Pokalbyje dėl naujos elektrinės – spaudimas iš Lenkijos pusės

Lenkija grasina, kad jei nebus atsižvelgta į jos reikalavimus, šalis pasitrauks iš naujos atominės elektrinės Lietuvoje statybos projekto. Lisabonoje Baltijos šalių ir Lenkijos ūkio ministrų susitikime Lenkijos atstovas pareiškė, kad jo šalis laikosi pozicijos įsigyti trečdalį jėgainės pagamintos energijos, praneša LTV naujienų tarnyba.

Liepos pradžioje į Lietuvą neatvykęs Lenkijos premjeras sužlugdė deklaracijos dėl atominės elektrinės statybų pasirašymą.

Penktadienį vakare šios šalies ūkio ministras Piotras Pozniakas pareiškė pageidavimą, kad prie žadėto jo ir Lietuvos ūkio ministro Vyto Navicko susitikimo Lisabonoje prisijungtų ir Estijos bei Latvijos ministrai.

Lenkijos ministras pagrasino, kad jei šalis negaus trečdalio atominės elektrinės pagamintos energijos, ji atsisakys dalyvauti projekte.

Anksčiau kaimyninė šalis yra reiškusi nepasitenkinimą, kad Lietuva turės 34 proc. naujosios jėgainės akcijų, o strateginiai partneriai – po 22 proc.

Lenkija savo reikalavimus pradėjo kelti nelaukdama studijos rezultatų, kurie parodytų, kokio galingumo atominė elektrinė galės būti.

„Pagal akcijų pasiskirstymą paaiškės, kokią dalį energijos gali nusipirkti Lenkija. Po tos studijos jie įvertins savo dalyvavimą arba nedalyvavimą projekte”, – LTV sakė ūkio ministras Vytas Navickas.

Tačiau atominės elektrinės maksimalus galingumas ir energijos kiekiai, kuriuos šalys galės įsigyti, anot V. Navicko, paaiškės tik atlikus aplinkosauginius tyrimus.

Latvijos ministras pareiškė, kad jų šalis sutinka pirkti perpus mažiau elektros energijos nei Lenkija. Jiems esą labiau rūpi, kaip šalys – projekto dalyvės – galės dalyvauti valdant įmonę, kaip bus priimami sprendimai.

Tačiau, pasak ūkio ministro, Lenkija bei Estija ir Latvija iš esmės patvirtino savo dalyvavimą projekte, nors Lenkijos ministras pabrėžė, kad jo išsakyti pageidavimai išliks ir tolesnėse derybose.

Anksčiau Lenkija pageidavo išsamiau susipažinti su birželio pabaigoje Seime priimtu naujos atominės jėgainės statybos Lietuvoje įstatymu, tačiau šeštadienio susitikime Lenkijos ministras pastabų dėl to neišsakė.

Naująją jėgainę statys Lietuvos nacionalinis investuotojas – trys bendrovės: valstybiniai Rytų skirstomieji tinklai, privataus kapitalo valdoma įmonė VST ir „Lietuvos energija”. Strateginiai partneriai – Latvijos, Lenkijos ir Estijos investuotojai.

Keturšalis susitikimas dėl atominės elektrinės statybos planuojamas rudenį.

Nauja atominė elektrinė galėtų pradėti veikti apie 2015 m. Pagal galimybių studijos rezultatus ji kainuos nuo 2,5 iki 4 mlrd. eurų.

Anksčiau skelbta, kad elektrinės reaktorių pajėgumas sieks iki 3,2 tūkst. megavatų – ruošiamasi statyti du reaktorius po 1,6 tūkst. megavatų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.