Šventės proga – premijos valdininkams

Penkių ministerijų vadovybės nusprendė nemenkomis premijomis pamaloninti gausų biurokratų būrį. Vieni tarnautojai apdovanoti už gerą darbą, kiti – valstybinės šventės proga.

Valstybės-Karaliaus Mindaugo karūnavimo diena dviguba švente virto beveik tūkstančiui valdininkų. Savo darbuotojus specialiomis šventinėmis premijomis pamalonino Finansų, Susisiekimo, Ūkio, Vidaus reikalų bei Švietimo ir mokslo ministerijos. Jos savo tarnautojams išmokėjo nuo kelių šimtų iki 4 tūkst. litų siekiančias premijas.

Ministerijų atstovai tikina, kad kasmetes premijas jiems garantuoja įstatymai. Tačiau kai kurie politikai piktinasi premijų gausa ir abejoja, kad jos pasiekia tik geriausiai ir daugiausiai dirbusius valdininkus.

Premijavo ir vadovybę

Finansų ministerijoje nuskriaustas neliko nė vienas valdininkas. Ministerijos vadovybė nusprendė premijomis apdovanoti visus darbuotojus. Jų kišenes papildė mėnesinio pareiginio atlyginimo dydžio išmokos, svyruojančios nuo daugiau kaip 1300 litų žemiausios kategorijos tarnautojams iki 4 tūkst. litų aukščiausiai vadovybei.

Premijos atseikėtos iš ministerijos atlyginimų fonde sukauptų lėšų. „Nenustebčiau, jei tokios lėšos susidaro dėl kadrų kaitos”, – premijos skyrimo priežastį įvardijo Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjos pavaduotojas Vytautas Lenkutis.

Ūkio ministerijoje irgi neliko daug nuskriaustųjų. Iš 258 darbuotojų premijų negavo tik 15. Premijuoti buvo daug dirbę ir labiausiai nusipelnę darbuotojai. Vidutinė šventės proga paskirta premija šioje ministerijoje siekė 47 proc. vidutinio ministerijos atlyginimo dydžio. „Premijos buvo labai diferencijuotos. Už sudėtingus darbus buvo skiriamos 100 proc. atlyginimo dydžio premijos, o kiti negavo nieko”, – LŽ sakė ūkio ministro patarėjas ryšiams su visuomene Ričardas Slapšys. Jo teigimu, papildomas išmokas gavo įvairaus rango darbuotojai: nuo valytojų ir vairuotojų iki viceministrų.

Atseikėjo pavadavusiesiems

Keliems šimtams valdininkų premijos paskirtos ir Vidaus reikalų ministerijoje (VRM). Pasak VRM Ryšių su visuomene skyriaus vedėjo Arūno Malinovskio, šios ministerijos tarnautojams paskirtos išmokos siekė nuo 650 iki 2 tūkst. litų. „Daugiausia premijų gavo specialistai, tarp premijuotųjų yra ir vadovų, tačiau tikrai ne visi”, – tikino jis.

Kiek mažiau valdininkų buvo pamaloninta Švietimo ir mokslo ministerijoje. Čia premijų sulaukė beveik pusė darbuotojų. Daugiausia ministerijoje išmokėtos maždaug pusę atlyginimo dydžio siekiančios premijos. „Išmokų dydis priklausė nuo darbo krūvio ir rezultatų”, – aiškino ministro atstovė spaudai Ieva Tamulytė.

Susisiekimo ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Regina Sklepovič teigė, kad kai kuriems šios ministerijos darbuotojams išmokėtos ne vadinamosios Valstybės dienos premijos, o vienkartinės išmokos. „Daugiausia tiems, kurie pavadavo savo kolegas”, – sakė ji.

Ministerijos valstybės sekretorius Alminas Mačiulis sakė, kad vienkartines išmokas gavo toli gražu ne visi tarnautojai, o tik šimtas darbuotojų. Sumos svyravo nuo maždaug 250 litų iki 1000 litų. Kas vertas šių premijų, sprendė ministerijos departamentų ir skyrių vadovai.

Pinigai skatina

Vyriausybės nutarime numatyta, kad valstybinės įstaigos premijas savo darbuotojams gali skirti kartą per metus. Premijos skiriamos už papildomą ar puikų darbą, taip pat valstybinių švenčių proga.

Premijas išsidalijusių ministerijų atstovai tikina, kad papildomi pinigai – paskata valdininkams geriau dirbti. „Vyriausybės nutarimas leidžia švenčių proga, sutaupius lėšų, paskatinti sąžiningai dirbusius žmones, – tvirtino A.Mačiulis. – Nemanau, kad esam nusikaltę tautai.”

Kai kurie politikai itin kritiškai vertina pinigų žarstymą valdininkams įvairių valstybinių švenčių proga, ypač kai premijų sulaukia visi arba dauguma darbuotojų. „Aš kritiškai vertinu tokius atvejus, kai premijos skiriamos visiems ministerijos darbuotojams. Tada tai jau ne premijos, o atsargoje turimų lėšų išdalijimas”, – įsitikinęs Seimo Tėvynės sąjungos seniūno pavaduotojas Jurgis Razma.

Priminsime, kad praėjusią savaitę Seimas priėmė įstatymą, pagal kurį turėtų didėti valdininkų algos, drauge su jomis pakiltų ir premijos. Gausios ir dosnios premijos, pasak J.Razmos, rodo, kad ministerijos nesiskundžia pinigų stygiumi. Tačiau parlamentaras apgailestauja, kad valstybė kelerius metus niekaip nesugeba rasti papildomų lėšų kitų sričių darbuotojams: ugniagesiams, policininkams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.