Kilogramas metamfetamino – ne pretekstas pasodinti

Su narkotikų platinimu kovojantys policininkai ir prokurorai puola į neviltį – teismų atlaidumas kvaišalų prekeiviams žlugdo pareigūnų pastangas sutramdyti šį blogį. Nors įstatymas už prekybą narkotikais numato laisvės atėmimą net iki 15 metų, Kalėjimų departamento duomenimis, šios rūšies nusikaltėliai į laisvę išeina atsėdėję vidutiniškai 2 metus ir 2 mėnesius. O kai kuriuos teismai išvis išteisina.

Kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis LŽ patvirtino, kad teismai narkotikų prekeiviams darosi vis atlaidesni. „Išteisinamieji nuosprendžiai kartojasi, švelniai kalbant. Teismai tai argumentuoja žmogaus teisėmis, tarptautine praktika. Tuo vadovaujantis priimami išteisinamieji sprendimai arba ypač švelnūs nuosprendžiai”, – sakė šalies kriminalistų vadovas.

Kai kurie teismų sprendimai A.Matonį stebina. „Narpliodami analogiškas bylas, kuriose vienodos nusikaltimo padarymo aplinkybės, teismai priima visiškai skirtingus sprendimus: vienose bylose nuosprendžiai būna adekvatūs, kitose – itin švelnūs”, – teigė jis. Pasak A.Matonio, išteisinamieji ar labai švelnūs nuosprendžiai narkotikų platintojams ardo žmonių sąmonę.

Akivaizdi tendencija

Vilniaus apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojo Irmanto Mikelionio nuomone, teismai narkotikų prekeiviams skiria minimalias bausmes, numatytas įstatymuose (už narkotikų platinimą teisėjas gali skirti nuo 2 iki 8 metų nelaisvės, o už labai didelio kiekio laikymą ar pardavimą – nuo 10 iki 15 metų). „Nėra kalbos apie vidurkį ar maksimumą”, – konstatavo prokuroras. Paklaustas, kodėl teisėjai tokie atlaidūs šios rūšies nusikaltėliams, I.Mikelionis atsakė: „Sunku pasakyti. Esame ne kartą dėl to kreipęsi į Aukščiausiąjį Teismą. Tačiau Aukščiausiasis Teismas šių mūsų skundų nepalaiko. Praktika jau susiformavusi.”

Nusikaltimų tyrėjų manymu, jei byloje nėra sunkinančių ir švelninančių aplinkybių, teismai turėtų taikyti Baudžiamajame kodekse numatytų bausmių vidurkį. Be to, minimalias bausmes skiriantys teismai paskui jas dar sumažina ir lygtinai paleidžia į laisvę trečdalį bausmės atlikusius nuteistuosius. Todėl dažnas narkotikų prekeivis, nuteistas kalėti tik 2 metus, iš tikrųjų už grotų praleidžia vos 8 mėnesius. „Akivaizdi bausmių švelnėjimo tendencija”, – LŽ sakė I.Mikelionis.

Komisaras pyksta

Kriminalinės policijos biuro Narkotikų kontrolės valdybos viršininkas Algis Kvainickas irgi negailėjo karčių žodžių teismams: „Už mažo narkotikų kiekio pardavimą teismas skiria 15 parų arešto! Žmogus niekur nedirba, o teisėjas rašo, kad jis išlaiko šeimą! Kas tai? Leidimas verstis nusikalstama veikla?! Žiūrėk, už sunkų nusikaltimą sučiumpame dar tik trečią dešimtį įpusėjusį žmogų, o jis jau 5-7 kartus teistas. Tačiau nesėdi. Kokia čia baudžiamoji politika?! Mes savo darbą padarome, nusikaltimus atskleidžiame, o nusikaltėliai lieka nenubausti. Koks nors murzius septintą kartą gauna lygtinę bausmę ir išeina iš teismo salės rodydamas špygą. Juk jis ir toliau tą patį darys. Tik pinigai iššvaistomi tyrimams.”

Buvo sekami

Vienas naujausių policininkus pribloškusių nuosprendžių buvo priimtas Vilniaus apygardos teisme praėjusį mėnesį. Kriminalistai, gavę operatyvinės informacijos, kad vilnietis Remigijus Daukšas (g. 1964 m.) ketina pirkti kilogramą metamfetamino, ėmė klausytis jo pokalbių telefonu. Pernai liepos 21 dieną vyriškis buvo sekamas, nes telefonu susitarė Kaune susitikti su Vytautu Šileikiu (g. 1970 m.). Nors pokalbiai nebuvo visiškai atviri, pareigūnams kilo įtarimų, jog rengiamas narkotikų pirkimo sandėris.

Tądien vyrai buvo susitarę susitikti prie kavinės „Tėvynė”, bet V.Šileikis keliskart keitė vietą. Kartą jis skambino, kartą privažiavo savo automobiliu „Mercedes Benz S350” ir pamojo R.Daukšui sekti iš paskos („Nissan Primera” vairavo pirkėjo sūnus). Maždaug per valandą jie buvo susitikę kelis sykius aikštelėse prie įvairių kavinių, esančių Kauno pakraštyje, šalia greitkelio. Aikštelėje prie „Bernelių užeigos” Bajorų gatvėje, kaip vėliau per apklausą paaiškino R.Daukšas, pirkėjas perdavė V.Šileikiui 10 tūkst. litų už kilogramą metamfetamino.

Galų gale paskutinis susitikimas įvyko prie kavinės „Šalia kelio”. Atvažiavęs V.Šileikis nuo užpakalinės „Mercedes” sėdynės paėmė tamsų paketą ir įsėdo į automobilį „Nissan”. Maždaug po minutės V.Šileikis, jau be paketo, grįžo į savo mašiną ir nuvažiavo į Kauną, o Daukšos – Vilniaus link. Vėliau teisme vienas R.Daukšą sekusių operatyvininkų paaiškino, kad į paketo perdavimo „operaciją” pareigūnai nesikišo taktiniais sumetimais – jie nebuvo įsitikinę, jog ten tikrai narkotikai.

Prisipažinimas ir neigimas

Žiežmariuose Daukšai sustojo degalinėje: sūnus nuėjo į parduotuvę, o tėvas tamsųjį paketą suvyniojo į kelnes, iš automobilio salono pernešė į bagažinę ir paslėpė po atsarginiu ratu.

Paskui sekliai gavo vadovybės įsakymą sulaikyti sekamuosius. Kriminalistų nurodymu Eismo priežiūros tarnybos pareigūnai Vievyje sustabdė „Nissan”. Apžiūrėdami automobilį jie rado narkotikus. R.Daukšas buvo uždarytas į areštinę. Tą pačią dieną ten atsidūrė ir V.Šileikis. Jie buvo suimti 2 mėnesius.

Ir per apklausas, ir teisme R.Daukšas visiškai pripažino savo kaltę. Sunkiai sergantis vyras, kuriam reikalingi vaistai, pasak jo, kainuoja 2 tūkst. litų per savaitę, teigė, jog metamfetamino paprašė gauti pažįstamas iš Maskvos. R.Daukšas nusprendė pasipelnyti ir kreipėsi į V.Šileikį. Šis narkotikus gavo per 3 dienas. Tiesa, pirkėjas taip ir nepaaiškino, kodėl tokiu reikalu kreipėsi būtent į V.Šileikį.

Tuo metu garsaus advokato ginamas V.Šileikis savo kaltę kategoriškai neigė. Jis tvirtino, kad R.Daukšas ketino prisidėti prie jo verslo ir davė pinigų autobusiukui pirkti. V.Šileikis tikino jokio paketo neturėjęs, o į R.Daukšo automobilį įsėdęs laikydamas mažą rankinę. Jos „Nissan” nepalikęs, o parsinešęs į savo mašiną.

Atėmė kelnes

Abiem vyrams už labai didelio narkotikų kiekio pardavimą ir įsigijimą grėsė įkalinimas nuo 10 iki 15 metų. Tačiau teisėjų kolegija kilogramo metamfetamino pardavimu kaltintą V.Šileikį visiškai išteisino, o R.Daukšui skyrė 2 metų laisvės apribojimą – jis negalės be teismo ar Pataisos inspekcijos leidimo keisti gyvenamosios vietos. Be to, vyriškis įpareigotas 6 mėnesius naktimis būti namie (naktį išvykti galima, jei tai būtina darbo reikalais). Teisėjai buvo „labai negailestingi” – net konfiskavo automobilį, kuriuo buvo vežami narkotikai, ir nurodė sunaikinti kelnes, į kurias R.Daukšas įvyniojo metamfetamino paketą.

Teisėjų kolegija nusprendė, kad byloje nėra neginčytinų V.Šileikio kaltės įrodymų, kad kaltinimas grindžiamas prielaidomis ir spėjimais. Todėl jam grąžintas 25 tūkst. litų užstatas ir pinigai, kurie, kaip įtariama, buvo gauti už narkotikus.

Skirdamas bausmę R.Daukšui teismas atsižvelgė į lengvinančias aplinkybes. Viena jų – kaltinamojo prisipažinimas. Narkotikų kontrolės valdybos viršininkui A.Kvainickui tai atrodo keista: „Išteisindamas V.Šileikį teismas parodė, jog nepatikėjo R.Daukšo prisipažinimu ir parodymais – jis juk nurodė, iš ko gavo narkotikų. Vadinasi, R.Daukšas ne prisipažino, o apkalbėjo nekaltą žmogų! Tada kokia čia lengvinanti aplinkybė?!

Einama link to, kad geriausiu atveju bus nuteisiami tik tie, pas kuriuos bus rasta narkotikų.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.