„Gintarinis kablys” Juodkrantėje kabins gyva muzika

Liepos 20-22 dienomis Juodkrantėje vyks tradicinis – jau šeštasis – festivalis „Gintarinis kablys LIVE-2007”. Šiemet organizatoriai žada laikytis ne kiekybės, o kokybės principo – atlikėjai koncertuos tik gyvai.

Pasak renginių organizatorių „Promo plius”, kiekvienais metais šis festivalis keičiasi, tad šiemetinis akcentas – gyvai grojančios grupės. „Todėl ir pavadinome „Gintarinis kablys LIVE”, – pasakoja Mindvilė Kaušpėdaitė, „Promo plius” direktorė. – Orientavomės į kokybę, juk ir pati Neringa išsiskiria savo unikalia, natūralia gamta, tad ir atvykusiam žiūrovui norėjome pateikti tai, kas natūralu, gyva ir kokybiška.”

Pasak „Promo plius” direktorės, pernykštis jubiliejinis festivalis išsiskyrė grupių gausa, kurios spėdavo atlikti vos po porą dainų, tad šiemet buvo susigriebta, kad reikėtų skirti daugiau dėmesio gyvai grojantiems muzikantams. „O grojimui be fonogramų, žinia, reikia ir daugiau laiko pasirengti, pajusti publiką, tad suteikėme progą atlikėjams ilgiau pabūti scenoje”, – pasakojo organizatorė.

Žadama, jog tradiciniame festivalyje Juodkrantėje pasirodys 11 grupių (kol kas tik neaiškus grupės „Sefed” dalyvavimas). „Šeštajam „Gintariniam kabliui” atrinkome gana skirtingų stilių atlikėjus, jau pagarsėjusius bei dar tik pradėjusius žengti muzikos keliu, – pasakojo M. Kaušpėdaitė. – Televizija daugiausia rodo „popsą”, tad mes nusprendėme duoti sceną ne „popsinėms” grupėms, o novatoriškoms, darančioms kažką kitaip, kad šis renginys būtų atgaiva sielai.”

Pirmąjį festivalio vakarą gros jaunos ir išskirtinai klaipėdietiškos grupės. „Reikia būti savo krašto patriotu ir suteikti galimybių pasirodyti jaunoms, galbūt dar nelabai žinomoms, bet įdomioms ir perspektyvioms grupėms. Pakvietėme „Jambazoo”, „Colder”, „Lighthouses”, „Sefed”, „Funk U”. Tą patį vakarą pasirodys ir klaipėdietis, už gyvą garsą pasisakantis atlikėjas Amberlaifas, kurio, žinoma, jau nereikia pristatinėti.

Na, o šeštadienį Juodkrantėje žiūrovų lauks jau, sakykim, Lietuvos grandai – „Gravel”, „InCulto”, „Pieno lazeriai”, „Saulės kliošas” ir „Biplan”. Tai jau turinčios savo nišą individualybės su galingu šarmu”, – antrojo vakaro koncerto grupes apibūdino „Promo plius” atstovė.

Pasak jos, grupių buvo paprašyta ką nors specialiai parengti gyvu jūros vėju dvelkiančiam „Gintariniam kabliui”.

M. Kaušpėdaitės teigimu, nekomercinis renginys jau yra gerai žinomas ir visada sulaukia daugybės žiūrovų – šiltos, suprantančios publikos, tad tikimasi, kad ir šiemet permainingi orai festivaliui labai nesukliudys. „Gintarinis kablys LIVE” turėtų būti savotiškas poilsis tarp Džiazo festivalio ir Jūros šventės, dovana klausytojams, norintiems gerai praleisti laiką neįpareigojančioje, laisvoje atmosferoje”, – sakė „Promo plius” atstovė.

Pirmojo vakaro grupės

„Jambazoo”

Aktyvus klaipėdiečių muzikos kolektyvas „Jambazoo” groja ir kuria kartu jau daugiau nei metus. Kol kas grupė dar nėra gavusi nė vienos statulėlės, tad visi pasirodymai grupei yra savotiškai svarbūs, kiekvienas turi ką nors išskirtinio. Kiekvienoje grupės dainoje galima rasti įvairių stilių užuominų, bet dažniausiai tai būna fankas, bliuzas ir rokas. Kita vertus, grupės nariams didelę įtaką daro jų mėgstami atlikėjai: Ritchie Blackmore, Flea, Dave Weckl, Jim Morison, THE DOORS ir net Maryah Carey… „Jambazoo” neretai koncertuoja ir su savo dainuojamosios poezijos programa.

„Colder”

Melodingąjį roką grojančią grupę „Colder” dar 2004-aisiais įkūrė buvęs kolektyvų „Bestia” ir „Insight” vokalistas bei gitaristas Vaidas. Jau pirmoji daina „Follow” sulaukė didelio susidomėjimo, tačiau netrukus grupės veiklą pristabdė sunki dainininko patirta trauma, nutraukusi „Colder” koncertinę veiklą beveik metams. Po kelių grupės sudėties pasikeitimų 2005-aisiais grupė grįžo į sceną – kūrinys „Follow” skambėjo Rusijos ir Ukrainos radijo stotyse, pastarojoje šalyje buvo nufilmuotas ir dainos vaizdo klipas. 2006-aisiais grupė dalyvavo „Baltic New Music Chart”, koncertavo Latvijoje. „Vertiname išskirtinai tik gyvą muziką, gyvą jos atlikimą, todėl grojame tik gyvai bei dalyvaujame festivaliuose ir konkursuose, kurie pasisako už gyvą grojimą ir skatina muzikantus tai daryti”, – sako grupės „Colder” vokalistas Vaidas.

„Lighthouses”

Grupė „Lighthouses” susikūrė dar 2003-iaisiais. Kaip jos nariai prisipažįsta, per tuos metus keitėsi ir muzikos stilius, ir muzikantai, bet pagrindinis kūrybos principas – tik gyvai atliekama muzika – išliko. Pasak muzikantų, didžiausią įtaką jų kūrybai darantis dalykas yra… jie patys, nes kai tiek daug nenuspėjamų menininkų susirenka į vieną vietą, gali nutikti bet kas. Svarbiausi grupės „Lighthouses” pasirodymai buvo praėjusių metų vasarą festivalyje FIESTA BOREALIS (Lenkija), 2007 balandį vykusiame konkurse VYTURYS grupė laimėjo 1 vietą tarp Klaipėdos moksleiviškų grupių.

„Sefed”

„Sefed” – jauna, energinga ir labai perspektyvi jauna šešių asmenų grupė, gyvuojanti jau dvejus metų. Žodis „Sefed” susideda iš savo grupę įkūrusios vaikinų slapyvardžių ir vardų pirmųjų skiemenų, tačiau nuo kolektyvo atsiradimo pradžios jo sudėtis keitėsi – dabar pagrindinė vokalistė yra Rasa, anksčiau dainavusi „Bugs Band” komandoje. „Sefed” vadovas Edmundas Auglys pasakojo, kad šios grupės muzika – nuo klasikinio džiazo ir džaivo iki Lotynų Amerikos ritmų. „Sefed” atlieka visame pasaulyje populiarių kūrinių „koverius”, tad klausytojus tikrai „pakraus” geros nuotaikos ir energijos doze. „Žadame parodyti tai, ką turime geriausio, o jei spėsime, parengsime ir jūrinės tematikos kūrinių, atitinkančių „Gintarinio kablio” dvasią”, – sakė grupės vokalistė Rasa.

„Funk U”

Klaipėdiečių grupė „Funk U” savo pavadinimu tikrai nenori įžeisti publikos klausos! Atvirkščiai – su šypsena siūlo nuotaikingos fanko muzikos porciją bei tikisi lietuviškos muzikos reabilitacijos. Aštuoni Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Džiazo katedros auklėtiniai daugiausiai muzikuoja fanko ritmais, bet ir čia galime rasti „latino”, soulo ar svingo elementų. Itin ambicingi meninių siekių prasme ir jaunatviško entuziazmo pilni jaunuoliai jau spėjo užsirekomenduoti, kaip labai perspektyvi grupė – ansamblis dalyvavo daugelyje koncertų Lietuvoje ir buvo puikiai įvertintas, kaip patikimas ir profesionalus jam session „darbininkas”. Beje, šiemet kolektyvas dalyvaus ir Klaipėdos pilies džiazo festivalyje.

Amberlaifas

Kitaip nei kitos pirmąjį vakarą „Gintariniame kablyje LIVE” grosiančios grupės, Amberlaifo pristatinėti jau nereikia – 2003-iaisiais į Lietuvos muzikinį pasaulį įsiveržusiam jaunam ir talentingam atlikėjui pakako vos vienos dainos, kad iš karto atsidurtų dėmesio centre. Nemažai apdovanojimų sulaukęs bei ne vieną albumą spėjęs išleisti moderniojo roko atlikėju aktyviai domisi ir užsienio leidybinės firmos. Pasak Amberlaifo vadybininko Gintaro Bendžiaus, tikrai sveikintinas dalykas, jog „Gintarinis kablys” skatina gyvai dainuojančias grupes. „Festivalio metu Amberlaifas atliks ir naujausias savo dainas, ir senesnes. Bus ir jam padariusių įtakos muzikos grupių („Reamonn”, „Coldplay”) dainų „koverių”, – sakė G. Bendžius.

Antrosios dienos grupės

„Saulės kliošas”

2000 metų vasarą į „Saulės kliošą” susibūrė bendraminčiai, norintys groti džiazo, fankio, disko, hiphopo stiliais. Kolektyvas sulaukė gausybės apdovanojimų ir puikių vertinimų, tad 2004-aisiais išleido savo pirmą, gal net ir „legendinį” albumą „Stubidubap”. Nuolat save bandančios nacionalinėje „Eurovizijos” atrankoje grupės tikslas – perduoti klausytojams gerą nuotaiką ir kartu su kitais grojančiais gyvai Lietuvos muzikantais propaguoti gyvai atliekamą, nuotaikingą muziką.

„Gravel”

Ekscentriškieji „Gravel”, niūrieji „Gravel”, kritiškieji „Gravel”, skandalingieji „Gravel”… Ko tik neišgirsi apie muzikantus, apie kuriuos išties niekas nieko tikro ir nežino. „Gravel” susikūrė 1980-ųjų pabaigoje viename Naujosios Vilnios vaikų darželyje, – kaip juokauja grupės nariai. Broliai Sinickiai (gitaros, klavišai, pučiamieji, tekstai, vokalai), būgnininkas Erikas ir bosininkas Vladas koncertuoja retai, nes dažniausiai neapsimoka – jie apsisprendę groti gyvai. Galima sakyti, jog kandus pasirodymas „Eurovizijoje-2005” „Gravel” pagaliau padarė žinomus ir platesniam visuomenės būriui. Grupės atliekamas rokas yra įvairių stilių ir įtakų mišrainė. Per savo gyvavimo istoriją, vaikinai jau sukūrė per 50 dainų, visos parašytos anglų kalba.

„Pieno lazeriai”

„Pieno lazeriai” atsirado 2002 m., o visai netrukus grupė tapo laukiamais svečiais prestižiniuose Lietuvos klubuose. „Pieno lazerių” kūrybinės koncepcijos principas sietinas su eksperimentavimu garsų, frazių, garsinių emocijos išraiškų tarpusavio sąveika. Viename kūrinyje kontrastingai ir kartais paradoksaliai derinamos skirtingos stilistinės kryptys. „Pieno lazerių” kūryba – tai daugialypės muzikinės sintezės ir šviesių emocijų derinys. Nusistovėjusi grupės sudėtis kiekvienai dainai ar idėjai įgyvendinti pasipildo naujais nariais. Šiuo metu „Pieno lazeriai” jau turi du albumus, bendradarbiauja su užsienio leidėjais, o koncertinio turo Vokietijoje metu muzikantai surengė penkis pasirodymus skirtinguose šalies miestų klubuose.

„Biplan”

„Biplan” yra viena populiariausių Lietuvos lengvojo roko grupių iš Vilniaus. 1995 m. po moksleiviškų bandymų muzikuoti keturi vaikinai susiburia į grupę. Tokia sudėtis išliko iki šių dienų. 1997 m. po albumo „Banzai” pasirodymo prasideda intensyvių koncertų laikas, o po metų – albumas „Braškės”. Po 2000 metais išleisto albumo „Jazz’e tik merginos” grupė kurį laiką pergyveno tylos periodą, o „Biplan” atgimimas prasidėjo 2002 metais, kai vaikinai vienam muzikos rinkiniui įrašė liaudies pamėgtos „Anzelmutės” roko versiją. 2005-aisiais scenos chuliganai pasirodo su ketvirtuoju studijiniu albumu „Chuliganas”. „Biplan” gali pasigirti gausybe apdovanojimų ir solidžiu fanų būriu.

„InCulto”

Grupė susikūrė 2003 metų pavasarį. Publika labai šiltai priėmė, todėl muzikantai intensyviai pradėjo tobulinti projektą. „Inculto” muzika eklektiška. Pagrindinis tikslas – eksperimentuoti su skirtingomis muzikinėmis tendencijomis ir technikomis, kuriant subalansuotą naujo ir seno mišinį, sulieti organiką ir sintetiką, gyvumą ir elektroniką, agresiją ir ramybę. „Mes maišome vakarinius standartus (džiazą, roką, soulą, bliuzą, fanką, panką) su Lotynų Amerikos ritmais, visa tai papildydami elektroniniais dūžiais”, – sako muzikantai. Skirtingų kultūrų, stilių suliejimas į vieną visumą iki šiol išliko grupės kūrybine energija ir tikslu. Albumas „PostSovPop” buvo kuriamas ilgiau nei metus, o šią vasarą po dvejų metų pertraukos prekyboje pasirodys naujas grupės „InCulto” albumas „Marijos žemės superhitai”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "„Gintarinis kablys” Juodkrantėje kabins gyva muzika"

  1. gintarinio kablio kasmetine darlyve

    pagal perskaityta informaciaja antra diena bus galima vaziuoti namo nes grupes dalyvavo praitas metais tad siemet nebus idomu. gal galetumet pakviesti dainuoti tas grupes kurios anksciau dalyvavo ne 2007 metais . isviso manau nusivaziavo tas Gintarinis kablys as tikejausi kasko geresio nes 2007m. buvo labai mazai ziurovu o kai atsimenu 2006 metus tai ten nerealu buvo. manau dar kol yra laiko pakeiskite programa

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.