Piktnaudžiauti leidusi landa bus užmūryta

Valdžia nusiteikusi pažaboti pasipelnyti linkusius tarnybinių butų privatizuotojus.

Šiandien Vyriausybė ketina pritarti įstatymo pataisai, numatančiai panaikinti galimybę lengvatinėmis sąlygomis privatizuoti valstybei priklausančias tarnybines gyvenamąsias patalpas.

Pasak pataisos autoriaus Seimo nario liberalo Eligijaus Masiulio, butus, nebereikalingu tarnautojams apgyvendinti, siūloma perduoti valstybės įgaliotai institucijai, pavyzdžiui, Valstybės turto fondui, ir privatizuoti įstatymų nustatyta tvarka – skelbti konkursą ir parduoti rinkos kaina. Tokiam projektui gegužę pritarė ir Seimas. Vyriausybei palaiminus, įstatymo pataisą ketinama priimti jau rugsėjį.

Ledkalnio viršūnė

„Mūsų siūlymas labai paprastas – neleisti lengvatinėmis sąlygomis privatizuoti tarnybinių butų. Šiuo metu įstatyme egzistuoja tokia galimybė”, – LŽ sakė E.Masiulis. Jis pripažino, kad viena priežasčių, paskatinusių parengti pataisą, buvo skandalinga Valstybės saugumo departamento (VSD) tarnybinių butų privatizavimo istorija. „Tačiau tai – tik ledkalnio viršūnė. Mes paprašėme Vyriausybės pateikti išsamią informaciją apie tarnybinių patalpų naudojimą, kad turėtume aiškų vaizdą, kaip naudojamas valstybinis turtas”, – sakė parlamentaras.

Paklaustas, ar nesibaiminama, kad kol Seimas priims minėtą pataisą, dar nemažai institucijų suskubs privatizuoti tarnybinius butus, E.Masiulis teigė į šią problemą atkreipęs Vyriausybės dėmesį.

Pasiteiravus, ar šiais laikais tarnybiniai butai apskritai reikalingi, E.Masiulis sakė, kad tai gali būti papildoma motyvacinė priemonė prisivilioti jaunus specialistus į svarbias valstybės institucijas, kurios gal nelabai patrauklios.

Sudaryta darbo grupė

Birželio pabaigoje premjeras Gediminas Kirkilas sudarė darbo grupę, kuriai iki rugpjūčio pradžios pavedė parengti siūlymus dėl tarnybinių butų naudojimo perspektyvų.

Gegužės mėnesį buvo paskelbta, kad Arvydas Pocius privatizavo tarnybinį butą sostinės Jeruzalės rajone. Esą keturių kambarių butą prieš aštuonerius metus statytame name jis įsigijo už 315 tūkst. litų, nors ekspertai jį įkainojo 170 tūkst. litų brangiau.

Vėliau Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai paskelbus, kad A.Pocius, privatizuodamas šį tarnybinį butą Vilniuje, supainiojo viešuosius ir privačius interesus, buvęs VSD vadovas jo atsisakė ir privatizavimo procedūrą nutraukė.

VSD tarnybinius butus institucijos vadovo leidimu privatizavo ir kiti departamento pareigūnai. Kilus skandalui premjeras yra sakęs, kad tarnybiniai butai – „liekana iš praeities, neatitinkanti šiandienos realijų”.

Skaičius nežinomas

Aplinkos ministerija, atsakinga už tarnybinių butų apskaitą, gegužę Seimo Audito komitetui pateikė prieštaringus duomenis apie bendrą tarnybinių butų skaičių. Atrodo, kad šiuo metu valstybei priklauso per devynis šimtus tokių butų.

Iniciatyvą ir prašymą Seimui svarstyti galimybę leisti privatizuoti tarnybinius butus prieš penkerius metus pareiškė Aukščiausiojo Teismo atstovai. Kiek iš viso teismų sistemoje yra tarnybinių butų ir kiek iš jų buvo privatizuoti, kol kas nežinoma. Duomenys rodo, kad keturis tarnybinius butus iš šešių turėtų privatizavo Lietuvos apeliacinio teismo darbuotojai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.