Saugumas ir Lietuvos elektrifikacija

Kaip jau pranešė „Lietuvos žinios”, darbo grupės, kuri derėsis dėl naujos atominės elektrinės statybos, nariu tapo Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriaus pavaduotojas Darius Jurgelevičius.

Atominės elektrinės įstatymo projekto kūrėjas, darbo grupės vadovas, premjero patarėjas ekonomikos klausimais Saulius Spėčius visiškai neabejojo per VSD skandalą liūdnai pagarsėjusio D.Jurgelevičiaus kompetencija. Maža to, S.Spėčiaus teigimu, šią grupę sudarė pats premjeras Gediminas Kirkilas. Pats premjeras atsakomybę permetė ant saugumo darbuotojų: „Ką pasiūlė VSD, tą ir paskyrėme.”

Atrodytų, kad D.Jurgelevičiaus skyrimas į Ignalinos atominės elektrinės (IAE) statybos darbo grupę yra paprastas faktas, tačiau jis atskleidžia keletą dalykų.

Pirmiausia „albinukai” jaučiasi tvirtai turėdami tokias pozicijas. Pasirodo, su VSD susijęs triukšmas jų nė kiek neišgąsdino. Jie ir toliau ramiai suka savo reikalus. Juk per VSD skandalą buvo „nukraujuota” mažai: teko paaukoti vien saugumo vadą. Kita vertus, o ko jiems nesijausti užtikrintai, kai „deržavininkų” voratinklis apraizgęs svarbiausias šalies institucijas? Toks nebaudžiamumo pojūtis kai kam leidžia po valstybės kiemą vaikščioti purvinais batais.

Beje, jau pats VSD atstovo buvimas vyriausybinėje darbo grupėje yra nelabai suprantamas reiškinys. Juk ši grupė susieta su vykdomosios valdžios funkcijomis, o tai nebūdinga VSD darbui. Kiekvienas suprantame, kad tokiame projekte gali būti su nacionaliniu saugumu susijusių klausimų, bet tokiais atvejais pakanka paprasčiausių Valstybės saugumo departamento pažymų.

Tai kelia nerimą, nes darosi nebeaišku, kokią įtaką mūsų valstybėje turi saugumo struktūros ir ar tuo nepriartėjame prie Rusijos praktikos, kai saugumo darbuotojai aktyviai prisideda prie valstybės valdymo?

Tad D.Jurgelevičiaus figūravimas IAE statybos darbo grupėje tik patvirtina būgštavimus, kad valstybę valdantis „albinukų” klanas itin suinteresuotas naujos atominės jėgainės statyba. Kaip taikliai internete yra pasakęs vienas anoniminis komentatorius: „Januška nebūtų Januška, jeigu tokio projekto nevaldytų.” Visas IAE įstatymo priėmimo procesas buvo lydimas sveiku protu nepaaiškinamos skubos, vengimo diskutuoti įvairiais su projektu susijusiais klausimais. Kiekvienas mėginimas kelti klausimus apie būsimą jėgainę sulaukdavo sunkiai tvardomo susierzinimo. „Albinosinė” žiniasklaida negailestingai užsipuldavo projekto priešininkus, o jam pačiam negailėjo liaupsių.

Ši klano taktika gerai žinoma: po susirūpinimu valstybe pakišti savus interesus. Taip buvo ir IAE atveju. Premjeras, nutaisęs rūpesčių slegiamą veidą, nepraleisdamas progos tarti žodį apie energetinį saugumą, primygtinai vis ragindavo „pasiekti susitarimą”, viešumoje kalbėjo tik apie šio projekto pliusus. Tačiau nesenas „VP Market” akcijų milijardinis pabrangimas palieka mažai abejonių, kieno ir kodėl interesai pirmiausia ginami.

Šioje istorijoje nemaloniausia tai, kad D.Jurgelevičius kaip VSD atstovas įtrauktas į strateginį energetinį projektą. Tai sritis, kurią anksčiau kuravo Vytautas Pociūnas, o būtent D.Jurgelevičius suvaidino nemažą vaidmenį, kad į energetikos projektus besigilinantis pareigūnas būtų ištremtas į Baltarusiją. Jis akivaizdžiai trukdė didžiųjų energetinių projektų neskaidrioms trajektorijoms.

D.Jurgelevičiaus atsidūrimas atominės elektrinės statybos darbo grupėje tik dar labiau didina įtarimus, jog nelaimingas atsitikimas Breste ne toks jau ir atsitiktinumas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.