Tragiškas poetų likimas naujakuriams nerūpi

Sostinės pakraštyje, Visoriuose, sparčiai plečiasi dar vienas privačių namų kvartalas, kurio gatvės pavadintos žinomų poetų vardais. Dalis jų – pokario rezistencinių kovų dalyviai. Tačiau kvartalo gyventojams istorinis atminimas ir pagarba žuvusiesiems, regis, nė motais.

Mikrorajono gyventojai įsikūrę ar dar kuriasi poetų Vaidoto Daunio, Janinos Degutytės, Algimanto Mackaus, Vytauto Mačernio gatvėse. Bent vidurinę mokyklą baigę žmonės šias pavardes turėtų būti girdėję. Visoriuose esama ir dviejų gatvių, kurios pavadintos rečiau linksniuojamomis pavardėmis – Broniaus Krivicko ir Mamerto Indriliūno.

Nepagarba ir cinizmas

Pasižvalgyti po kvartalą LŽ pakvietė žinomas radijo žurnalistas, Nepriklausomybės Akto signataras Benas Rupeika. Netoli gyvenantį B.Rupeiką papiktino, su kokiu įniršiu „nuvorišų draustinio” gyventojai niokoja gamtą – čia kertami ąžuolai, graužiami kalvingos vietovės šlaitai.

Nemeilė gamtai – tik vienas kvartalo gyventojų bruožas. Kitas – visiška nepagarba istorijai. Partizano ir poeto B.Krivicko, kuris prasidėjus antrajai sovietų okupacijai kartu su M.Indriliūnu išėjo į mišką, gatvė vadinama „B.Krivickio”. Vieni šios gatvės gyventojai klaidą mėgino taisyti išskusdami nereikalingą raidę, kitiems gerai taip, kaip yra. B.Rupeikos teigimu, „patobulinti” gatvių pavadinimai – absoliuti nepagarba žuvusiesiems už tėvynės laisvę ir visiškas valdžios bei čia gyvenančių žmonių cinizmas.

Trūksta atsargumo

LŽ teiravosi, ar suteikiant gatvėms pavadinimus bent kiek atsižvelgiama į tai, kas ten įsikurs. „Juk būsimų gyventojų nerūšiuosi į naujuosius ar dar kokius lietuvius. Žinoma, būtų gerai gauti pasiaiškinimus, kodėl iškraipomos tragiškų likimų poetų pavardės”, – LŽ sakė Vilniaus savivaldybės sudarytos Paminklų, atminimo lentų ir pavadinimų komisijos pirmininkas Antanas Rimvydas Čaplinskas.

Jis iš esmės sutiko, kad su gatvių pavadinimais reikėtų elgtis atsargiau. „Tačiau juk negalima duoti kokių nors Baobabų gatvės pavadinimo arba Žąsų ar Gaigalų”, – svarstė A.R.Čaplinskas. Jo teigimu, visuomenė spaudžia, kad gatvių pavadinimai įamžintų kuo daugiau šalies istorijai, kultūrai nusipelniusių vardų. „Jau baigiame išnaudoti kalvų, miškelių ir kitokių vietovardžių arsenalą. Dar gerai, kad pažįstama kalbininkė iš vardyno iškrapšto naujų pavadinimų”, – skundėsi A.R.Čaplinskas.

Netinkama tradicija

Komisijos pirmininkas prisipažino, kad padėtis naujakurių kvartaluose yra „kolektyvinių sodų lygio”. Esą net mėginama kiek paspausti architektus, kad jie projektuotų namus, kurie ryškiai nedisonuotų su suteikiamų gatvių pavadinimais. Tačiau dažniausiai tai bergždžias darbas.

Sovietiniais laikais okupacinė valdžia, tyčiodamasi iš praeities, naudodavosi ir gatvių pavadinimais. Vienas ryškiausių pavyzdžių: Sukilėlių gatvė, kuri kirto sostinės Rasų kapines, buvo pervardyta Morkų gatve. Atrodo, kad nepriklausomos Lietuvos biurokratų abejingumas leidžia tęsti šią tradiciją.

Šiek tiek istorijos

B.Krivickas ir M.Indriliūnas 1945 metų pradžioje prisidėjo prie partizanų būrio, veikusio Nemunėlio Radviliškio apylinkėse ir Skaistkalnės miškuose. Čia jau partizanavo du B.Krivicko broliai.

B.Krivickas 1948-1949 metais buvo partizanų būrio vado pavaduotojas. Porą žiemų praleido bunkeryje, įsirengtame žmonos tėvų sodyboje Tylinavos kaime, netoli Suosto. 1951-aisiais jis buvo paskirtas Šiaurės rytų srities štabo visuomeninės dalies viršininku, gavo kapitono laipsnį. B.Krivickas žuvo 1952 metų rugsėjo 21-ąją Raguvos miške, kai jo bunkerio vietą atskleidė į saugumo rankas patekęs apygardos partizanų vadas. M.Indriliūno biografija dar trumpesnė – jis žuvo tais pačiais 1945 metais, kai išėjo į mišką.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Tragiškas poetų likimas naujakuriams nerūpi"

  1. juozapas ir milda

    krivickui
    POETAS ŠAUTUVĄ STVĖRĖ
    DĖL PALIKUONIŲ TAUTOS.
    TŲ…GYVENTOIJŲ VERA
    YRA…VELNIAS NUOLATOS
    JIE PAJUODĘ ATEIS PAS TAVE
    IR ŠVARESNĖ BUS LIETUVA…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.