Vilniaus valdžia keičia mokyklų renovacijos planus

Naujoji Vilniaus valdžia atmeta ankstesnius švietimo įstaigų renovacijos planus, kurie numatė rūpestį darželių bei mokyklų remontu ir priežiūra perduoti privačioms bendrovėms.
Be to, naujasis projektas numato tik gelbėti iš avarinės situacijos kuo daugiau ugdymo įstaigų vienu metu vietoj to, kad lėšos būtų skiriamas visiškai jų renovacijai, tačiau mažesniam mokyklų ir darželių skaičiui.

Kaip antradienį spaudos konferencijoje sakė vicemeras Algirdas Paleckis, naujasis projektas skirtas „ne 15-kos mokyklų išblizginimui, o visų mokyklų avarinei situacijai taisyti”.

Anot jo, 285 ugdymo įstaigos Vilniuje nuo sovietmečio nebuvo kapitaliai remontuotos, prioritetas esą bus teikiamas avarinės būklės mokykloms ir darželiams.

Pagal naują projektą per penkerius metus savivaldybė švietimo įstaigų renovacijai būtų pajėgi skirti apie 70 mln. litų. Dar 120 mln. tikimasi pritraukti iš kitų šaltinių – Europos Sąjungos ir valstybės lėšų. Už jas būtų keičiami langai, remontuojami stogai, tvarkoma santechnika ir apšiltinimas 115-oje ugdymo įstaigų.

Pasak A.Paleckio, naujasis projektas leistų nuo kitų metų sutvarkyti po 15-20 ugdymo

mokyklų per metus. Tam per metus prireiktų iki 20 milijonų litų – būtų skiriama apie 1 milijoną litų kiekvienai mokyklai.

Dėl ugdymo įstaigų renovacijos modelio Vilniaus miesto taryba žada apsispręsti rugsėjį.

A.Paleckio pristatytas projektas ugdymo įstaigų renovavimo ir priežiūros rūpesčius paliktų savivaldybei, o ne atiduotų privačios bendrovėms.

Vicemero teigimu, pagal anksčiau palaimintą koncesijos sutarties modelį savivaldybė per 25 metus ugdymo įstaigų renovavimui išleistų 500 milijonų litų. 120 milijonų šios sumos būtų skiriama renovacijai, privatiems operatoriams už priežiūrą tektų sumokėti 244 milijonus litų. Dar 100 milijonų litų būtų sudariusios palūkanos bankams.

Pagal ankstesnį projektą, kuriam pernai liepą buvo pritarusi Artūro Zuoko vadovaujama miesto taryba, buvo išskirtos renovuotinos 15 švietimo įstaigos: Radvilų, Užupio, Žemynos ir Mykolo Biržiškos gimnazijos, Baltupių, Fabijoniškių, Šv. Kristoforo, S. Stanevičiaus, Senamiesčio ir Senvagės vidurinės, Kalvarijų pagrindinė, Medeinos, „Šviesos” ir „Volungės” pradinės mokyklos bei lopšelis-darželis „Bitutė”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.