Šokių nauda – didžiulė

Pirmas šokių terapiją taikyti pradėjo amerikietis Čeisas Sprai praėjusio amžiaus penktąjį dešimtmetį.

Jis teigė, jog tai pats geriausias būdas žmogui reikšti savo emocijas, kurios taip reikalingos negaluojančiam, taip pat ir rimtai susirgusiam žmogui. 1966 metais Amerikoje įsteigta šokių terapijos asociacija vis dar tebėra gana populiari, o pati terapija jau įeina į gydymo programos sudėtį, turi jos taikymo metodiką.

Suk valsą ir kvėpuok

Jau seniai yra ištirta, kad šokis padeda gerinti kraujotaką, šalinti širdies kraujagyslių sutrikimus. Medikai sako, jog didžiausią naudą iš visų šokių duoda valsas. Pasak jų, judėti valso ritmu šiuo požiūriu žmogaus organizmui dar geriau, nei važiuoti dviračiu – treniruokliu.

Mat šokant valsą, reikia laikytis tarytum „plaukiančio ritmo”, nėra staigių judesių. O tai diktuoja ir teisingą kvėpavimą.

„Be to, rami, maloni šio šokio muzika bei pats slydimas parketu poroje žadina žmogaus teigiamas emocijas, pasitikėjimą savo jėgomis, ypač pagyvenusiems žmonėms „, – sako atitinkamus tyrimus atlikusi medikė Nadežda Glasionok iš Romos.

Turinčių problemų dėl širdies kraujagyslių sutrikimų 110 pacientų buvo padalinta į dvi grupes: viena užsiiminėjo šokiais, kita – važiavo dviračiu ir bėgiojo.

Specialistai tuokart siekė ištirti, kiek tokio judėjimo metu pacientai įkvepia deguonies. Paaiškėjo, kad šokėjai jo įkvepia daugiau nei paprastai apie 19, o važiavę dviračiu ir bėgioję – apie 16 procentų.

Be to, pagerėjo šokėjų miegas, bendra savijauta, pakilo nuotaika (o po ilgesnių užsiėmimų sumažėjo ir baimė dėl galimos širdies aritmijos ar priepuolių). Pastebėtas ir gerokai padidėjęs šios grupės dalyvių aktyvumas. Antras požymis – šokėjai nejautė tokio nuovargio, kaip dviratininkai ir bėgikai.

Taip pat medikai sako, jog sudominti žmones šokiais kur kas lengviau, nei įtikinti sporto naudingumu, nes daugeliui atsibosta visokie monotoniški mankštos pratimai, jokių emocijų nesukeliantis dviračio mynimas ar bėgimas… „nežinia kur skubant”. Tai nežadina susidomėjimo.O šokis žmogų verčia pasirodyti lankstesnį, judresnį jau vien prieš savo partnerį.

Šokis išjudina senus ir jaunus. Tai suprasdami kai kurių mokyklų pedagogai Italijoje vietoje rytmetinės mankštos (į kurią moksleiviai paprastai eina nenoriai) pasiūlė įvesti šokių terapijos priešpamokines minutes. „Ir ta „mankšta” tapo visuotinė!” – pasakojo medikė iš Italijos.

Naudą pamatė ir psichoterapeutai

Beje, kardiologai ne vieninteliai atkreipė dėmesį į šokių naudingumą savo pacientų sveikatai. Tai net anksčiau nustatė psichoterapeutai. Jie sako, kad žmonės dažnai net nenutuokia, kiek gauna naudos iš tų pasilinksminimo valandėlių.

Europos medicinos ekspertai jau irgi primygtinai rekomenduoja šokio terapiją įvesti į reabilitacijos įstaigų gydymo programą.

Šokių terapija šiandien jau tapo atskira specializacija ruošiant gydytojus psichiatrus. Taip pat teigiama, jog tokie užsiėmimai pasirodė veiksmingi gydant kai kurias šizofrenijos formas. Jie naudingi ir kenčiantiems dėl potrauminio sindromo, taip pat seksualinės prievartos aukoms.

Tokia terapija pakelia nuotaiką ir sergantiems onkologinėmis ligomis. O juk nuotaika irgi veikia žmogaus imuninę sistemą. Ištikus bėdai, geros visos priemonės, kurios skatina žmogų nepasiduoti.

Specialistai sako, jog šokių terapija gali būti skiriama sergant artritu, šalinant insulto, smegenų sukrėtimo padarinius. Netgi pastebėta, kad tokia terapija gerina atmintį, padeda geriau sutelkti dėmesį. Ją galima taikyti net sėdintiems invalidų vežimėliuose.

O dėl vienatvės, depresijos kenčiantys žmonės sako, kad kolektyviniai šokiai jiems – tiesiog dvasinis komfortas!

Kinams šokiai bus privalomi

Kaip pastaruoju metu pranešė „Tche China Daily”, šokiai Kinijos mokyklose nuo rugsėjo pirmosios bus įvedami kaip privalomas dalykas. Tiesa, atskirų valandų jiems neskirta: moksleiviai šoks pertraukų metu arba po pamokų. Kaip nurodė šalies Švietimo ministerija, mokiniai bus mokomi net septynių šokių. Jie bus parenkami pagal moksleivių amžių bei fizines ir psichologines savybes. Tai spręs medikai, psichologai. Tačiau šokiai nepakeis mokyklose privalomų kūno kultūros pamokų.

Suprantama, jog tokiai naujovei reikės ir pedagogų pasirengimo. Todėl šiuo metu į šalies provincijų švietimo valdybas siunčiami vaizdo įrašai, pagal juos mokomi mokytojai.

Tokia programa skirta didinti vaikų judrumą, nes dabar daug jų kenčia nuo per didelio svorio.Be to, šokiai yra dažnam vaikui, paaugliui, jaunuoliui mėgstamas užsiėmimas. Tikimasi, kad tokie užsiėmimai padės pedagogams gerinti mokinių drausmę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Psichologija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.