Prekybos centrų darbas nesikeis iki rudens

Trišalės tarybos siūlymas, kad prekybos centrai nedirbtų per tris valstybines šventes – vasario 16-ąją, kovo 11-ąją ir liepos 6-ąją – nepadėjo taško kilusioje diskusijoje, tad iki rudens prekyba dar vyks įprastai, kol galutinį žodį tars įstatymų leidėjai.

Profsąjungų atstovai Trišalėje taryboje drauge su prekybininkų ir Vyriausybės atstovais priimtą siūlymą uždrausti prekybos centrų darbą valstybės švenčių dienomis vertina teigiamai, bet mano, jog to nepakanka – esą prekybos centrų darbuotojai turi teisę ilsėtis kaip visi Lietuvos gyventojai, per visas valstybines šventes, per Velykas, Kalėdas ir Naujuosius metus.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas įsitikinęs, kad ateityje visų prekybos centrų darbuotojai turėtų ilsėtis ir sekmadieniais, nes didesnis darbdavių siūlomas užmokestis už darbą išeiginėmis dienomis neatperka prarasto poilsio.

Prekybininkai nepatenkinti

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Valdas Sutkus yra priešingos nuomonės: „Trišalės tarybos siūlymas pakoreguoti prekybos centrų darbą kritikuotinas dviem aspektais. Jo iniciatoriai tvirtina, kad prekybos centrų darbas švenčių dienomis ne tik neleidžia gerai pailsėti jų darbuotojams, bet ir trukdo kitiems šalies gyventojams švęsti šventes. Tačiau, remiantis šia logika, reikėtų uždrausti šventinėmis dienomis dirbti ir restoranų, kirpyklų bei transporto įmonių darbuotojams, o ką jau kalbėti apie naktinius klubus. Geriau pasižvalgius atsirastų nemažai ir kitų specialybių žmonių, kurių darbo laikas realiai nėra apribotas švenčių, laisvadienių ir nustatytų darbo valandų skaičiaus. Vadinasi, tuo metu dirbtų tik tos tarnybos, į kurias gyventojai kreipiasi nelaimės atveju.”

Siūlymo apriboti prekybos centrų darbo laiką iniciatorių argumentas, esą darbas švenčių dienomis trukdo šalies gyventojams švęsti šventes, V.Sutkaus žodžiais, rodo jų požiūrį į žmones kaip į „žemų instinktų valdomus asmenis”: neva visada atviri prekybos centrai skatina tautiečius lėkti į juos ir be atodairos pirkti ištisą dieną. Prekybos įmonių asociacijos vadovo nuomone, žmonės puikiai viską suderina – ir apsiperka, ir šventinį stalą padengia, ir renginius aplanko.

Diskusija apie prekybos centrų darbo laiką kilo maždaug prieš metus. Tuomet minėta asociacija surengė šalies gyventojų apklausą, kuri parodė, kad 58 proc. žmonių nenorėtų, jog parduotuvių darbo laikas būtų sutrumpintas ar padidintas jų poilsio dienų skaičius.

V.Sutkaus įsitikinimu, joks prekybos centrų valdytojas nebūtų suinteresuotas versti darbuotojų dirbti per šventes, jeigu to nereikėtų vartotojams. Pasak jo, visų prekybos centrų darbo santykius reguliuoja įstatymai, tad nė vienam darbuotojui esą netenka dirbti per visas šventes – tai vyksta rotacijos principu.

Prekybos įmonių asociacijos požiūriu, Trišalės tarybos sprendimas nelogiškas, neparemtas rinkos dėsniais, be to, yra tik rekomendacinio pobūdžio. Todėl asociacija savo aiškiai suformuluotus kontrargumentus rudenį pateiks Seimui ir sieks, kad sprendimas neįgytų juridinės galios.

Pasigenda ekonominės logikos

Lietuvos verslo darbdavių konfederacija nepritaria šiam Trišalės tarybos siūlymui, nes mano, jog jis nepagrįstas ekonomine logika, tačiau kol kas nėra apsisprendusi dėl savo tolesnių žingsnių. Konfederacijos tarybos pirmininkas Danas Arlauskas mato ir tam tikrą šio siūlymo juridinį neapibrėžtumą: neaišku, kurios prekybos įmonės laikytinos prekybos centrais ar tinklais, kurios – ne, nesuformuluoti aiškūs teisiniai kriterijai, kurioms parduotuvėms bus draudžiama dirbti šventinėmis dienomis, kurių šis draudimas nelies.

Konfederacija yra teikusi siūlymą, kad švenčių dienomis nedirbtų tik nemaisto prekių parduotuvės, bet esama ir tokių, kurios prekiauja įvairiomis prekėmis, pavyzdžiui, „Akropolis”, tad neaišku, kaip bus apsispręsta dėl tokių prekybos centrų.

O kalbant apie valstybės norą apsaugoti smulkių prekybos taškų konkurencingumą rinkoje, tai, konfederacijos nuomone, galima padaryti ir mažinant mokesčius, teikiant konsultacijas ir pan. Šiuo metu daug preferencijų suteikta būtent didiesiems prekybos centrams. D.Arlauskas pabrėžė, kad valstybė, užuot draudusi, turi ieškoti racionalių sprendimų.

Faktai

Lenkijos Seimas praėjusį penktadienį pritarė Darbo kodekso pataisoms, numatančios uždrausti prekybą valstybinių ir religinių švenčių dienomis, pranešė BNS.

Bus draudžiama prekiauti Naujųjų metų dieną, per Velykų šventes, 1-ąją ir 3-iąją gegužės, per Šeštines ir Devintines, rugpjūčio 15-ąją – per Žolinę, lapkričio 11-ąją – Lenkijos nepriklausomybės atkūrimo dieną ir per Kalėdas. Tomis dienomis Lenkijoje galės veikti tik kultūros ir švietimo įstaigos, degalinės ir vaistinės.

Taip pat galės dirbti tie, kurie turi vieno asmens bendrovę arba parduotuvę ir nesamdo papildomų darbuotojų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.