Baigta Lietuvos ir Lenkijos elektros tilto statybos studija

Baigta Lietuvos ir Lenkijos elektros tilto statybos studija, kuriai Varšuvoje šalių darbo grupės ketina pritarti antradienį. Po šios studijos užbaigimo bus numatyti tolesni darbai ir konsultuojamasi dėl šio projekto įgyvendinimo bendrovės įsteigimo.

„Sunkiai, bet einame į priekį. Lenkai nori aujungti Ignalinos atominės elektrinės statybos ir šį projektą. Aišku, daug bendrų dalykų yra, tačiau projektai atskiri”,- Eltai sakė „Lietuvos energijos” generalinis direktorius Rymantas Juozaitis.

Jo teigimu, po elektros jungties studijos užbaigimo bus sudėliotas darbų grafikas ir apsispręsta dėl bendros įmonės, kurią tikimasi įsteigti iki ateinančių metų, principų.

Ūkio ministras Vytas Navickas tvirtina, kad naujos atominės elektrinės ir elektros tilto projektai bendri technologiniu požiūriu, tačiau ir savarankiški – abu juos vykdys atskiros specialiai tam įsteigtos įmonės. Elektros tiltas su Lenkija, anot ministro, yra būtinas, kad efektyviai būtų naudojamas naujos elektrinės galingumas bei išspręsti rezervinių galių ir kiti technologiniai klausimai.

Elektros perdavimo linija, sujungsianti Lietuvos ir Lenkijos energetikos tinklus, bus tiesiama nuo Alytaus iki Lenkijos miestelio Elko. Nuo jo lenkai elektros tinklų plėtra rūpinsis patys – jie ketina nuo 220 kilovoltų iki 400 kilovoltų stiprinti jau esančią liniją į Ostrolenką.

Preliminariais vertinimais, anksčiau planuoto Lietuvos ir Lenkijos elektros tilto vertė siekė 1,05 mlrd. litų, o linijos statyba nuo Alytaus iki Elko kainuotų maždaug 577 mln. litų. Lietuvai atverianti vartus į Vakarų Europos energetikos sistemą 400 kilovoltų įtampos ir 1000 megavatų galios elektros perdavimo linija turėtų būti baigta tiesti 2012 metais. Su naujos atominės elektrinės statyba siejama ir tokios pat galios elektros jungtis Baltijos jūros dugnu su Švedija. Abiejų projektų statybos vertė Lietuvai siekia apie 1 mlrd. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.