Geresnio gyvenimo tikimės jau po penkerių metų

Lietuvos gyventojai niūriai žvelgia į šalies ekonominę padėtį, bet viliasi, kad ji turėtų pagerėti. Tokias išvadas leidžia daryti pavasarį visose Europos Sąjungos narėse atliktas Eurobarometro tyrimas.

Pasirodo, vertindami savo gyvenimą, ekonominę padėtį, įsidarbinimo galimybes per artimiausius 12 mėnesių Lietuvos gyventojai patenka į didžiausių Europos Sąjungos (ES) optimistų grupę.

Anot tyrimą pristačiusio „TNS Gallup” tyrimų direktoriaus Mindaugo Degučio, tiek žvelgdami į ilgalaikę, tiek į trumpalaikę perspektyvą mūsų šalies gyventojai optimizmo nepraranda. Lietuviams būdinga tikėti, kad jų gyvenimas gerės. Daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų mano, kad per artimiausius penkerius metus gyvenimas pasikeis į gerąją pusę. Kad šalies ekonominė padėtis pagerės per artimiausius 12 mėnesių, tiki 41 proc. šalies gyventojų. Lygiai tokių pat pokyčių laukiama ir šeimos finansuose: 38 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad per artimiausius metus padėtis taps geresnė.

Ekonominė situacija kelia nerimą

M.Degutis teigė, kad pagrindo šiems lūkesčiams suteikia šalies ekonominės tendencijos.

Tiesa, kaip sakė M.Degutis, gyventojai nėra geros nuomonės apie savo šalies ekonomiką lygindami ją su kitų ES šalių ekonomika. Manančiųjų, kad Lietuvos ekonomikos padėtis geresnė nei vidutiniškai ES nuo praėjusių metų sumažėjo 4 proc. – nuo 17 iki 13 procentų.

„Matyt, prie to prisidėjo jau kurį laiką sklindančios šnekos apie galimą ekonomikos perkaitimą, krizes. Tie gąsdinimai veikia ir visuomenės nuomonę”, – įsitikinęs „TNS Gallup” tyrimų direktorius.

Ekonomikos tema vyrauja ir tarp labiausiai nerimą gyventojams keliančių sričių. Prie jos ir infliacijos kaip daugiausia ramybės neduodanti sritis šliejasi ir nusikalstamumas. Šis svarbiausių temų popuri visiškai nepanašus į kitų europiečių esminėmis įvardijamų problemų sąrašą.

Išgyvena dėl kylančių kainų

Didžiausias rūpestis ES – nedarbas. Jį pagrindine problema įvardijo 34 proc. ES gyventojų. Lietuvoje nedarbas kelia nerimą tik 13 proc. gyventojų. Tačiau net 38 proc. mūsų šalies gyventojų itin svarbia problema vadina kylančias kainas, o ekonominę padėtį – 26 procentai. Tiesa, jas lenkia nusikalstamumas, kuris svarbiausia problema atrodo beveik pusei Lietuvos – 44 proc. gyventojų.

M.Degutis susirūpinimą didėjančia infliacija aiškina tuo, kad Lietuvoje iš tiesų šis rodiklis didesnis negu daugelyje kitų ES narių. „Be to, jau kurį laiką infliacijai skiriama gana nemažai dėmesio ir euro kontekste, ir kalbant apie ekonomikos problemas Lietuvoje”, – minėjo jis.

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Kęstutis Sadauskas svarstė, kad infliacijai vienos svarbiausių problemų statusą suteikė faktas, kad per pusmetį pasitikėjimas Lietuvos ekonomika smuko labiausiai iš visų ES valstybių. „Tačiau šis negatyvizmas turi pozityvią pusę. Faktas, kad lietuviai nėra patenkinti nacionaline ekonomika, paaiškina, kodėl jie tiki ateitimi. Dabartinė situacija nėra pakankamai gera, o ateityje ji gerės. Lietuviai save mato ateityje, todėl dabartis jiems nepriimtina, nors ekonomika auga”, – aiškino K.Sadauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.