Per atostogas tėvynėje – svarbi misija

Lietuvoje atostogaujantis jau dešimt sezonų NHL rungtyniavęs ledo ritulininkas Dainius Zubrus tuščiai laiko neleidža. Jis su Lietuvos ledo ritulio federacijos (LLRF) prezidentu Rolandu Bučiu vyks į Panevėžį, Alytų, Rokiškį – šiuose miestuose ketinama statyti ledo ritulio arenas.

„Viskas prasideda nuo vaikų sporto. Kuo Lietuvoje turėsime daugiau arenų, tuo aukštesnis bus mūsų šalies ledo ritulio lygis. Dainius yra sektinas pavyzdys vaikams ir jaunimui”, – vakar per spaudos konferenciją kalbėjo šalies ledo ritulio vadovas R.Bučys.

Liepos 1-ąją NHL laisvuoju agentu tapęs 29 metų D.Zubrus labai greitai pasirašė šešerių metų 20,4 mln. JAV dolerių vertės kontraktą su Niu Džersio „Devils” klubu. Nors lietuviu domėjosi apie dešimt komandų iš Rytų ir Vakarų konferencijos.

Iš Elektrėnų kilęs ritulininkas penkerius metus atstovavo Vašingtono „Capitals”. Šių metų vasarį Vašingtono klubas D.Zubrų iki sezono pabaigos iškeitė į Bafalo „Sabres” žaidėją.

Per dešimt NHL sezonų lietuvis sužaidė 689-erias rungtynes. Jo sąskaitoje 360 taškų: 138 įvarčiai ir 222 rezultatyvūs perdavimai.

Vestuvės – kitąmet

D.Zubraus pasirašytas ilgalaikis kontraktas garantuoja stabilumą jo šeimai. „Devils” lietuviui pasiūlė dar ilgesnę šešerių metų sutartį.

„Kai tik įgijau laisvojo agento statusą, man iš karto paskambino Niu Džersio „Devils” atstovai ir pradėjo derybas. Turėjau ir kitų komandų pasiūlymų, bet nelabai norėjau persikelti gyventi į kitą Amerikos dalį. „Devils” yra pajėgus klubas, neseniai du kartus laimėjęs Stanley taurę. Komanda rungtyniaus visiškai naujoje arenoje. Svarbu ir tai, kad Niu Džersis nuo Monrealio nelabai toli – automobiliu gali nuvažiuoti per šešias valandas. Tačiau dabar reikės parduoti namą Vašingtone ir ieškotis Niu Džersyje”, – kalbėjo D.Zubrus, turintis po namą Monrealyje ir Filadelfoje, apartamentus Floridoje. O vakar jis apžiūrėjo pradėtą statyti būstą Vilniaus senamiestyje.

Lietuvis su gyvenimo drauge Kanados modeliu Nathalie Sanchagrin, kilusia iš Kanados prancūzakalbio Monrealio miesto, augina ketverių metų sūnų Tomą ir metukų neturinčią dukrytę Emmą. Kitais metais pora ketina susituokti. Nathalie per atostogas su vaikais ir Dainiaus mama liko Monrealyje.

„Mūsų šeimoje pagrindinė kalba yra anglų, nors prancūziškoje aplinkoje užaugusi Nathalie iki 17 metų angliškai beveik nemokėjo. Tačiau sūnus supranta ir lietuviškai, klausinėja žodžių”, – sakė D.Zubrus, paklaustas apie šeimoje dominuojančią kalbą.

Stigo žaidimo drausmės

Į Lietuvą D.Zubrus atvyko su dvejais metais vyresniu broliu Audriumi. Užjūryje taip pat gyvena jų jaunesnioji sesuo Gintarė ir tėtis.

JAV universitetą baigęs A.Zubrus Vašingtone dirba vadybininku „Caiptals” klubo padalinyje, kuris platina sezoninius abonementus į NHL rungtynes. A.Zubrus sakė sulaukęs ne vieno klausimo, ar brolis grįš žaisti į Vašingtoną. „Capitals” arenoje būdavo galima išvysti trispalvę, o vienas D.Zubraus gerbėjas į rungtynes ateidavo apsivilkęs Lietuvos ledo ritulio rinktinės marškinėlius. Pats D.Zubrus niekada nėra atsisakęs atstovauti savo šaliai, tačiau rinktinei jis galėjo padėti tik per vieną pasaulio čempionatą (2005 metais Olandijoje), nes tarptautinių varžybų kalendorius sutampa su NHL atkrintamaisiais mačais.

Pastarasis sezonas Dainiui buvo rezultatyviausias per visą jo NHL karjerą, nors po kelio operacijos ritulininkui ilgokai teko rungtyniauti kenčiant skausmą. Atstovaudamas „Capitals” ir „Sabres” klubams jis pelnė 24 įvarčius ir atliko 36 rezultatyvius perdavimus.

„Sabres” laimėjo reguliarųjį čempionatą, bet nesėkmingai pasirodė per atkrintamąsias varžybas. Kodėl? Bafalo komanda labai pajėgi, bet žaidėjai norėjo tik įmušti ir negalvojo, kaip apsiginti. Stigo žaidimo drausmės. O „Devils” pasižymi disciplina. Kartais kalbama, kad šis klubas žaidžia nuobodų ledo ritulį, bet jis visuomet rungtyniauja dėl pergalės”, – pasakojo D.Zubrus.

Didelės viltys

Ledo ritulininkas kalbėjo, kad per šias atostogas pirmą kartą ant ledo iščiuožė Lietuvoje. Kitą savaitę D.Zubrus grįš į Monrealį, kur pradės rengtis naujam sezonui, o „Devils” treniruotės prasidės rugsėjį.

„Komandos treneris man žadėjo suteikti nemažai laiko aikštelėje. Labiau patinka žaisti vidurio puolėjo pozicijoje, kai gali reguliuoti atakų tempą, geriau matai visą aikštelę. Bafalo komandoje buvau krašto puolėjas. Tai man nelabai patiko, – dėstė D.Zubrus.

Naujasis „Devils” puolėjas tikisi rungtyniauti sau įprastoje pozicijoje ir su Niu Džersio komanda sieja dideles viltis.

Juolab kad kelio traumos pasekmių žaidėjas jau nebejaučia.

„Svarbu patekti į atkrintamąsias varžybas, o ten žiūrėsime”, – pabrėžė atostogas Lietuvoje su ledo rituliu derinantis D.Zubrus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.