Senosios „plaštakės” traukiasi

Prostitutės Vilniuje yra dviejų kategorijų: atvirai pripažįstančios, kad prekiauja savo kūnu, ir narkomanės, kurios savęs prostitutėmis nelaiko, nors užsidirba tokiu pat būdu. Policija per kelis mėnesius trukusią operaciją „Plaštakė 2007” gaudė ir vienas, ir kitas.

Vilniaus policijos pareigūnai merginas dažniausiai surasdavo per skelbimus laikraščiuose. Teisėsaugininkų teigimu, skelbimų, siūlančių intymias paslaugas, laikraščiuose pastebimai sumažėję. Vilniaus ekologijos ir teisės pažeidimų prevencijos skyriaus komisaras inspektorius Vladimiras Jankoitas prognozuoja, kad per kitą reidą merginų bus sulaikyta mažiau.

Operacijos „Plaštakė 2007” laikotarpiu pareigūnai sulaikė 80 asmenų. Keturi iš jų – vyrai, naudojęsi prostitučių paslaugomis. Jie baudžiami kaip ir merginos. Pirmą kartą sučiuptas klientas turi mokėti baudą nuo 300 iki 500 litų. Jei pagaunamas pakartotinai – nuo 500 iki 1000 litų. Arba skiriamas areštas iki 30 parų.

Klientai už paslaugas merginoms moka iki 150 litų. Tačiau tik toms, kurios dirba butuose. Gatvėse lūkuriuojančioms duodama daugiausia 50 litų, o mažiausia paslaugos kaina gali būti vos 10 litų.

Anksčiau dirbusiųjų nebemato

Pareigūnai pastebėjo, kad per kelerius metus gerokai pakito merginų kontingentas. „Iš tų, su kuriomis tekdavo susidurti anksčiau, dabar nė vienos neliko, – LŽ sakė V.Jankoitas. – Kai kurios išvažiavo į užsienį, kai kurios įsidarbino parduotuvėse.”

Pasak komisaro, jei mergina kas kelios savaitės patenka policijos akiratin, jai nebeapsimoka dirbti. Baudos, palyginti su uždarbiu, didelės. O sėdėjimas areštinėje joms reiškia skolas.

Beveik nebėra baltarusių, kurios anksčiau būriais traukdavo į Vilnių. Gal dabar jos keliauja į tolimesnes šalis. Sulaikytos vos kelios vilnietės, ir tai suprantama: kas norės verstis tokiu darbu savame mieste. Įkliuvo kelios atvykėlės iš Klaipėdos ir Panevėžio, bet dauguma – iš mažų Lietuvos miestelių ir kaimų. Krenta į akis ir tai, kad šiemet nesulaikyta nė vienos 16 metų neturinčios paauglės, o nuo 16 iki 18 metų taip pat vos kelios.

Prie stoties – tik narkomanės

Geležinkelio ir autobusų stotyse bei jų prieigose klientus gaudančios prostitutės būriuojasi kone po pat ekologinės policijos langais. Pareigūnai sako nuolat rengiantys reidus, bet didesnio poveikio tai esą nesukelia. Keletą dienų moterys renkasi pareigūnams jau baigus darbą, ir viskas. „Jos visos – narkomanės. Joms viskas tas pat. Na, pagaus policija, pasėdės areštinėje. Vėl išeis”, – pasakojo V.Jankoitas.

Pasak pareigūno, jos net nelaiko savęs prostitutėmis, tik narkomanėmis. Tai tik būdas užsidirbti dozei. Šios merginos net ir savo kainą nustato pagal dozės kainą. Iš kliento prašoma tiek, kiek reikia dozei. Daugiau joms tuo metu nereikia.

„Klientai” ir „žąsinai”

Policininkai merginas iš stoties dažnai atveža į socialinės paramos centrą „Demetra”, esantį gretimoje Kauno gatvėje. Oficialiai šis centras įkurtas kaip kovos prieš AIDS ir ŽIV asociacija. Pasak centro darbuotojos Svetlanos Kulšis, narkomanija ir prostitucija su AIDS yra glaudžiai susijusios.

„Tos merginos eina parsidavinėti todėl, kad nenori vogti. Vagystė – nusikaltimas, už tai gali ir už grotų atsidurti. Parsiduoti joms paprasčiau”, – paaiškino Svetlana.

Pasak centro darbuotojos, „tikrosios” prostitutės ir narkomanės prostitutės net skirtingai vadina savo klientus. Stotyje uždarbiaujančios merginos niekada nepavadins vyriškio klientu. Joms jie yra tik „žąsinai”.

Kai kurioms šių merginų centras gali padėti. Tvirtai pasiryžusioms atsikratyti priklausomybės nuo narkotikų ir baigti verstis prostitucija teikiamos ne tik psichologinės konsultacijos, ne tik dalijami švirkštai ir prezervatyvai. Joms suteikiama galimybė mokytis ir pamačius, kad pasiryžimas tvirtas, suteikiamas maistas, rūbai, pastogė. Šiuo metu, pasak Svetlanos, jų centro pastangomis gydomos penkios merginos, anksčiau uždarbiavusios stotyje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.