Prezidentai užmezgė draugiškus ryšius

Dėl kandaus lietuviško humoro neįsižeidęs Latvijos prezidentas vakar Vilniuje pats santūriai juokavo ir džiaugėsi įgijęs naują bičiulį – beveik bendravardį Lietuvos vadovą.

Nors Lietuvoje vis dar nesutariama, kaip taisyklingai turi būti rašoma naujo Latvijos prezidento Valdžio Zatlero pavardė, su vizitu į mūsų šalį vakar jis atvyko jau būdamas televizijos žvaigždė. Mat viena humoro laida sukūrė Latvijos vadovą parodijuojantį personažą. Tačiau į lietuvių humorą V.Zatleras žiūri atlaidžiai. „Tauta, kuri juokauja, yra tvirta ir stipri”, – vakar sakė jis. Paaiškėjo, kad Latvijos prezidentas mėgsta juokauti – su lietuviais žurnalistais pasisveikino perfrazuodamas po „Eurovizijos” dainų konkurso išgarsėjusią frazę „Laba diena, braliukas”.

Geri asmeniniai santykiai

Lietuva yra antra šalis, į kurią atvykti pasirinko V.Zatleras. Į Vilnių Latvijos prezidentas atskrido po viešnagės Estijoje. V.Zatleras pabrėžė, kad Baltijos kaimynes pirmajam vizitui pasirinko neatsitiktinai. „Taip norėjau išreikšti savo požiūrį į Baltijos tautų vienybę”, – aiškino jis.

Prieš kelias dienas prezidento pareigas pradėjęs eiti V.Zatleras pabrėžė, kad jam svarbūs ne tik politiniai ryšiai su mūsų šalies prezidentu Valdu Adamkumi, bet ir geri asmeniniai santykiai. „Džiaugiuosi, kad su V.Adamkumi tokius sukūrėme”, – vakar teigė V.Zatleras.

Kaimyninės šalies vadovą sutikęs V.Adamkus džiaugėsi, kad per susitikimą pavyko ne tik geriau susipažinti, bet ir aptarti dvišalius santykius. „Gerai, kad vizitas buvo ne tik draugiškas, bet ir praktiškas”, – kalbėjo V.Adamkus. Daugiausia dėmesio dviejų Baltijos šalių vadovai skyrė energetiniam bendradarbiavimui.

Neužtrenkia durų kitiems

Tiek V.Adamkus, tiek V.Zatleras dar kartą patvirtino, kad bendri planai dėl naujos atominės elektrinės statybos Lietuvoje nepasikeitė. „Sutarėme, kad kliūčių šiam projektui nėra, ir šis sutarimas yra tvirtas, būtinas ir bus įgyvendintas”, – tvirtino V.Adamkus.

Prezidentas priminė anksčiau gavęs Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio patikinimą, kad ši šalis nemato jokių kliūčių projektui įgyvendinti, nors praėjusią savaitę neįvyko planuotas sutarties dėl jėgainės statybos pasirašymas.

V.Zatleras teigė, kad atominės elektrinės statybos klausimus reikia spręsti kuo greičiau. „Mano griežtas požiūris yra toks: esame už vienos atominės elektrinės statybą, tai yra mūsų bendras tikslas, negalime sustoti, nesvarbu, ar statysime kartu su Lenkija, ar lauksime, kol ji išspręs vidaus problemas”, – pažymėjo Latvijos prezidentas.

V.Adamkus neatmetė galimybės, kad atominės elektrinės projekte galėtų dalyvauti ir daugiau šalių ar užsienio kapitalo kompanijų. Durų Lietuvos prezidentas neužtrenktų net partneriams iš Rusijos, nors nuo šios Rytų kaimynės Baltijos šalys ir siekia energetinės nepriklausomybės. „Mes visiems atviri. Jei ateinama siekiant tikslo plėsti regiono energetinę sritį, durų neužtrenkiame niekam”, – tvirtino V.Adamkus.

Pasibaigus pokalbiui su V.Zatleru Lietuvos vadovas sakė, kad pagrindinis Baltijos šalių tikslas sprendžiant energetikos problemas – susijungti su Skandinavijos energetikos sistema. Elektros tiltas su Lenkija (per jį bus galima išeiti į Vakarų Europą) taip pat padės užtikrinti ne tik energetinę, bet ir politinę nepriklausomybę.

Tikisi ratifikavimo

Per kelias valandas trukusį susitikimą prezidentai kalbėjo ir apie akademinį bei kultūrinį bendradarbiavimą. „Lietuvos ir Latvijos santykiai turi būti stiprinami istorinės misijos ir baltų tautų bendrumo atžvilgiu. Turime išlaikyti tai, kas sukurta istoriškai”, – pabrėžė V.Adamkus.

Paklaustas, kada gali būti ratifikuota Lietuvos ir Latvijos jūros siena, kaimyninės šalies vadovas tiesiai neatsakė, bet pažymėjo, kad latviai tikisi apginti savo griežtą poziciją ir kad ši problema turi būti sprendžiama. Šio klausimo sprendimo tikisi ir V.Adamkus.

Santykiai tik gerės

Vertindamas pirmąjį V.Zatlero vizitą Lietuvoje politologas Raimundas Lopata pabrėžė, kad šis apsilankymas yra kiek reikšmingesnis Latvijai. Juo siekiama iškelti V.Zatlerą į tarptautinę politinę areną.

Politologas įsitikinęs, kad dvišaliai Lietuvos ir Latvijos santykiai plėtojami ta pačia kryptimi ir ateityje tik gerės. „Turėdamas omenyje Lietuvos ambasadoriaus Rygoje ir naujo Latvijos prezidento specialybes (jie abu medikai – aut.) manau, kad santykiai tik šiltės”, – teigė R.Lopata.

Pasak R.Lopatos, anksčiau su Latvijos prezidente Vaira Vyke-Freiberga dėl Baltijos regiono lyderio pozicijų besivaržęs V.Adamkus dėl to kol kas gali būti visiškai ramus. Politinės patirties iki šiol neturėjęs V.Zatleras mūsų prezidentui, bent jau dabar, nėra rimtas konkurentas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.