Infliacija koreguoja Panevėžio arenos sąmatą

Per dvejus metus – nuo projekto paruošimo iki buvo sukirsta rankomis su statybos darbų rangovu Panevėžio universalios sporto arenos projektas pabrango daugiau nei 50 procentų. Šį mėnesį Panevėžio miesto savivaldybė dar kartą kreipėsi į šalies Vyriausybę prašydama papildomų 35 milijonų litų arenos statybai. 2005 metais patvirtintame projekte buvo planuojama, kad statybos kainuos 61 milijoną litų.

„Mes jau praėjusią žiemą aiškiai suvokėme, kad projektas brangs. Pasirinkome mažiausią sumą už statybos darbus paprašiusį rangovą – pigiau nei už 86 milijonus litų niekas neapsiėmė statyti, – dienraščiui „Sekundė” sakė Panevėžio mero patarėjas ekonomikos ir investicijų klausimais Tadas Jagminas. – Čia jokio perdozavimo nėra – statybos sektorius brango įspūdingai, todėl darbų sąmata yra labai reali. Niekur pasaulyje sporto objektams nebūna skiriamas perteklinis finansavimas”.

Pavojaus varpais dėl Panevėžio universalios sporto arenos ėmusi skambinti Lietuvos verslo paramos agentūros (LVPA) direktoriaus pavaduotoja Diana Vilytė teigia įžiūrinti didelę projekto finansinę riziką. Anot jos, projektui įgyvendinti ne tik trūksta lėšų, bet ir nėra realių finansavimo šaltinių.

Panevėžio miesto mero patarėjas ekonomikos ir investicijų klausimais T. Jagminas nesutinka su tokia nuomone.

„Panevėžio miesto savivaldybė į Vyriausybę dėl papildomo finansavimo kreipėsi turėdama realų pagrindą. Vyriausybė dar pernai patvirtino nutarimą dėl papildomo finansavimo, kai po viešųjų pirkimų brangsta paslaugos ir darbai, – teigia T. Jagminas. – Toks nutarimas įrodo, kad Vyriausybė supranta problemą ir iš anksto pasiruošė ją spręsti.”

Ar gaus Panevėžio universali sporto arena papildomų lėšų, paaiškės metų pabaigoje, kai bus tvirtinamas 2008 metų biudžetas.

„Panevėžio arenos statyba yra nacionalinės reikšmės objektas. Statybos sąmata brango dėl nuo Panevėžio savivaldybės nepriklausančių aplinkybių, todėl tikiuosi, kad papildomas finansavimas bus skirtas, – viliasi T. Jagminas. – Be to, iš tų 35 milijonų litų 9 milijonai sugrįš pridėtinės vertės mokesčiu (PVM) į biudžetą. Mūsų žiniomis, labai daug šalies projektų pradeda strigti dėl išaugusių statybos kaštų”.

Šių metų Panevėžio universalios arenos statyboms pinigų užtenka, todėl statybos darbai nebus stabdomi iki Vyriausybės sprendimo.

Panevėžio universali sporto arena yra viena iš keturių (be Panevėžio, dar ir Kaune, Klaipėdoje bei Šiauliuose) šalies arenų, kurias šalis „FIBA Europe” įsipareigojo pastatyti. Čia turėtų įvykti vienas iš 2011 metų Europos krepšinio čempionato etapų. Vienu metu varžybas galės stebėti 5000 žiūrovų.

Panevėžio universalią sporto areną planuojama pastatyti iki 2008 metų rugsėjo. Be universalios sporto arenos, bus įrengtas 250 metrų ilgio olimpinius standartus atitinkantis dviračių trekas ir kitos patalpos. Statinio plotas sieks beveik 29 tūkstančius kvadratinių metrų.

Savivaldybės užsakymą statyti 86 milijonų litų vertės areną laimėjo Panevėžio statybos trestas. Statybos darbai oficialiai buvo pradėti liepos 5-ąją.

Panevėžio universalios sporto arenos valdytojas koncernui „Rubicon group” priklausanti bendrovė „Miesto arena” per metus įsipareigojo surengti ne mažiau kaip 60 komercinių renginių, į juos pritraukti apie 150 tūkstančių žiūrovų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.