Paslaugūs sukčiai iš užsienio mulkių ieško ir Lietuvoje

Internete siūlantys itin pigiai pirkti brangius automobilius aferistai žada juos atskraidinti į Lietuvą lėktuvais ar atplukdyti laivais. Sumokėję po kelis tūkstančius eurų pirkėjai jokių mašinų nesulaukia. Apmulkinti žmonės net nemato prasmės kreiptis į teisėsaugą.

„Automobilis yra puikios būklės. Variklis idealus, mašina neturi jokių defektų, yra techninės priežiūros knygelė ir visi dokumentai. Rida – 42 000 kilometrų. Automobilis niekada nebuvo įdaužtas. Aš esu pirmasis savininkas. Nerūkau, todėl mašina atrodo kaip nauja. Kaina – 4000 eurų, į šią sumą įtraukta ir atplukdymo laivu kaina, nes automobilis dabar yra Liverpulyje, Anglijoje. Nusipirkau šią mašiną, kai Vokietijoje dirbau didžėjumi. Jau susiradau mašiną (britišką modelį), kurią noriu pirkti, bet pirmiausia turiu parduoti šitą. Bandžiau parduoti ją vietos prekeiviams, bet jie man pasakė, kad negali pirkti, nes vairas kairėje pusėje. Sudariau sutartį su laivybos kompanija – galiu atplukdyti mašiną nurodytu adresu. Jei susidomėjote, parašykite man elektroninį laišką ir suteiksiu daugiau informacijos bei atsiųsiu nuotraukas.”

Tokį laišką prieš keletą dienų gavo alytiškis, internete ieškojęs naudoto automobilio ir susidomėjęs vokiškame tinklalapyje įdėtu skelbimu apie neįtikimai pigiai parduodamą 2002 metų laidos „Audi A2”. Automobilio kaina buvo daugiau nei perpus mažesnė už įprastinę (tokie automobiliai Lietuvoje kainuoja maždaug 9-10 tūkst. eurų).

Jokių rūpesčių!

Alytiškis sako iškart pajutęs klastą, bet su „pardavėju” iš smalsumo susirašinėjo keletą dienų. Be to, jis susirašinėjo dar su vienu „pardavėju”, internete siūliusiu „Audi A2” už 5200 eurų. Šis asmuo irgi rašė, jog mašiną nusipirkęs dirbdamas Vokietijoje, o dabar norįs ją parduoti, nes Jungtinėje Karalystėje vairas turi būti dešinėje, o ne kairėje pusėje. Tariamas britas rašė: „Noriu parduoti greitai, todėl parduodu taip pigiai. Mašinos vokiški numeriai ir dokumentai. Ji dabar Anglijoje. Galiu ją atplukdyti laivu. Į jūsų namus mašiną pristatytų Anglijoje ir Europoje žinoma laivybos kompanija „Sprint Cargo”. Aš apmokėsiu atplukdymo išlaidas, tad galėsite niekuo nesirūpinti. Sudarysime mūsų sandorį per trečią šalį (kompaniją „Sprint Cargo”). Tokiu būdu turėsime mums reikalingas garantijas. Sandoris per trečiąją šalį reiškia sandorį su neutralia šalimi. Pinigus sumokėsite, kai automobilis bus pristatytas. Turėsite 10 dienų mašinai patikrinti. Ši kompanija pristatys mašiną į jūsų namus ir perduos man pinigus, kai jūs patvirtinsite, kad norite automobilį pasilikti sau. Viskas, ką jūs turite padaryti, – prieš mašinos išplukdymą laivybos kompanijai sumokėti 2000 eurų. Likusią kainos dalį sumokėsite gavęs ir patikrinęs automobilį.” Šis „pardavėjas” irgi tvirtino pasirūpinsiąs viskuo ir įtikinėjo, kad „viskas legalu ir teisėta”.

Aferistų sąrašas

Tačiau alytiškiui pasirodė įtartina „Anglijoje ir Europoje žinoma” kompanija „Sprint Cargo”: jos tinklalapyje net nenurodyta nė vieno telefono numerio, tik elektroninio pašto adresas. Ieškant šios kompanijos pasauliniame tinkle paieškos sistema aptinka tik du adresus – minėtą bendrovės svetainę ir tinklalapį, kuriame skelbiami internetinių sukčių naudojamų tinklalapių duomenys. Kovotojai su elektroniniais aferistais įspėja: „Prašome saugotis šiame sąraše esančių fiktyvių bankų, loterijų ir kompanijų, kuriomis naudojasi pavojingi kriminaliniai nusikaltėliai. Patariame jokia forma nekomunikuoti su jais.”

Minėtame sąraše yra ir „Sprint Cargo” tinklalapis, šių metų birželio 22 dieną užregistruotas JAV kažkokio Arnoldo Gonzalezo vardu. Į pavojingų tinklalapių sąrašą „Sprint Cargo” buvo įtrauktas praėjusią savaitę.

Vogtos nuotraukos

Pasak alytiškio, jau vien neįtikimai mažos kainos jam kėlė įtarimą. „Jei tokios mašinos tikrai būtų parduodamos už tokias kainas, jos būtų žaibiškai nupirktos”, – sakė užsienio aferistų žabangų išvengęs lietuvis.

Beje, abiejuose skelbimuose buvo nurodyta, kad automobiliai yra Vokietijoje. Tik pradėjus susirašinėti būdavo paaiškinama, jog mašinos esančios Anglijoje.

Pastaruoju metu daug tinklalapių, kuriuose prekiaujama automobiliais, peržiūrintis alytiškis prieš porą dienų internetiniame „eBay” aukcione aptiko tikrąjį sukčiaus jam už 4 tūkst. eurų siūlyto „Audi A2” skelbimą – mašina parduodama už 9 tūkst. eurų. O aferistas paprasčiausiai pasinaudojo „eBay” įdėtomis mašinos nuotraukomis.

Rumunai, moldavai, albanai

Policijos departamento Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo skyriaus (NEETS) pareigūnai sako, kad iki šiol į juos nesikreipė nė vienas asmuo, bandęs internete pigiai nusipirkti automobilį. NEETS apklausė visus šalies policijos komisariatus – nė viename neužregistruota tokio atvejo. Tačiau policininkai neatmeta galimybės, kad nukentėjusių mašinų pirkėjų yra nemažai, bet jie nemato prasmės kreiptis į teisėsaugą. Pareigūnai pateikė tokio mąstymo pavyzdį: gavę informaciją iš užsienio kolegų, tyrusių tokių sukčių bylą (tik jie „prekiavo” ne mašinomis, o įvairia elektronika), policininkai išsikvietė apmulkintą lietuvį. Jis patvirtino, jog internete pirko fotoaparatą ir buvo apgautas. Kai pareigūnai paklausė, kodėl nesikreipė į policiją, žmogus atsakė: „O ką tuo pasiekčiau?”

NEETS pareigūnų manymu, lietuviai yra įtarūs ir didelėmis sumomis retokai rizikuoja. Mes dažniau užkimbame ant pigesnių daiktų – kompiuterių, vaizdo kamerų ir pan. Tačiau su sukčiais susirašinėjęs alytiškis LŽ teigė girdėjęs ir apie apgautus automobilių pirkėjus iš Lietuvos.

Kriminalistų žiniomis, dažniausiai aferistai naudojasi vokiškais tinklalapiais www.autoscout24.de ir www.mobile.de. Aferos schema visada ta pati: paskelbiama apie nerealiai pigiai parduodamą gerą automobilį, nurodomas telefono numeris, kuriuo niekas neatsiliepia, ir elektroninio pašto adresas. Bendravimas vyksta susirašinėjant.

„Pardavėjas” pažada pristatyti mašiną į bet kurią pasaulio vietą ir liepia, pavyzdžiui, per „Western Union”, sumokėti pradinį įnašą – 3-5 tūkst. eurų. Itin maža mašinos kaina dažniausiai aiškinama tuo, kad „pardavėjui” pinigų reikia labai skubiai. Taip pat labai populiari versija apie persikraustymą į Angliją. Kartais aferistai įkliūva. Pasak policininkų, dažniausiai paaiškėja, kad aferų organizatoriai – rumunai, moldavai arba albanai.

1200 aukų

Didelį tokių sukčių veiklos tyrimą atliko Vokietijos policija. Įtariamųjų kompiuteriuose aptikę potencialių aukų laiškus vokiečiai praėjusių metų pabaigoje Lietuvos policijai atsiuntė jau apgautų arba dar mulkinamų žmonių sąrašą, kuriame buvo apie 1200 elektroninių adresų. NEETS pareigūnai išsiaiškino, kad tarp užkibusių ant sukčių jauko žmonių buvo ir pora Lietuvos piliečių. Tačiau jie dar nebuvo sumokėję pinigų. Policija juos įspėjo, ir tiedu vyrai savo pinigų neprarado.

Beje, tokios pačios aferos daromos siūlant pirkti ne tik automobilius, bet ir motociklus. Neseniai į NEETS kreipėsi šitaip apmulkinta Anglijoje gyvenanti lietuvė. Ji sumokėjo pinigus sukčiui, žadėjusiam iš Ispanijos keltu atsiųsti motociklą.

NEETS policininkai ir patys išbandė aferistų viliones. Radę internete skelbimą, kad už 8 tūkst. eurų parduodamas BMW M3, kurio reali vertė yra maždaug 30 tūkst. eurų, pareigūnai ėmė susirašinėti su „pardavėju”. Sukčius rašė, kad automobilis yra Italijoje, siūlėsi net jį atskraidinti lėktuvu už savo pinigus. Tačiau pareigūnams atsakius, kad „mes dabar kaip tik esame Italijoje” ir paklausus, kur galima būtų apžiūrėti mašiną, „pardavėjas” nutraukė susirašinėjimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Paslaugūs sukčiai iš užsienio mulkių ieško ir Lietuvoje"

  1. Inesa

    Taip taip. Aš irgi susirasineju kaip tik dabar su taip vadinamu Justin Peyton ir „laivybos imone”shipping-confirm@internationa l-freight-cargo.com
    scenarijus tas pats. I klausimus neatsako, nuotrauku neatsiuncia. Reiktų juos priduoti.

  2. Eimantas

    Norieciau parduot anglisko modelio masina kur geriausiai butu kreiptis Lietuvoj ? Aciu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.