Skulptūros papuošė Lietuvos Veneciją

Sekmadienį, liepos 22 d., 14 val. Mingėje įvyks tarptautinio skulptūros plenero „Mingė – Lietuvos Venecija” uždarymas ir iškilmingas skulptūrų atidengimas.

Kokias kūrybines idėjas ir mintis aštuoniems menininkams iš Lietuvos ir Rusijos sukėlė unikalaus Mingės kaimo gamta ir žmonės, kokios skulptūros čia gimė, pasidomėjome nuvykę į vietą kūrybinio proceso metu (pleneras vyko liepos 12-22 d.).

Menininkai sodybos terasoje drauge su šeimininke Aida Pečeliūniene buvo susėdę pietų. Kieme apžiūrėjome jau ryškėjančius kūrinius. Įdomu, kad skulptūras čia kūrė ne tik skulptoriai, bet ir grafikai, tapytojai.

Spalvinga „Linija”

Štai tapytojas Saulius Edmundas Paliukas kuria skulptūrą „Linija”. Tai vertikalus medinis spalvingai išmargintas stulpas.

Mingė S. E. Paliukui – „nuostabus kaimas, dovanojantis ramybę. Čia labai gera aura. Negalėčiau teigti, jog gamta inspiruoja kūrybą, menininko galva visada užimta, nesvarbu kur jis būtų, tačiau man Mingė pakoregavo braižą. Paprastai tapau abstrakcijas, o būdamas čia vieną dieną užmečiau keletą kaimelio vaizdų realistinių eskizų. Vietiniams labai patiko – gavau užsakymą pripiešti tokių daugiau, kad kiekviena sodyba galėtų pasipuošti”, – juokėsi dailininkas iš Kauno.

Aplankė laimė

Plenero svečiai iš Kaliningrado grafikas Jevgenij Pačerskij ir tapytojas Anatolij Semenichin prisiminė kadaise juos maitinusią, tačiau primirštą dailininko monumentalisto profesiją. Su kolega jiedu iš metalo ir medžio sukūrė monumentalų, 3×3 m dydžio abstraktų pano.

„Siekėme, kad darbas atspindėtų Lietuvoje šiuo metu vykstantį kaimo atgimimo procesą, kurį pastebime Migėje, kitose šio regiono vietose. Kaliningrado srityje, kur mes gyvename, taip pat yra daug sodybų, tačiau tokių tendencijų kaip čia puošti jas dar nepastebime. Nieko specialiai negalvojome. Pano kūrėme ekspromtu iš turimų medžiagų”, – pasakojo apie kūrybos procesą dailininkai.

„Aš gyvenu mieste ir retai atostogauju. Man dalyvavimas šiame plenere – tarsi poilsis rojuje. Mingės erdvė, upė suteikia laisvę sielai. Mane čia aplankė toks keistas ir neįprastas laimės jausmas”, – atvirai ir nuoširdžiai prisipažino J. Pečerskij.

Atskrido paukščiai

Jaukią, šeimynišką Mingės kaimo ir A. Pečeliūninės sodybos atmosferą nuo šiol ir klaipėdiečio metalo plastiko Evaldo Bernoto sukurtas gandras. „Išlanksčiau paukščio karkasą iš varinės vielos, o kad tūris būtų ryškesnis, išraiškingesnis iš skardos išpjausčiau plunksnas. Gandras tupės lizde, kuris bus iškeltas ant didelio stulpo. Galbūt kompoziciją dar papildys ir gandriukai”, – pasakojo apie savo darbą autorius.

E. Bernotas pastebėjo, jog visi plenero dalyviai į savo kūrinius perkėlė Mingės gamtos formas ir kūrė ekspromtu, be jokių eskizų.

Klaipėdietis skulptorius Sergejus Plotnikovas sukūrė erdvinę dviejų dalių kompoziciją, vaizduojančią burę ir du ore pakibusius paukštelius. „Norėjau, kad skulptūra būtų iš tolo ir iš visų pusių matyti, – trumpai pristatė kūrinį dailininkas.

Žaltys su spygliais

Rantytą, spygliuotą klaipėdiečio Sauliaus Bertulio skulptūrą iš medžio kolegos vadino slieku, siurbėle…, nors, iš tikrųjų, pasak autoriaus, jis sukūrė žaltį.

„Šis kraštas žalčiais labai turtingais. Šeimininkė sakė, kad ir šioje sodyboje žaltys gyvena, bet man vis nepavyksta jo pagauti ir pasikalbėti. Iš karto norėjau sukurti horizontalų meninį akcentą, žalčio forma – labai dėkinga. Norėjau dar metalu dekoruoti gyvį, tačiau trūksta laiko – tad aš jį nudažysiu ir pamarginsiu. Noriu, kad atrodytų linksmas, kad žmonėms nuotaiką pakeltų”, – sakė S. Bertulis.

„Darbo atmosfera čia – puiki. Ramu, gera, kompanija puiki, namas mielas, maitina sočiai ir pokaičio pamiegoti leidžia. Labai patiko”, – apie kūrybinę stovyklą atsiliepė menininkas.

Kūrybiška atmosfera

Tarptautinis skulptūros pleneras „Mingė – Lietuvos Venecija” jau ne pirmas menininkų sūsibūrimas Lietuvos „Lions” klubų apygardos gubernatorės Aidos Pečeliūnienės sodyboje.

2004 m. pirmą kartą sodyboje susirinko į plenerą tapytojai. Jam pasibaigus buvo surengtas parodos pristatymas su poezija bei muzika. Pernai sodyboje vyko kurėno sutikimo šventę. „Merginos iš Nidos laivelį sutiko su senovinėmis žuvininkų dainomis. Buvo tokia ypatinga atmosfera, vietiniai žmonės net verkė”, – pasakojo šeimininkė, dažnai savo vasaros rezidencijoje priimanti svečius ir rengianti kamerinius poezijos, muzikos vakarus. Čia yra groję gitaristas Eugenijos Jonavičius, smuikininkas Martynas Švėgžda von Bekker, koncertavęs folkloro ansamblis „Kupolė” ir kt.

Pasak sodybos šeimininkės, visi Mingės kaimo senbuviai ir naujakuriai stengiasi gražinti savo aplinką. „Kas tvorą nusidažo gražiau, kas terasą įsirengia, gėlių pasodina. Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos galerijos direktorė pasiūlė pakviesti į Mingę skulptorius, kad jie savo kūriniais papuoštų ne konkrečiai kurią nors sodybą, o patį pylimą nusidreikusį per kaimelį palei vienintelę Mingės kaimo gatvę – Minijos upę. Taip gimė šio plenero idėja”, – prisiminė A.Pečeliūnienė.

Atvykusiems menininkams pirmiausia ji surengė ekskursiją – pasiplaukiojimą laivu po Mingės kaimą. „Parodėme, kokia čia gamta, kokie paukščiai… Kiekvieną vakarą čia vyko diskusijos, Paliukas poeziją skaitė. Pas kaimynus ėjome į pirtį, vaišinomės tikra žuvimi – čia sugauta lašiša”, – gražiausias plenero kasdienybės akimirkas prisiminė A. Pečeliūnienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Skulptūros papuošė Lietuvos Veneciją"

  1. minge

    Ar cia ne tas dailininkas S. Plotnikovas, daznai minejes kad jo skulpturelei „peliukas” Klaipedoje vis kazkas kliude isikurti? Moka sau zmogus reklama padaryti, nors ir juokingais budais…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.