Prie starto!

Šiandien su sportiniais marškinėliais ir sportbačiais galima atrodyti taip pat dailiai, kaip ir su vakarine suknele. Pasirodo, mada labai domisi sportu.

Šią vasarą lieknėti ant treniruoklio galima nuo galvos iki kojų vilkint „Chanel”, stiprinti pilvo raumenis pasipuošus „Stella McCartney” daikčiukais ir nokautuoti mūvint „Jean Paul Gaultier” šortus.

Deja, taip buvo ne visada. Dar visai neseniai moteris sportiniai kostiumai tiesiog slėgė. Niūrūs, platūs drabužiai, skirti gimnastikos salei, kuriuos giliai slėpdavome spintoje, neturėjo nieko bendra su dizainerių kūrybinės minties vaisiais.

Dabar padėtis visiškai pasikeitė. Mados namai noriai bendradarbiauja su populiariais prekybos ženklais, tradiciškai leidžiančiais sportinę avalynę, marškinėlius, slidininkų kostiumus. Sportas tapo tokia pat madinga teritorija, kaip aukštuomenės vakarėliai ar kino festivaliai.

Kuriam iš dizainerių turėtume būti dėkingi už sportinių drabužių pasirodymą, galima būtų ginčytis. Manoma, kad trikotažinį maudymosi kostiumą ir teniso sijonėlį 1920-aisiais sukūrė Žanas Patu, vis dėlto visą košę užvirė Gabrielė Šanel.

„Moterys visiškai neturi kuo apsivilkti, kai nori judėti”, – pastebėjo ji 1914 metais ir sukūrė laisvą džersio kostiumą aktyviam poilsiui. Karlas Lagerfeldas, šiandieninis mados namų „Chanel” vadovas, pasigavo šią idėją ir ant podiumų pasirodė modeliai dryžuotomis berankovėmis palaidinukėmis su gobtuvais ir prigludusiomis liemenėmis, primenančiomis banglentininkų kostiumus. Karščiausia ženklo naujiena – juodas regbio kamuolys. Sukurtas šios sporto šakos pasaulinio čempionato išvakarėse, jis pakankamai tvirtas, kad atlaikytų tikrą mačą.

Energingai ribas tarp dizainerių sukurtų ir sportinių drabužių naikina Stela Makartni, 2004-aisiais pasirašiusi kontraktą su legendiniu „Adidas” ženklu.

Dabar firminiai bėgimui, plaukimui, tenisui ir jogai skirti modeliai įgavo švino pilkumo ar neryškiai rožinės spalvos, kurios tokios charakteringos Makartni kolekcijoms. Stiliaus aukoti vardan sporto, dizainerės žodžiais, daugiau nebereikės: „Abu kraštutinumai pagaliau susidūrė. Esu laiminga, kad čia yra mano nuopelnas.”

Ne mažiau laurų šioje srityje pelnė ir Aleksandras Makvynas, kuris sėkmingai bendradarbiauja su „Puma”, ir „Comme des Garcons” dizainerė Rėja Kavakubo, kuri įnešė nemažai naujovių kuriant paplūdimio drabužius „Speedo”.

Beje, sportinio stiliaus šedevrus jų kūrėjai sugalvoja ir vieni. Aktyviam gyvenimo būdui skirti daiktai atsiranda visiškai natūraliai, kai dizaineriai aukštąją madą sujungia su aukštosiomis technologijomis – populiari metodika ir šiandien – arba kuria drabužius kam nors asmeniškai. Natali Rikel, ištikima pilates treniruočių gerbėja, 2005-aisiais išleido kolekciją „Sonia Rykiel Karma Body & Soul”. Ją sudarė balerinų treniruočių kostiumų įkvėptos liemenės, prabangios apyrankės su deimantais, sunkios kaip svarmenys. „Tikiuosi, jos suteiks jų savininkėms jėgų, – sako Natali. – Juk energija šiuolaikinei moteriai – būtiniausias dalykas.”

Pasirūpinti šia energija siūlo dauguma stiliaus kūrėjų. Tą akimirką, kai Žano Polio Gotjė šou pasirodė modeliai ant žėrinčių treniruoklių, o iš garsiakalbių pasigirdo Džeinės Fondos balsas, kviečiantis kojas sustatyti pečių plotyje, tapo visiškai aišku, kad šią vasarą bus madingos atlasinės sportinės striukės, šortai, tamprės ir puiki sveikata. „Max Mara” dizaineriai pasaulinį sportą palaikė sukurdami iš kojų verčiančias sportines striukes su gobtuvais. Alberas Elbazas „Lanvin” sukūrė liemenes su daugybe diržų, kaip lenktynininkų, o Drisas van Notenas sportinius batelius papuošė aukštais kulniukais. Konsuela Kastiljoni, kurios hobis – joga ir plaukimas, susitelkė ties apdaila – stambiais užtrauktukais, diržais, metalinėmis sąsagomis, kurios paryškina silueto dinamiškumą.

Mada sportą įsimyli ne pirmąkart. Devintąjį dešimtmetį, laikros epochoje, merginos jau dėvėjo maudymosi kostiumėlius ant tamprių, getrus ir laisvas, vieną petį apnuoginančias medvilnės palaidines. Šiandien sportiniame stiliuje akcentuojamas prigludęs siluetas, kurį vėl prisiminė jaunieji Azedino Alajos pasekėjai. Beje, sportinių batelių ir treniruočių kostiumų motyvais sukurtos naujienos nepasižymi griežtu funkcionalumu. O kartais išvis atrodo kaip menas vardan meno. Pasipuošus Gotjė striuke dar galima būtų sėsti ant motociklo, tačiau to paties dizainerio sportbačiais, prie aukštų kulniukų prisegtais sidabro dirželiais, kažin ar pavyktų nubėgti kad ir šimto metrų distanciją.

Vis dėlto svarbiausia parodyti sportui meilę. Tuo labiau kad dabar padedant madai tai padaryti nėra sunku. O geriau už visus šokinėti, bėgioti, šaudyti, įmušti visai nebūtina. Sirgti už kitus prie televizoriaus – taip pat sportas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.