Kelionių maršrutai – į Paryžių ir Kiniją

Populiariausiomis kelionėmis tarp lietuvių išlieka šiltieji kraštai – Turkija, Graikija, Egiptas ar Tunisas. Už tokios kelionės papildomas pramogas ryžtamasi pakloti ne vieną tūkstantį litų. Esama ir tokių keliautojų, kuriems egzotiškų kraštų nepakanka – jiems kelionių agentūros parengia ypatingesnių maršrutų.

Keliauti į užsienio kraštus per atostogas – savotiška mada, net jeigu dorai nežinai, ko nori, arba per rūpesčius nelieka laiko išsirinkti maršruto.

„Kai kurie klientai, atėję į agentūrą, patys neturi supratimo, kokios kelionės norėtų. Tuo metu kiti pageidauja keliauti individualiu maršrutu”, – LŽ pasakojo kelionių agentūros „Krantas Travel” direktorius Putinas Bielskis.

Jo teigimu, gurmaniškų kelionių nėra nuperkama daug, tačiau 5-7 proc. visų agentūros klientų sudaro būtent tokie keliautojai, kurie vyksta poilsiauti individualiu maršrutu.

„Pasitaiko tokių, kurie nori apsistoti pilyje arba pageidauja kelionės laivu į Aliaską”, – pasakojo P.Bielskis. Jo teigimu, agentūra visada pasirengusi suorganizuoti klientui išskirtinę kelionę. Tačiau pasitaiko, kad dėl vietų stygiaus ar per didelių sąnaudų to padaryti nepavyksta.

Vieni švaistosi, kiti įsideda namų maisto

Kelionių organizatoriai sako pastebėję, kad į kelionę išsiruošę lietuviai neskaičiuoja kiekvieno lito, o vidutinė vieno keliautojo kelionei skiriama suma, palyginti su pernai ar užpernai, padidėjo keliais šimtais litų. Kelionių organizatoriaus „Novaturas” rinkodaros ir viešųjų ryšių atstovė Brigita Sabaliauskaitė teigia, kad pačių kelionių kainos didėja kur kas mažiau – 3-5 procentais.

B.Sabaliauskaitė pasakoja, kad vasarą Lietuvoje juntamas milžiniškas autobusų stygius, būna perpildyti vidutinės klasės Europos viešbučiai, tad kelionės autobusu yra palyginti brangios.

Kelionių lėktuvu per pastaruosius metus sparčiai daugėjo, jų kainos išsibalansavo nuo nebrangių paketų, vidutinio brangumo iki labai brangių, todėl kiekvienas žmogus gali pasirinkti poilsį pagal kišenę.

O štai kelionių autobusu kainos fiksuotos, visi apgyvendinami tos pačios klasės viešbutyje, vyksta tuo pačiu maršrutu. Todėl lėktuvu kartais keliauti paprasčiau ir greičiau.

Laura Šepetienė, „West Express” turizmo produktų kūrimo ir pardavimo koordinatorė, sako, kad nors atostogaujantieji dažniausiai įsigyja kelionių paketus „viskas įskaičiuota”, jie vis tiek nuomojasi automobilius bei papildomai renkasi bent vieną ekskursiją.

„Yra žmonių, kurie vežasi savo maistą ir atostogaudami stengiasi neišleisti pinigų, – kalba L.Šepetienė. – Žmonės, kurie bent kartą keliavo, kitą sykį paprastai renkasi aukštesnės klasės viešbutį ir maksimalų komfortą. Neretai pirmą kartą užsisakydami kelionę žmonės nelabai žino, ko nori, todėl taupo.”

Pasak pašnekovės, dabar daug daugiau žmonių keliauja lėktuvais, nei būdavo prieš kelerius metus, mat poilsiautojai nenori vargti. „Kelionė autobusu nebūtinai pigesnė nei lėktuvu, dažnai netgi brangesnė. Jeigu tikslas – pamatyti vieną šalį, žmonės taupo laiką, labiau vertina komfortą ir renkasi lėktuvą. Jei nori pamatyti kelias šalis – renkasi autobusą”, – teigia L.Šepetienė.

Nori pamatyti nesutryptą Kiniją

Egzotiškų kelionių į tolimus kraštus – Kiniją, Tailandą, Indiją, Japoniją – kainos labai priklauso nuo to, ar kelionė poilsinė, ar pažintinė. B.Sabaliauskaitė teigia, kad tokių kelionių kainos prasideda nuo 6-8 tūkst. litų.

L.Šepetienė pabrėžia, kad dabar itin paklausios kelionės į Kiniją – daugelis teigia, kad prieš olimpines žaidynes nori pamatyti ją dar nesutryptą. Nesibaigia Mauricijaus salos, Indonezijos paklausa. Iš mados neišeina Tailandas ir Turkija.

„Azija lietuviams patrauklesnė nei Pietų Amerika dėl pigesnių kelionių. Ryškėja tendencija, kad egzotiškų kelionių prašo jaunavedžiai, sakydami, kad nori tikro medaus mėnesio. Tokiais atvejais populiariausios šalys yra Tailandas, Šri Lanka, Maldyvai. Už dešimties dienų egzotišką kelionę kaina svyruoja apie 3 tūkst. litų. Izraelyje galima pailsėti už 2 tūkst. litų, Polinezijoje – už 10 tūkst. litų”, – vardija „West Express” atstovė pridurdama, kad keliaujančiųjų į egzotiškas šalis skaičius nuo pernai išaugo bent du kartus.

„Novaturo” atstovė teigia, kad liepos pabaigoje ir rugpjūčio mėnesį, kai atostogauja dauguma pasaulio žmonių, pigių kelionių tikėtis nereikėtų.

„Šiuo atveju labiausiai išlošia tie, kurie užsisako ir perka keliones iš anksto”, – pataria B.Sabaliauskaitė.

„Šiandien tokio dalyko kaip paskutinės minutės pasiūlymas Lietuvoje nebėra, nes nebelieka vietų lėktuve”, – kalba L.Šepetienė. Jos teigimu, paskutinės minutės kelionių kainos gali būti trečdaliu mažesnės.

Tačiau, anot B.Sabaliauskaitės, lietuviai gana vangiai naudojasi kelionių išsimokėtinai programomis.

Į Paryžių savaitgaliui

Kelionių agentūra „BPC Travel” siūlo savaitgalio išvykas į Europos miestus, neprarandančių paklausos visais metų laikais. Anot kelionių agentūros Paslaugų formavimo ir kainodaros skyriaus direktorės Linos Stanevičiūtės, tokios kelionės itin populiarios kaip dovana, kurią savo darbuotojams įteikia darbdaviai.

Tačiau L.Stanevičiūtė pastebi, kad pastaruoju metu į užsienį keliauja vis daugiau šeimų su mažais vaikais.

Tiesa, su vaikais vengiama keliauti į egzotiškas ir tolimas šalis. Gal todėl tarp savaitgalio išvykų populiariausi Paryžiaus, Amsterdamo, Londono, Milano miestai.

Anot pašnekovės, savaitgalius Europos miestuose paprastai renkasi aktyvų poilsį ir pažinimą mėgstantys keliautojai. „Žinoma, tie, kurie vasarą neturi atostogų ir laisvi būna tik savaitgaliais, gali išsirinkti tik trumpą kelionę, nes poilsinių kelionių skrydžiai vykdomi tik kartą per savaitę. Vadinasi, trumpiau kaip savaitę ilsėtis neišeina. Išimtys – poilsinės kelionės į Turkiją, nes į Antaliją skrendama kasdien”, – pasakoja L.Stanevičiūtė.

Jos skaičiavimu, savaitgalis Europos miestuose atsieina panašiai, kaip savaitė kurorte. Tačiau lietuviai kelionėms išleidžia vis daugiau. Jei prieš keletą metų poilsinėms kelionėms paprastai rinkosi trijų žvaigždučių viešbutį, tai dabar populiariausi keturių ar penkių žvaigždučių viešbučiai. L.Stanevičiūtės teigimu, paklausiausi viešbučiai patogioje vietoje, miesto centre, kur geras susisiekimas, o tai lemia didesnę kainą.

„Rinkdamiesi savaitgalio kelionę mūsiškiai jau nori pilno paslaugos paketo: lėktuvų bilietų, viešbučio, nuvežimo iki viešbučio, papildomų pramogų ekskursijų, vakarienės restorane, spektaklio ir panašiai. Toks savaitgalis vienam žmogui vidutiniškai atsieina apie 1,5 tūkst. litų”, – teigia pašnekovė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.