Prezidentas „palaimino” 490 litų bazinės algos dydį

Valstybės tarnautojų trūkumas nulėmė prezidento Valdo Adamkaus sprendimą pasirašyti valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareiginės algos bazinio dydžio, taikomo 2008 metais, įstatymą. Antradienį šalies vadovas pasirašė įstatymą, numatantį 490 litų bazinės algos dydį.

Valstybės tarnyboje šiuo metu trūksta apie 6 tūkst. darbuotojų. Dėl mažų atlyginimų iš darbo išeina policininkai, apylinkių teisėjai, ministerijų darbuotojai.

„Įgyvendindama šį įstatymą Vyriausybė turi peržiūrėti išlaidas ir atsisakyti mažiau svarbių programų finansavimo”, – sako prezidentas. – Kartu turi būti įvertinta, ar nėra dirbtinai išplėsti valstybės tarnautojų ir statutinių pareigūnų etatų sąrašai. Reikia atsisakyti neskaidrios, aiškiais kriterijais neparemtos priedų ir premijų mokėjimų sistemos”, – pabrėžė jis.

V. Adamkus dar prieš metus ragino Vyriausybę imtis ryžtingų žingsnių pertvarkant valstybės valdymą ir pareigūnų bei tarnautojų apmokėjimo tvarką, kad valstybės tarnyboje dirbtų aukštos kvalifikacijos, patyrę specialistai, kad ši tarnyba taptų patraukli jaunimui.

Šalies vadovo nuomone, šis įstatymas turėtų paskatinti Vyriausybę ir Seimą pradėti vykdyti esminę valstybės tarnautojų ir pareigūnų apmokėjimo sistemos reformą. Reformos esmė – valstybės tarnyboje sukurti skaidrią ir efektyvią darbuotojų motyvacijos stiprinimo sistemą, kad darbo užmokesčio dydį nulemtų darbo kokybė, o piliečiams būtų garantuotas kokybiškų paslaugų teikimas.

Prezidentas atkreipia dėmesį, jog pastaraisiais metais surenkama vis daugiau biudžeto pajamų, stabiliai auga ekonomika. Todėl valstybė yra pajėgi padidinti darbo užmokestį palyginti mažai apmokamai valstybės tarnautojų ir statutinių pareigūnų grupei.

Kaip ELTA jau skelbė, liepos 4 dieną Seimas ignoravo finansų ministro Rimanto Šadžiaus raginimą įvertinti valstybės galimybes ir kitąmet nedidinti valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareiginės algos bazinio dydžio iki 490 litų. Tokiam įstatymo projektui pritarė 67 Seimo nariai.

Įstatymu nustatytas bazinis dydis bus taikomas valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų, valstybės tarnautojų pareiginėms algoms ir karių tarnybiniams atlyginimams bei kitoms teisės aktais nustatytoms išmokoms apskaičiuoti 2008 metais.

Vyriausybė siūlė, kad kitų finansinių metų pareiginis algos bazinis dydis būtų 460 litų, tačiau parlamentarai pritarė svarstymo metu pateiktam pasiūlymui baziniu dydžiu nustatyti 490 litų.

Pasak pasiūlymo iniciatorės Darbo partijos frakcijos narės Jadvygos Zinkevičiūtės, šis įstatymas padidins valstybės tarnautojų pajamas bei pagerins jų socialinę padėtį, kadangi pastaruoju metu vidutinė mėnesinė kitų sferų darbuotojų alga augo gana sparčiai, o valstybės tarnautojų atlyginimai beveik nedidėjo nuo 2002 metų.

Pasigirdus kalboms, kad prezidentas ketina šį įstatymą vetuoti, valstybės tarnautojams atstovaujančių profesinių sąjungų lyderiai praėjusią savaitę susitiko su prezidento patarėjų grupe ir paprašė to nedaryti. Visų profesinių sąjungų, vienijančių daugiau nei 10 tūkst. valstybės tarnautojų ir pareigūnų, vadovai pasirašė kreipimąsi į prezidentą su raginimu sustabdyti valstybės tarnybos žlugdymą.

Šiemet taikomas bazinis siekia 442 litus. Priėmus šį įstatymą, turėtų padidėti maždaug 300 tūkst. žmonių atlyginimai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Prezidentas „palaimino” 490 litų bazinės algos dydį"

  1. Tarnautoja

    Sveikintina, kad taip Prezidentas rupinasi valstybes tarnautojais. O ka daryti mums ir kada mus „palaimins”, dirbancius pagal darbo sutartis.

  2. aha

    Mokytojai, durneliai, dirbkite ir toliau už tą patį atlyginimą, nes jums pinigėlių nebeliko. Kada pagaliau mokytojai pradės netylėti ir reikalauti, ir galų gale gauti jiems priklausančius atlyginimus? Jiems , mat, nebeliks pinigų. Sukilti reikia, tada ir atsiras.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.