė TS vadovas.

D.Jurgelevičiaus pavardė minima Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atlikto VSD veiklos tyrimo dokumentuose. Buvę VSD darbuotojai komitete liudijo, kad D.Jurgelevičius gynė dujų tiekėjos „Dujotekanos” interesus, stabdė kai kuriuos šiai bendrovei nepalankius tyrimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.