Specialiosios transporto priemonės

Vadovaujantis Kelių eismo taisyklių (KET) 39 punktu specialiosiomis transporto priemonėmis (STP) laikomos operatyvinių tarnybų ir kitos transporto priemonės su specialiais šviesos ir garso signalais arba tik su specialiais šviesos signalais.

Iš šios apibrėžties darome išvadą, kad pagrindinis STP požymis – ne jos priklausomybė kokiai nors tarnybai, o tik specialių signalų turėjimas. Tie signalai turi būti ne bet kokie. Kad transporto priemonė būtų priskiriama specialiajai, ji būtinai privalo turėti specialius šviesos signalus. Vien tik garso signalų buvimas yra nepakankama sąlyga, kad transporto priemonė būtų laikoma specialiąja. Lygiai taip pat jokios reikšmės transporto priemonei priskirti prie STP neturi ir jos nudažymas. Nudažyta mums įprastomis greitosios medicinos pagalbos ar policijos patrulinio automobilio spalvomis visiškai nebus specialioji, jeigu neturės specialių šviesos signalų.

Įjungtais švyturėliais

STP eismo ypatumams skirtas visas atskiras KET skyrius. Panagrinėję šį skyrių galime padaryti svarbią išvadą. STP vairuotojai gali nepaisyti kai kurių KET reikalavimų (su sąlyga, jeigu tai nekelia pavojaus kitiems eismo dalyviams), taip pat gali turėti privilegijų kitų eismo dalyvių (kiti eismo dalyviai duoda jiems kelią) atžvilgiu tik tais atvejais, kai specialiojoje priemonėje yra įjungti mėlyni žybčiojantys švyturėliai. Visi kiti signalai – specialūs garso signalai (sirenos), žybčiojantys raudonos ar geltonos spalvos švyturėliai, jeigu naudojami tik jie vieni, nieko svarbaus nereiškia.

Privilegijos kelyje

Turėti kelyje kokių nors privilegijų įmanoma tik tuo atveju, jei STP įjungti mėlyni žybčiojantys švyturėliai. Mėlyni žybčiojantys švyturėliai yra būtina, bet nepakankama sąlyga. Nesilaikyti kai kurių KET reikalavimų arba įgyti teisę būti praleistas STP vairuotojas gali tik tais atvejais, kai įjungti ir mėlyni švyturėliai, ir specialūs garso signalai.

Gali nepaisyti

Jeigu STP yra įjungti žybčiojantys mėlynos arba raudonos ir mėlynos spalvos švyturėliai bei specialūs garso signalai, jos vairuotojas, jeigu nekelia pavojaus kitiems, gali nepaisyti reikalavimų, išdėstytų net aštuoniuose KET skyriuose:

X. Eismo reguliavimo signalai;

XIII. Važiavimo pradžia ir manevravimas;

XIV. Transporto priemonių išsidėstymas kelyje;

XV. Važiavimo greitis;

XVI. Lenkimas;

XVII. Sustojimas ir stovėjimas;

XVIII. Važiavimas per sankryžas;

XIX. Važiavimas per geležinkelio pervažas.

Įpareigoja duoti kelią

Atkreiptinas dėmesys, kad pastarojoje KET redakcijoje atsirado įdomi sąlyga. Nepaisyti išvardytų reikalavimų STP vairuotojams leidžiama, tačiau nurodoma, kad žybčiojantys švyturėliai turi būti matomi 360 laipsnių kampu. KET punkte, kuriuo įpareigojama duoti kelią STP, tokio reikalavimo nėra. Vadinasi, duoti kelią STP kiti vairuotojai įpareigojami neatsižvelgiant į tai, ar mėlyni švyturėliai matyti iš visų pusių (360 laipsnių kampu), ar ne.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.