Kaune nėra vietos sportininkams ir turistams

Po šiųmetės Dainų šventės Šokių dienos Kaune neabejojama, kad antras pagal dydį Lietuvos miestas visiškai nepasirengęs priimti bent kiek didesnį renginį. Nors jame ir toliau planuojami sporto renginiai, mieste nėra viešbučių apsigyventi sportininkams ir tuo labiau – sirgaliams, o verslas dideles permainas žadančių investicijų greitai neplanuoja.

Dainų šventės dalyviai, šiemet Kaune surengę Šokių dieną, įsitikino, kad šiame mieste tinkamų sąlygų tokiems masiniams renginiams nėra – pradedant apgyvendinimo sąlygomis ir baigiant galimybe tinkamai pamaitinti didelį būrį šventės dalyvių.

Ant išbandymų slenksčio dabar atsiduria sportininkai. Liepos 25 dieną Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadione vyks prestižinės Europos lengvosios atletikos asociacijos „Permit Meeting” serijos varžybos.

Be to, neseniai paaiškėjo, kad Kaunui po poros metų teks surengti Europos lengvosios atletikos jaunimo (iki 23 metų) čempionatą, į kurį gali atvykti ne vienas tūkstantis žmonių – sportininkų, juos lydinčių specialistų bei sirgalių.

Tačiau laikinąją sostinę daug metų kamuoja viešbučių problema. Tad dažnas masinis renginys jo dalyviams gali tapti išbandymu.

„Didesnių problemų šįkart lyg ir pavyko išvengti vien dėlto, kad čia ne Europos čempionatas, laukėme tik 150 sportininkų, tad juos sutalpinome trijuose miesto viešbučiuose”, – LŽ apie pasirengimą šių dienų prestižiniam lengvaatlečių turnyrui sakė Lietuvos lengvosios atletikos federacijos marketingo direktorius Virginijus Daukšys, vadovaujantis ir Europos lengvosios atletikos (iki 23 m.) čempionatui.

Sportininkai – Birštone, sirgaliai – Vilniuje

Šiandien turnyre, kaip tikimasi, kovos po 10 stipriausių sportininkų iš beveik 30 pasaulio šalių.

Pasak V.Daukšio, varžybų dalyvių maitinimo problemos šiandien taip pat išspręstos – sportininkai valgys viešbučiuose, kaip įprasta, jiems rengiami švediški stalai.

Tačiau jis pripažino, kad Kaune viešbučiai užsakyti labai iš anksto, ir jei varžybos truktų bent šiek tiek ilgiau, vargu ar viskas vyktų be problemų.

Daug blogiau būna, jei varžybas lydi didesnis būrys aistruolių – jiems Kaune tegalima pasiūlyti… bendrabučius, kurių baisi būklė buvo kritikuojama Šokių dienos dalyvių. Tad sirgaliai dažniausiai apsistoja Vilniaus viešbučiuose.

Jau 2005 metais Kaune vykusių Europos lengvosios atletikos jaunimo (iki 20 metų) čempionato metu, dalį lydinčiųjų sportininkus žmonių teko apgyvendinti net Birštone.

Bet dabar dėl kapitalinio remonto uždarius didžiausią Kaune trijų žvaigždučių viešbutį „Takioji Neris”, situacija tapo beviltiška.

Turistų pinigai nerūpi

LŽ kalbinti Kauno miesto verslininkai, rodos, nė kiek nesikremta dėl to, kad iš sporto turistų savo mieste negauna pajamų ir net abejoja, ar dėl keleto, kad ir labai prestižinių bei dalyvių skaičiumi gausių renginių verta daug investuoti.

„Didesnis turistų srautas tikrai neužpildys kelių naujų viešbučių, kurie labai praverstų didelėms sporto varžyboms”, – LŽ tikino vieno žinomiausių miesto viešbučių savininkas.

Anot Kauno regiono turizmo centro vadovo Sigito Sidaravičiaus, iš tikrųjų jau dabar šiame mieste reikėtų bent 1000 naujų vietų viešbučiuose, tačiau to tikėtis artimiausiu metu vargu ar verta.

Šalia Kauno niekaip nepavyksta pradėti taip laukiamo kempingo statybos.

„Situacija ypač pablogėjo dėl kapitalinio remonto uždarius „Takiosios Neries” viešbutį, kur buvo 180 nebrangių kambarių. Dėl to didelė dalis turistų į Kauną atvyksta vos keletui valandų, o, pavyzdžiui, futbolo sirgaliai pas mus tik stebi rungtynes, tačiau beveik visi nakvynei renkasi Vilnių”, – konstatuoja S.Sidaravičius.

Greitai Kaune niekas nepasikeis. Bene greičiausiai planuojama, kad 2008-aisiais Vytauto prospekte duris atvers naujas ekonominės klasės viešbutis. Trijų žvaigždučių, 86 kambarius, kelis restoranus ir konferencijų salę turėsiantis 8 aukštų viešbutis įsikurs priešais „Kautros” autobusų stotį.

Buvusiame spaustuvės ir leidyklos pastate, kuris priklauso koncernui „Achemos grupė”, darbai prasidės jau rugsėjį. Itin patrauklioje vietoje įsikursiantis centras turės vienintelį laikinojoje sostinėje panoraminį restoraną.

Turizmo ekspertų teigimu, verslininkai šiuo projektu pataikys tiesiai į dešimtuką, mat mieste tiesiog nėra konkurentų, o po rekonstrukcijos duris atversiantis „Reval hotel Neris” bus orientuotas į aukštesnę kategoriją nei iki šiol.

Negana to, tik apie 60 proc. Kauno viešbučių turi konferencijų sales, o ir tos pačios tegali priimti vos 50 žmonių grupes. „Takioji Neris” trijose konferencijų salėse galėjo priimti 370 žmonių, bet jai užsidarius, mieste beliko tik „Santakos viešbutis”, jo bendras trijų salių pajėgumas – 290 žmonių ir 150 vietų salė viešbutyje „Kaunas”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.