Upe baidare – tik iš anksto suplanavus

Jei iš anksto neplanavę vasaros savaitgalį nutarėte išsinuomoti baidarę, galite būti beveik tikri, kad paplaukioti upe jums nepavyks – baidare reikėjo pradėti rūpintis prieš porą savaičių.

Lietuvoje vis daugiau poilsiautojų ryžtasi šalies upes įveikti baidarėmis. Todėl išsinuomoti baidarę nesusitarus iš anksto tampa laimės dalyku. Laisvų jų galite rasti nebent tada, jei sinoptikai ilgai ir atkakliai gąsdino prastais orais.

„Praėjusį savaitgalį iš anksto buvo užsakytos kone visos baidarės. Tačiau užėjus lietui beveik pusė stovėjo laisvų”, – LŽ teigė Rimantas Baranauskas, „Žeimenos baidarių” savininkas.

Tikra poilsiautojų apgultis baidarių nuomos punktuose susidaro per ilguosius savaitgalius. Kaip sakė Kostas Danilevičius, Palūšės valtinės valtininkas, šiam savaitgaliui jau birželio viduryje buvo užsakytos visos baidarės. „Tačiau sinoptikams pranešus prastus orus kai kurie poilsiautojai atšaukė užsakymus. Todėl dabar laisvų baidarių turime”, – sakė K.Danilevičius.

Pašnekovai tikino, kad baidarių paklausą gerokai didina įmonės. Anot K.Danilevičiaus, kolektyvo iškylos baidarėmis tampa įmonių prestižo reikalu.

„Lankytojų apgultis tęsiasi visą sezoną: nuo Joninių iki Žolinių. Tačiau tai nereiškia, kad kitu metų laiku išsinuomoti baidarės neįmanoma. Tarkime, pernai paskutiniai plaukiotojai baidarėmis pasirodė gruodžio 31 dieną”, – prisiminė pašnekovas.

Taupai – nelauk savaitgalio

Jei galite rinktis, ar plaukti baidarėmis savaitgaliais, ar darbo dienomis, galite sutaupyti. Mat atvykę į baidarių nuomos punktą darbo dienomis ne tik galite būti tikri, jog rasite laisvų baidarių, bet ir už jų nuomą sumokėsite mažiau.

Savaitgaliais baidarės nuoma daug kur atsieina 60 litų, o darbo dienomis ją galima išsinuomoti ir už 50, ir už 30 litų. Dažnai klientams taikomos nuolaidos. Vieni atsižvelgia į tai, kokiam terminui nuomojamos baidarės, kiti – koks būrys iškylautojų ketina nuomotis šią vandens transporto priemonę. R.Baranauskas sakė, kad galima tikėtis 5-10 litų nuolaidos. K.Danilevičiaus teigimu, dėl nuolaidų deramasi su kiekvienu asmeniškai.

„Stengiamės nesiderėti telefonu, nes vėliau atvykę poilsiautojai nori baidares gauti už dyką. Tiesa, gali būti, kad valtis iškylautojai gaus nemokamai. Tik reikia, kad tai būtų ekologiniam žygiui susibūrę žmonės”, – pasakojo Palūšės valtinės valtininkas.

K.Danilevičius sakė pastebėjęs, kad skirtinguose Lietuvos regionuose – Rytų Lietuvoje ir Dzūkijoje – baidarių nuomos kainos skiriasi. Pasak jo, Dzūkijoje nuoma pigesnė, nes čia galima rasti pigesnių lenkiškų baidarių, be to, konkurencija čia didesnė nei kitur, ir ji muša nuomos kainas. Ne vienas poilsiautojas laiko būtinybe perplaukti Ūlą, tekančią Dzūkijoje.

Nuosava baidarė kainuoja tūkstančius

Aktyvaus poilsio mėgėjams, kurie į iškylas baidarėmis išsiruošia keliskart per metus, specialistų nuomone, geriausia būtų įsigyti nuosavą baidarę, o ne lakstyti po nuomos punktus.

Povilas Pelanis, baidarių prekyba besiverčiančios įmonės „Upių labirintas” savininkas, patarė, kad renkantis baidarę reikėtų atsižvelgti į tai, kokiuose vandenyse plaukiosite.

Jei ruošiatės išbandyti nesudėtingus maršrutus, tokius kaip Žeimenos ar Merkio upės, pakaktų įsigyti 1000-1500 litų kainuojančią stiklo plastiko baidarę.

Jeigu mėgstate aštresnius pojūčius ir ketinate baidarę paleisti į sraunias bei akmeningas upes, investicija turėtų būti didesnė. Tokiu atveju reikėtų įsigyti polietileno baidarę, kurios kaina prasideda nuo 2000 litų. Kaip teigė P.Pelanis, pačios brangiausios – jūrinės baidarės, kainuoja 5000 litų. Tačiau tokių vandens transporto priemonių visoje Lietuvoje nuperkama vos viena kita.

Pasak jo, žmonės dažniausiai renkasi 2000-2500 litų kainuojančias slovėniškas baidares „Kalypso”. Vertinantiesiems kokybę baidarių prekyba užsiimantis verslininkas pataria atkreipti dėmesį ir į minėtą „Kalypso”, ir į anglišką „Vistą”. Geras baidares gamina ir prancūzai.

P.Pelanio manymu, tie pirkėjai, kurie baidares perka sau, ryžtasi mokėti brangiau ir įsigyti, jo žodžiais tariant, amžinas polietileno baidares. Tačiau dažniausi baidarių pirkėjai – baidarių nuoma užsiimantys verslininkai. Paprastai jie dairosi į pigesnes, stiklo plastiko baidares, kurias perka urmu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.