Pagal efektyvių donorų skaičių milijonui gyventojų pasaulyje pirmauja Ispanija

Europos Komisijos organų transplantacijos ekspertų duomenimis pastaraisiais metais organų donorystės iš efektyvių donorų skaičius Europoje varijuoja nuo 5 donorų milijonui gyventojų ( mln. gyv.) iki 30. Tai priklauso nuo valstybių sveikatos sistemos skirtumų, ligoninių galimybių ir organų donorystės sistemos organizavimo. Vis dėlto šiuo metu pasaulyje daugiau kaip 90 000 pacientų per metus sulaukia transplanto.
Europos transplantacijos koordinatorių organizacijos leidžiamame žurnale „Organai, audiniai ir ląstelės” („Organs, Tissues and Cells”) 2007 m. birželio numeryje skelbiami praėjusių metų organų donorystės ir transplantacijos duomenys.

Pagal efektyvių donorų skaičių mln. gyv. tarp Europos valstybių didelį statistinį pranašumą turi Ispanija – 33,8 donorai. Praėjusiais metais čia buvo atliktos 2055 inkstų, 1051 kepenų ir 274 širdies transplantacijos. Įspūdingais skaičiais gali pasigirti ir kita brandžios demokratijos valstybė Belgija: 26,4 donoro mln. gyv. Prancūzijoje pernai buvo 1441 efektyvūs donorai ( 23,2 donoro mln. gyv.). Prancūzų gydytojai per metus atliko 2352 inkstų, 939 kepenų ir 345 širdies transplantacijas.

Pagal per metus atliekamų transplantacijų skaičių pasaulyje pirmauja Jungtinės Amerikos Valstijos. Pernai čia buvo 8022 efektyvių donorų, atlikta 10 659 inkstų, 6362 kepenų ir 2191 širdies transplantacijų. Tuo tarpu Kanados pasiekimai šioje srityje jau ne tokie įspūdingi: 14,1 donoro mln. gyv. Atlikta 712 inkstų, 393 kepenų ir 177 širdies transplantacijų.

Tarp Skandinavijos šalių pagal transplantacijų skaičių pirmauja Suomija – 20,7 donoro mln. gyv. Kaip ir visose valstybėse čia atlikta daugiausia inkstų transplantacijų – 207. Švedijos ir Norvegijos rodikliai panašūs – atitinkamai 15,1 ir 16,3 donoro mln. gyv. Panaši situacija yra Vokietijoje. Lenkijoje mln. gyventojų tenka 13 donorų, Jungtinėje Karalystėje – 10,5. Pagal statistiką nedaug nuo šių valstybių atsilieka ir Lietuva. Mūsų šalyje pernai mln. gyventojų teko 9,7 efektyvus donoras. Lietuvos gydytojai transplantologai pernai atliko 54 inkstų, 3 kepenų ir 10 širdies ir 37 akių ragenų transplantacijas. (Šiame pranešime mes nekalbame apie transplantacijas iš gyvų donorų). Kaimyninėje Latvijoje pernai nebuvo atlikta nė vienos kepenų transplantacijos, Estijoje taip pat. Estijos gydytojai transplantavo 18 inkstų, tačiau neatliko nė vienos širdies transplantacijos.

Patys blogiausi rezultatai yra Gruzijoje – jokių efektyvių donorų ir jokių transplantacijų.

Kaip matome iš pateiktų duomenų, didžiausias donorų skaičius yra Ispanijoje. 1989 metais įsikūrusi Ispanijos Nacionalinė transplantacijos organizacija labai sparčiai vystėsi ir tapo lydere ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Čia taikomi metodai jau vadinami „Ispaniškuoju modeliu” ir jį visoms šalims rekomenduoja Pasaulinė sveikatos organizacija. Ispanijos Nacionalinės transplantacijos organizacijos moto – „skatinti neatlygintiną donorystę siekiant vienintelio tikslo, kad kiekvienas Ispanijos pilietis, kuriam reikia transplantacijos, turėtų geriausias galimybes tai gauti”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.