Pakistano dvasininkai mėgina užkirsti kelią apsiaustos mečetės puolimui

Pakistano musulmonų dvasininkai pirmadienį sakė ėmęsi paskutinio mėginimo užkirsti kelią apsiausto mečetės komplekso, kuriame įsitvirtinę kovotojai, puolimui, kai valdžia paskelbė savo paskutinį įspėjimą jiems pasiduoti.

Kariai Raudonosios mečetės kompleksą Islamabade apsupo praėjusį antradienį, kai po ne vieną mėnesį tvyrojusios įtampos kilo susirėmimai tarp ginkluotų radikalių pažiūrų studentų ir vyriausybės pajėgų.

Sekmadienį šiaurės vakariniame Pešavaro mieste buvo nušauti trys kinų darbininkai ir dar vienas sužeistas. Pareigūnai nurodė, kad tai veikiausiai buvo atsakas į mečetės apsiaustį sostinėje, todėl šis išpuolis pakurstė būgštavimus dėl galimo kovotojų keršto.

Smurtas Islamabade jau pareikalavo mažiausiai 21 gyvybės. Sekmadienį čia žuvo specialiųjų pajėgų karys, vadovavęs reidui, per kurį buvo susprogdintos mergaičių medresės, esančios Raudonosios mečetės komplekse, sienos.

„Visomis įmanomomis priemonėmis stengiamės užkirsti kelią kraujo, ypač nekaltų moterų ir vaikų, praliejimui”, – sakė pagrindinės medreses Pakistane prižiūrinčios organizacijos aukšto rango pareigūnas Qari Hanifas Jallundri (Karis Hanifas Džalundris).

Jis kalbėjo apie šimtus komplekse įkalintų moterų ir vaikų, kuriuos, kaip teigia vyriausybė, kovotojai laiko įkaitais kaip „gyvus skydus”.

Q.H.Jallundri ir kiti dvasininkai pirmadienį susitiks su ministru pirmininku Shaukatu Azizu (Šaukatu Azizu) ir paragins ieškoti kompromiso.

Raudonoji mečetė ne vienerius metus buvo radikalaus judėjimo, remiančio Afganistano talibus ir nepatenkinto Pakistano prezidento Pervezo Musharrafo (Pervezo Mušarafo) parama JAV vadovaujamai kampanijai su terorizmu, citadelė.

Vyriausybė pareikalavo, kad pasiduotų mečetės komplekse kartu su savo pasekėjais įsitvirtinęs radikalus dvasininkas Abdul Rashidas Ghazi (Abdul Rašidas Gazis).

Dvasininkas atmetė šį reikalavimą, pareiškęs, kad verčiau taps „kankiniu”, ir išreiškė viltį, kad jo ir šalininkų žūtis pakurstys islamo revoliuciją.

Vyriausybė ir kariškiai sako, kad kovai su saugumo pajėgomis vadovauja 50-60 mečetės komplekse įsitvirtinusių radikalių kovotojų, kurie kaip „gyvus skydus” laiko šimtus moterų ir vaikų. Nemažai šių kovotojų yra iš grupuočių, susijusių su „al Qaeda”.

Religijos reikalų ministras Mohammadas Ejaz-ul-Haqas (Mohamadas Idžazulhakas) spaudos konferencijoje sakė, kad tarp Raudonosios mečetės gynėjų yra Pakistane ir kitose šalyse ieškomų kovotojų, kurie, manoma, atvyko iš užsienio.

Dvasininkas Abdul Rashidas Ghazi sako, kad su juo yra maždaug 2 000 pasekėjų, tačiau tarp jų nėra kovotojų. Ministro teigimu, mečetėje yra nuo 200 iki 500 studentų.

Kovotojai išdalijo liemenes su sprogmenimis, kokias per atakas naudoja savižudžiai, ir šaudė į studentes, mėginusius pabėgti iš mečetės komplekso, sako pareigūnai.

Pasak vieno iš pareigūnų, mūšiui vadovauja maždaug penkis kovotojai, tačiau ne Abdul Rashidas Ghazi, kuris veikiausiai taip pat yra jų įkaitas.

Tačiau pats dvasininkas griežtai neigia, kad mečetėje žmonės laikomi kaip „gyvi skydai”.

„Mes tvirtai tikime Dievu, kad mūsų kraujas pakurstys sukilimą”, – rašė jis pareiškime, kurį sekmadienį paskelbė šalie laikraščiai.

Prasidėjus susirėmimams iš mečetės komplekso pasitraukė maždaug 1 200 studentų, tačiau ilgainiui bėgančiųjų gerokai sumažėjo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.