Kovas Europoje pradeda ir „Ekranas” su „Sūduva“

Įkandin Vilniaus „Vėtros” ir „Kauno”, žygį po Europą ketvirtadienį pradeda ir Panevėžio „Ekranas” su Marijampolės „Sūduva”. Tiek šalies vicečempionai, tiek LFF taurės laimėtojai kovos UEFA taurės varžybose. I atrankos etape panevėžiečiai šį vakarą žais Farerų salose, marijampoliečiai – Šiaurės Airijoje.

Abi komandos į šias tolimas šalis pajudėjo kartu antradienį, užsakomuoju reisu, vienu lėktuvu iš Vilniaus oro uosto. Belfaste išlipus „Sūduvos” delegacijai, „Ekranas” nukeliavo į Atlanto vandenyne esančias Farerų salas.

Toršauno „Torsvollur” stadionas

Teisėjas – Matej Jug (Slovėnija)

Toršauno „B36” – Panevėžio „Ekranas”

(Rungtynių pradžia – 20:00 Lietuvos laiku)

Panevėžio klubas susitinka su Toršauno „B36”, praėjusiame Farerų salų čempionate užėmusiu 3 vietą. „B36” yra 8 kartus tapęs savo šalies čempionu. Pastarąjį kartą – 2005 m. Šiuo metu šis klubas Farerų salų „Formuladeildin” lygoje kol kas žengia pirmas.

Klubiniuose UEFA turnyruose „B36” žaidė 24 mačus: 2 laimėjo, 4 sužaidė lygiosiomis ir 18 pralaimėjo. Toršauno klubo branduolys – vietiniai žaidėjai. Kaip ir „Ekrane” „B36” komandoje yra trys užsieniečiai: brazilas Alexas dos Santos, prancūzas Amedas Davy Sylla bei afrikietis Obele Okeke Onyebuchi.

Pernai Toršauno ekipa dalyvavo UEFA Čempionų lygos varžybose. Pirmajame etape jie įveikė Maltos „Birkirkara” (3:0 ir 2:2), tačiau antrajame suklupo prieš Stambulo „Fenerbahce” (0:4 ir 0:5). „Ekranas”, kaip žinia, šiose varžybose įveikė Albanijos „Elbasani” barjerą (0:1 ir 3:0), tačiau buvo bejėgiai prieš Zagrebo „Dinamo” (1:4 ir 2:5).

Su „B36” klubu kol kas nėra tekę susidurti nė vienam mūsų šalies klubui. Du kartus Čempionų lygos atrankos varžybose „Kauno” keliai susikirto su kitu Torshavno klubu „HB”. Visas pergales šventė kauniečiai (1:0, 4:1, 4:2 ir 4:0).

Europos turnyruose „Ekranas” varžosi dar nuo 1993 m., tačiau antrąjį varžybų etapą pasiekė tik 2004 ir 2006 m.

Panevėžiečių saugas Deimantas Bička, kuriam su „B36” yra tekę susidurti atstovaujant „Ventspils”, pabrėžė Farerų futbolininkų kovingumą, tačiau prisipažino, kad tikisi tik pergalės: „Įsiminė jų kovingumas. Atrodo, jie patys supranta, jog meistriškumu, taktika nusileidžia varžovui, bet vienas kitą užvedinėja, ir net tada, kai nėra šansų laimėti, jie kovoja iki galo. Nors futbolas daugeliu iš jų – antraeilis dalykas, tačiau jei fareriečiai kažką daro, daro rimtai. Paskutiniaisiais metais Farerų lygis labai pakilęs. Lengvai jų niekas nebeaplošia. Negalvoju, kad pirmas etapas bus lengvas. Koks bus rezultatas po pirmųjų rungtynių, nežinau. Turim peržengti šitą komandą bet kokiu atveju. Mes esame stipresni”.

Į Farerų salas „Ekranas” išvyko be savo lyderio Manto Savėno, kuriam buvo atlikta menisko operacija. Dėl to komandos kapitonas į aikštę grįžti galės tik po mėnesio. Lietuvoje liko ir keturgalvio raumens traumą besigydantis gynėjas Dainius Gleveckas. Vis tik pastarasis galės žaisti atsakomosiose rungtynėse rugpjūčio 2 dieną Panevėžyje.

Tuo tarpu po priverstinių atostogų į komandą grįžo Giedrius Tomkevičius Dominykas Galkevičius ir Laurynas Rimavičius.

„Giedrius išsigydė kelio šoninių raiščių įtrūkimą. Komandai padėti pasiruošęs ir Laurynas Rimavičius. Jam buvo diagnozuotas šoninių kelio raiščių patempimas. Jei treneris leis, aikštėje turėtų pasirodyti ir keturgalvio raumens patempimą išsigydęs Dominykas Galkevičius,”- sakė „Ekrano” gydytojas Arūnas Balčiūnas.

Rungtynių Torshavne pradžia – 20:00 val. Lietuvos laiku.

Belfasto „Windsor Park” stadionas

Teisėjas – Thomas Vejlgaard (Danija)

„Dungannon Swifts” – Marijampolės „Sūduva”

(Rungtynių pradžia – 21:45 Lietuvos laiku)

Kiek vėliau, 21:45 val., „Sūduva” Belfaste susigrums su „Dungannon Swifts”.

Ši ekipa Šiaurės Airijoje ypatingais laimėjimais kol kas neišsiskiria. 1949 m. įkurtas klubas Aukščiausioje šalies futbolo lygoje žaidžia tik 10-ąjį sezoną, o 2003 m. dar rungtyniavo žemesniame divizione.

„Swifts” 2006 m. savo šalies pirmenybėse iškovojo 4 vietą. Praėjusiame sezone „Dungannon” pateko į Šiaurės Airijos taurės finalą ir tokiu būdu gavo kvietimą į UEFA taurės varžybas, kadangi nacionaliniame čempionate užėmė tik 8 vietą tarp 16 dalyvių.

Šis Belfasto klubas Europos turnyruose žaidė vieną kartą – pernai Intertoto turnyre. Tačiau jau pirmajame etape „Dungannon” 1:4 ir 0:0 suklupo prieš „Keflavik” iš Islandijos.

„Sūduvai” tai bus trečiasis bandymas UEFA taurės varžybose. Abu kartus ligi šiol – 2002 ir 2006 m. marijampoliečiai sugebėjo prasimušti į antrą etapą (2002 m. sensacingai 3:2 ir 3:2 parklupdė Bergeno „Brann”, tačiau 1:8 ir 0:2 neatsilaikė prieš Glazgo „Celtic”. Pernai „Sūduva” 0:0 2:1 įveikė „Rhyl” iš Velso, tačiau turėjo pripažinti belgų „Brugge” pranašumą 0:2 ir 2:5).

„Sieksime teigiamo rezultato. Komanda pasiruošusi, nusiteikusi rimtai kovoti. Varžovas mums visiškai nežinomas, bet mes turime patirties iš praeitų metų, kai žaidėme su Velso komanda. Manau, kad „Dungannon” žaidimas nelabai kuo skirsis nuo britiško futbolo stiliaus. Mes nesiruošiame pasirinkti gynybinės taktikos”,- atvykęs į Belfastą teigė Marijampolės klubo treneris Algimantas Gabrys.

Teigiama, kad į Belfastą atvyko apie 40 „Sūduvos” gerbėjų iš Lietuvos. A.Gabrys išreiškė viltį, kad varžybose apsilankys ir Jungtinėje Karalystėje gyvenantys lietuviai: „Tai būtų mūsų dvyliktas žaidėjas rungtynėse”.

Marijampolės ekipos strategui pritarė ir „Dungannon” trenerio asistentas Terry McRory. Kadangi klubo stadionas neatitinka UEFA reikalavimų, treneris išreiškė viltį, jog į „Windsor Park” stadioną atvyks nemaža dalis Šiaurės Airijos lietuvių: „Būtų puiku pamatyti daug žiūrovų, bet neaišku ar jie priims kvietimą.”

Vis tik „Sūduva” Šiaurės Airijoje versis be traumuotų Sergejaus Koziuberdos, Karolio Jasaičio ir Ottavio Bragos.

Su komandomis iš Šiaurės Airijos Lietuvos klubams jau yra tekę susidurti (ir sėkmingai) keturis kartus. Tris iš jų – Vilniaus „Žalgiriui”. Žalgiriečiai UEFA taurėje 1996 m. 2:0 ir 1:2 įveikė Belfasto „Crusaders”, 2004 m. 2:2 ir 2:0 „Portadown”, o Intertoto turnyre – 2005 m. 1:0 ir 1:0 „Lisburn Distilery”. „Portadown” barjerą praėjusiais metais UEFA taurėje nesunkiai 3:1 ir 1:0 peržengė ir „Kaunas”.

Tad „Sūduvai” belieka pratęsti sėkmingų Lietuvos klubų rungtynių prieš šiaurės airių atstovus tradiciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.