Dzūkijoje per vieną dieną išlijo visas liepos lietus

Gerokai viršijo daugkartines liepos normas

Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos sinoptikės Juditos Liukaitytės, liepos 4 dieną iš pietų Lietuvą pasiekusi žemo slėgio sritis praėjusį savaitgalį į daugelį rajonų atnešė smarkų ir ilgai trunkantį lietų.

Specialistės teigimu, Lazdijų rajone užfiksuotas stichinis meteorologinis reiškinys – per mažiau kaip 12 valandų iškrito daugiau nei 54 mm kritulių – 82 mm. Varėnoje per keturias paras iškrito 87 mm (liepos mėnesio norma – 84 mm).

Alytuje daugkartinė liepos mėnesio kritulių norma – 78 mm, čia per ilgąjį savaitgalį išlijo 106 mm. (1987-aisiais mūsų mieste užregistruotas kritulių rekordas – 87 mm per 24 valandas).

Druskininkų kurortą žemo slėgio debesų masyvas maudė trumpiausiai, čia savaitgalį prilijo 44 mm.

Sinoptikės J.Liukaitytės žiniomis, per keturias dienas trigubai didesnė nei mėnesio norma – 202 mm – merkė Trakų apylinkes. Hidrometeorologijos tarnybos specialistės pastebėjimu, trumpo lietaus galimybės Dzūkijoje išliks ir šią savaitę.

Uždavė papildomo darbo

Šiapus Nemuno esančioje Alytaus rajono dalyje kalbinti seniūnijų gyventojai labai nesiskundė.

„Šiandien pravažiavau pro keletą ūkininkų valdų. Laukinčių, Parėčėnų kaimuose išguldyti rapsai ir kviečiai, mirksta bulvienojai, apsemti daržai. Visur sočiai vandens”, – kalbėjo Miroslavo seniūnijos žemės ūkio skyriaus vyresnysis specialistas Vladas Čeponis.

Krokialaukio, Simno seniūnai nebuvo sulaukę gyventojų skundų, tik bėdojimo dėl gamtos išdaigos. Luksnėnų sodų direktorė Elena Žilinskienė taip pat neminėjo nuostolių, bet sakė gavusi šiek tiek papildomo darbo: paremti pasvirusius sodinukus, nupjauti nulaužtas šakas.

Daugiau kliuvę kalvotai Raitininkų seniūnijai. Pasak socialinės darbuotojos Daivos Padegimienės, stiprus lietus išplovė kelius Lizdų, Druskininkų ir Klepočių kaimuose, nukentėjo kelerios kapinaitės. Daugelio namų rūsiai užlieti vandeniu, nes čia jo buvo tiek, kad smėlis nesuspėjo viso sugerti.

Jau pradėjo dygti grybai, bet žmonės juokauja, kad patirtų nuostolių jie nepadengs. Keliams sutvarkyti reikės technikos ir nemažai darbo.

Pastebima bulvių maro židinių

Alovės seniūnė Alvyda Urbanavičienė kalbėjo gyventojus bėdojant dėl apsemtų daržų, ganyklų ir javų, išplautų, sugadintų kelių. „Kol stovės vanduo, jų taisyti negalėsime, lauksime, kol pradžius. Visa laimė, kad neapsėmė namų, nors grėsmė buvo. Santechnikai budėjo ir Alovėje, ir Venciūnuose, stebėjo vandens kanalizaciją ir valymo įrenginius”, – pasakojo seniūnė.

„Gyventojų raštiškų rimtų nusiskundimų dėl apsemtų pastatų kol kas negavau nei iš savosios Punios, nei iš pavaduojamos Butrimonių seniūnijos gyventojų. Pranešė apie sugadintus kelius, apsemtus laukus, bet žiūrėsime, ar atsiras liekamųjų požymių. Mano paties bulvės vandenyje mirksta, jau pastebėjau maro židinių. Kai tik galėsiu įvažiuoti į jų lauką, purkšiu. Labiausiai dėl galimų plisti ligų skundžiasi ūkininkai”, – kalbėjo Punios seniūnas Gintautas Laukaitis.

Nenorėjęs skelbti savo pavardės jaunas Nemunaičio ūkininkas pasakojo, kad šeimyna jau valgiusi šviežias bulves, nes jų laukai buvo gražiai nužydėję. Dabar, kai tik pradžius, stengsis kuo greičiau vagas pagilinti, apkaupti, kad neįsiveistų puvinys. Nespėtos nušienauti pievos – suguldytos. Gražiai nupjauti nepavyks, pristigs šieno. Javai vietomis išgulę. Jaunas ūkininkas mano, kad laukia nemaži nuostoliai.

„Nėra tragedija, bet žmonės pajus nuostolius. Avietės, vyšnios jau suskilo ir nukrito arba pradėjo pūti. Žemė nebesugeria viso vandens, telkšo balos ganyklose, vargu ar pavyks nupjauti žolę. Žmonių rūsiai apsemti, šuliniai užteršti, šalikelės išgraužtos. Žmonės dar neskaičiuoja nuostolių, bet jie kai kur akivaizdūs”, – tikino Daugų seniūno pavaduotojas Algirdas Marčiukonis.

Alytaus seniūnijos seniūnas Visvaldas Dumbliauskas pasidžiaugė neseniai Miklusėnuose atliktais ūkiniais darbais. Čia pirmą kartą nesulaukta vamzdynų gedimų ir kitų trikdžių.

Žieminės veislės avietes auginantys verslininkai taip pat džiaugiasi nepatyrę didelių nuostolių – šios uogos pradeda derėti tik liepos pabaigoje. Ankstyvąsias beveik visas nuo krūmų nuplėšė lietus.

Alytaus apskrities viršininko administracijos Civilinės saugos departamento specialistai informavo, kad nė vienas apskrities gyventojas į jų tarnybą dėl patirtų nuostolių nesikreipė. Turbūt ilgojo savaitgalio lietus pakenkė tik laukams ir keliams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.