Vakarų Balkanų šalių prisijungimas prie euroatlantinių institucijų būtų dar vienas laimėjimas, teigia UR ministras

Lietuva siekia pasidalinti savo integracine patirtimi su Vakarų Balkanų šalimis, o jų prisijungimas prie euroatlantinių institucijų būtų dar vienas istorinis laimėjimas.
Tai Lietuvos užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas sakė Kroatijoje, Dubrovnike, vykusiame aukšto lygio susitikime „Naujoji Pietų Europa”, kur skaitė pranešimą apie regioninio bendradarbiavimo svarbą, kuriant saugumą ir gerovę.

„NATO ir Europos Sąjungos plėtra neabejotinai buvo didžiausias geopolitinis pastarojo dešimtmečio Europos istorijos įvykis. Esu įsitikinęs, kad ši sėkmės istorija dar nesibaigė. Vakarų Balkanų šalių prisijungimas prie euroatlantinių institucijų bus dar vienas ne mažiau svarbus istorinis laimėjimas”, – sakė P.Vaitiekūnas.

Jis pakvietė konferencijos dalyvius į kitų metų sausio mėnesį Vilniuje organizuojamą Baltijos ir Adrijos chartijos šalių vadovų susitikimą, kuriame bus paminėtos dešimties metų Baltijos-JAV chartijos ir penkių metų Adrijos-JAV chartijos sukaktys, aptarta euroatlantinių institucijų plėtros ateitis, į NATO siekiančių įstoti šalių perspektyvos ir reformų jose eiga.

„Taikos, stabilumo ir gerovės Europoje kūrimas – dar nebaigtas procesas. Lietuva žino sėkmės formulę ir nori ja pasidalyti su kitomis, euroatlantinės integracijos siekiančiomis šalimis”, – kalbėjo užsienio reikalų ministras.

Adrijos chartiją su JAV yra pasirašiusios trys Adrijos jūros šalys: Kroatija, Albanija ir Makedonija. Šios šalys tikisi būti pakviestos į NATO 2008 metų balandį vyksiančiame NATO viršūnių susitikime. Ši chartija, kaip ir Baltijos-JAV chartija ar Vilniaus dešimtuko iniciatyva, yra bendradarbiavimo instrumentas, kuriuo siekiama greitesnės ir efektyvesnės integracijos į euroatlantines institucijas.

Renginyje Kroatijoje aukšto rango atstovai iš NATO, ES šalių ir partnerių diskutuoja Pietryčių Europai aktualiausiais geopolitiniais ir saugumo klausimais, aptaria naują regiono statusą euroatlantinėje bendruomenėje, integracijos procesus, saugumo ir vidaus reformas.

Lietuva šiame renginyje pakviesta dalyvauti kaip NATO ir Europos Sąjungos narė bei aktyvi regioninio bendradarbiavimo šalininkė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.