Visuomenininkai nepamiršta V.Pociūno

Piliečių santalka viešu laišku kreipėsi į generalinį prokurorą prašydama peržiūrėti nutarimą, kuriuo buvo atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą dėl žuvusio Vytauto Pociūno šmeižto.

Generaliniam prokurorui Algimantui Valantinui Piliečių santalka priminė, kad tvirtą pagrindą tokiam tyrimui pradėti duoda du viešumon iškilę faktai. Pirma, parlamentinis Valstybės saugumo departamento (VSD) tyrimas atskleidė, kad tuometinis šio departamento generalinis direktorius Arvydas Pocius ir jo pavaduotojas Dainius Dabašinskas liepė VSD pareigūnui Audriui Penkauskui, dar Lietuvos teisėsaugai neatlikus V.Pociūno žūties tyrimo, skleisti informaciją politikams, neva jų kolega V.Pociūnas iškrito pro langą, kai girtas mėgino nusišlapinti nuo palangės. Tokią informaciją, pasak parlamentinio tyrimo medžiagos, Seimo nariams platino ir pats A.Pocius.

Antra, 2006 metų lapkričio 30 dieną V.Pociūno žūties tyrimą atlikęs prokuroras Justas Laucius priimtame nutarime konstatavo, kad tyrėjai neaptiko jokių velionį žeminančių pėdsakų, kuriuos minėjo Lietuvos žiniasklaida ir VSD vadovai: ant viešbučio kambario palangės aptikti tik V.Pociūno delnų atspaudai, jokių biologinės kilmės pėdsakų nebuvo. Šie faktai liudija, kad V.Pociūno šmeižtą galėjo organizuoti valdžios institucijos.

Priminsime, kad į A.Valantinui skirtą laišką atsakęs Generalinės prokuratūros prokuroras Gintas Ivanauskas pranešė, jog pradėti ikiteisminį tyrimą dėl žuvusio pulkininko V.Pociūno šmeižto atsisakoma, nes prokuratūroje „be kitų versijų, buvo tikrinama versija, ar jis galėjo šlapintis per langą ir tuo momentu iškristi”. A.Valantino prašoma informuoti visuomenę, ar jis ir ikiteisminiam tyrimui vadovavęs J.Laucius nurodė bei leido A.Pociui ir D.Dabašinskui organizuoti, o A.Penkauskui platinti V.Pociūną žeminančią ir tikrovės neatitinkančią informaciją.

Piliečių santalka kelia ir kitus su galimu V.Pociūno šmeižimu susijusius klausimus. Vienas jų – kodėl Generalinė prokuratūra iki šiol nepradėjo ikiteisminio tyrimo dėl veikos, turinčios baudžiamojo nusižengimo, numatyto Baudžiamojo kodekso 247 straipsnyje (ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimas be atitinkamo leidimo), požymių?

Generalinis prokuroras dar kartą raginamas atlikti savo konstitucinę pareigą ir pradėti ikiteisminį tyrimą dėl viešo melagingų prasimanymų apie V.Pociūną paskleidimo. „Gerbiamasis pone generalini prokurore, negalime leisti, kad Lietuva grįžtų į tuos laikus, kai mus slėgė svetimos jėgos skleidžiamas melas ir šmeižtas”, – rašoma Jono Algirdo Kronkaičio pasirašytame kreipimesi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.